Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολείων, εισαγωγή νέων μαθημάτων στο πρόγραμμα σπουδών που θα βοηθήσουν τους μαθητές να βρουν δουλειά στο μέλλον, ενίσχυση του σχολικού προσανατολισμού, σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας και της αξιολόγησής τους με την χρηματοδότησή τους, καθώς και δραστική αντιμετώπιση της ανομίας και της παραβατικότητας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.
Είναι κάποιες από τις βασικές πτυχές της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που προτείνει η ΝΔ, θα συμπεριληφθούν στο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιαστούν σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο δεύτερο προσυνέδριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Πάτρα.
Οι παραπάνω προτάσεις περιέχονται εν πολλοίς και στις απαντήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των 18.036 πολιτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της για μία ανοιχτή διαδικασία διαλόγου και εξέφρασαν τη γνώμη τους σε πραγματικά διλήμματα πολιτικής. Με βάση τις απαντήσεις τους:
- Θεωρούν την αναξιοκρατία και την ανεργία ως τα μεγαλύτερα προβλήματα που βιώνουν οι νέοι λόγω του πολιτικού συστήματος.
- Εστιάζουν στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω επενδύσεων και στην εκπαίδευση ως τις πολιτικές εκείνες που θα πρέπει να δώσει βαρύτητα μια Κυβέρνηση και όχι σε διορισμούς στο δημόσιο.
- Αναδεικνύουν την ανάγκη της αξιολόγησης για την βελτίωση του δημόσιου σχολείου.
- Αναγνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να συνδεθεί επιτέλους η επαγγελματική εκπαίδευση με την αγορά εργασίας.
- Επισημαίνουν ως κύρια προβλήματα των Πανεπιστημίων την ανομία και τον χαμηλό βαθμό σύνδεσής τους με την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις.
- Προτάσσουν την ανάγκη ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
- Απαιτούν να καταπολεμηθεί άμεσα η εγκληματικότητα στους χώρους των Πανεπιστημίων.
- Προσβλέπουν στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και στη μείωση της φορολογίας για να αναστραφεί η τάση φυγής των νέων στο εξωτερικό.
Η επένδυση στη νέα γενιά είναι, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του προέδρου της ΝΔ, προκειμένου -όπως υποστηρίζει- να οικοδομηθεί η Ελλάδα της επόμενης μέρας και ο βασικός πυλώνας του νέου εξωστρεφούς παραγωγικού μοντέλου που έχει ανάγκη η χώρα. Ιδιαίτερη έμφαση, ο κ. Μητσοτάκης δίνει στα αναγκαία κίνητρα τα οποία θα πρέπει να προσφερθούν στους νέους που έφυγαν στο εξωτερικό, καθώς και στη νομοθέτηση ενός σύγχρονου και σταθερό περιβάλλοντος σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης. Στόχος, όπως λένε στο γαλάζιο στρατόπεδο, είναι «πώς θα περάσουμε από την Ελλάδα της ελεημοσύνης στην Ελλάδα των ευκαιριών».
Διεθνές κέντρο εκπαίδευσης
Το σχολείο το οποίο σχεδιάζει η ΝΔ, θα επισημάνει ο πρόεδρος του κόμματος, είναι ένα σχολείο, με έναν πιο σύγχρονο και δημιουργικό χαρακτήρα, όπου θα ενισχύεται η δημιουργικότητα των εκπαιδευτικών και των μαθητών και όπου οι καλύτεροι θα επιβραβεύονται για την απόδοσή τους, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, επισημαίνεται η ανάγκη να ξεφύγει από τα αρνητικά κοινωνικά στερεότυπα και να εξελιχθεί σε μια επιλογή με ουσιαστικές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης. Η Ελλάδα, λένε στη ΝΔ, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, υπό την προϋπόθεση τα πανεπιστήμια να γίνουν ανταγωνιστικά σε σχέση με τα ιδρύματα του εξωτερικού.
Στις τέσσερις θεματικές ενότητες των σημερινών εργασιών αναμένεται να συζητηθούν πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι, να αναδειχθούν οι πολιτικές εκείνες που μπορούν να αλλάξουν το κλίμα, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες σε ένα περιβάλλον αξιοκρατίας και αναγνώρισης της προσπάθειας. Μεταξύ των ομιλητών περιλαμβάνονται ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, ο προερχόμενος από το Ποτάμι καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης, ο Γιώργος Ιωάννου, καθηγητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου, ο Νίκος Παϊζης, ερευνητής του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ και ο Φωκίων Σίνης, συνιδρυτής της πρωτοβουλίας «Brain Gain».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και στο πρώτο προσυνέδριο στη Νίκαια, ενδεχομένως να παρέμβει με ερωτήσεις και σύντομα σχόλια κατά τη διάρκεια των εργασιών, τις οποίες θα κλείσει το μεσημέρι με ολιγόλεπτη τοποθέτηση. Παρεμβάσεις θα κάνουν και τέσσερις βουλευτές της ΝΔ -ένας σε κάθε θεματική ενότητα ως εκπρόσωποι του κόμματος, ο Χρήστος Κέλλας, ο Γιάννης Ανδριανός, η Νίκη Κεραμέως και η Μαρία Αντωνίου.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως έχει ανακοινωθεί, θα διοργανώσει ακόμα πέντε προσυνέδρια στο δρόμο για το συνέδριο αρχών και θέσεων που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 16 και 17 Δεκεμβρίου.