Με την ομιλία του στο Brookings Institute, ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε χθες τη νύχτα (ώρα Ελλάδας) την επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ και αναχώρησε με προορισμό τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.
«Το ταξίδι πήγε εξαιρετικά καλά, οι βασικοί στόχοι επιτεύχθηκαν», τόνισε αργότερα ο πρωθυπουργός στους Ελληνες δημοσιογράφους στο Blair House.
Όπως σημείωσε, οι βασικοί στόχοι επιτεύχθηκαν, τόσο κατά τις επαφές σε θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, όσο και στις επαφές που είχε πέρα από το θεσμικό πλαίσιο -με επιχειρηματίες, επενδυτές, οργανώσεις της ομογένειας. Υπογράμμισε ότι σε όλες τις συναντήσεις υπήρξε μια κοινή παραδοχή: «Η Ελλάδα επιστρέφει», βρισκόμαστε σε σημείο καμπής και στροφής, που αποδεικνύεται όχι μόνο από τις επιδόσεις της οικονομίας αλλά και από τις διαθέσεις που κατέγραψε μεταξύ των επενδυτών απέναντι στη χώρα.
Η «είδηση» που επιφύλαξε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Ινστιτούτο, ήταν η αναφορά στο περίπου 1 δισ. ευρώ (αναμενόμενης) υπεραπόδοσης του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017, το οποίο θα διανεμηθεί ως κοινωνικό μέρισμα.
«Εφαρμόσαμε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, την πρόσβαση σε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ενώ το πλεόνασμα θα διανεμηθεί σε αυτούς που έχουν ανάγκη, όπως κάναμε το 2016. Μιλάμε για ένα ποσό της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις την Τρίτη, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης φωτογράφισε το «περίπου 1 δισ.», δηλώνοντας ότι θα διανεμηθούν 1.000 ευρώ σε ένα εκατομμύριο πολίτες. Κυβερνητικός παράγοντας μάλιστα επιμένει ότι το τελικό ποσό «θα ξεπεράσει αρκετά το 1 δισ.», προβλέποντας ότι «μπορεί να φτάσει το 1,2 δισ. ευρώ», ενώ ο Δημ. Τζανακόπουλος μιλώντας χθες στο Real FM ξεκαθάρισε ότι οι όποιες κινήσεις θα γίνουν σε συνεννόηση με τους δανειστές.
«Δεν έχουμε γείτονες τους Βέλγους»
Κατά την ομιλία του στο Brookings Institute, ο κ. Τσίπρας απάντησε σε ερωτήσεις για το περίφημο θέμα της αναβάθμισης των F-16. «Θα ήθελα να μην ξοδέψω ούτε ένα ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες και θα το υποστήριζα αν οι γείτονές μας ήταν το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο», σχολίασε.
Αφού, μάλιστα, τόνισε πως «θέλουμε να πείσουμε την αμερικανική κυβέρνηση ότι είναι απαραίτητο να κρατήσει τις ισορροπίες στην περιοχή», διευκρίνισε πως η συζήτηση αφορούσε στη δυνατότητα «να αναβαθμίσουμε τα F-16 με ένα ποσό που δεν θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. για την ελληνική πλευρά».
Ανέφερε δε, ότι «το θέμα δεν είναι οικονομικό αλλά γεωστρατηγικό» και πως προσπάθησε να πείσει την αμερικανική κυβέρνηση να το εξετάσει σε αυτό το πλαίσιο, διότι «το θέμα είναι να κρατήσουμε την ισορροπία και να δουλέψουμε για τη σταθερότητα στην περιοχή».
Επ' αυτού, κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν και στη «διόρθωση» που επιχείρησε η ΝΔ καθώς, ενώ αρχικά ήγειρε θέμα για την αναβάθμιση των F-16, χθες το πρωί, σε νέα ανακοίνωση, τη χαρακτήρισε «επιβεβλημένη».
«Πρώτα πρέπει να ρωτούν και μετά να βγάζουν ανακοινώσεις, γιατί αναγκάζονται να οδηγούνται σε αυτοδιαψεύσεις. Αυτά είναι πολύ σοβαρά θέματα και καλό είναι να τα συζητά κανείς με σοβαρότητα πριν προβεί σε δημόσιες εκτιμήσεις και καταγγελίες», σημειώνουν.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις συζητήσεις περί την αναβάθμιση των F-16.
Με «τουρκικό φάκελο» στον αντιπρόεδρο Πενς
Της ομιλίας στο Brookings Institute προηγήθηκε συνάντηση του Τσίπρα με τον αΑντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς όπου, κατά τις ελληνικές πηγές, συζήτησε μαζί του «ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και περιφερειακών εξελίξεων».
Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι η συζήτηση στράφηκε και στην οικονομία «αλλά με μια γεωπολιτική λογική», καθώς τονίστηκε ότι η σταθερότητα της Ελλάδας αλλά και το μέλλον των επενδύσεων έχει πολύ σημαντική γεωπολιτική διάσταση.
Ειδικά για το θέμα της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής πλευράς υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής και της ενταξιακής πορείας της γείτονος, διευκρινίζοντας ότι αυτή η προοπτική «δεν συνάδει με μια πρακτική κατ' εξακολούθησιν παραβιάσεων και παραβατικής αεροναυτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο».
Ο κ. Τσίπρας παρέδωσε, μάλιστα, στον αντιπρόεδρο Πενς φάκελο με όλα τα στατιστικά στοιχεία (ανά μήνα από το 2013 έως σήμερα) παραβιάσεων, υπερπτήσεων, εμπλοκών και παραβάσεων των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας από την Τουρκία.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωσαν αργότερα ότι ο κ. Πενς «έδειξε να εξετάζει τον φάκελο με ιδιαίτερη προσοχή, παρότι οι αμερικανικές αρχές ενημερώνονται σταθερά από την πρεσβεία για αυτά τα στοιχεία».
Δεν υπήρξαν πιέσεις για FΥROM
Στην ατζέντα των συζητήσεων Τσίπρα-Πενς τέθηκαν και τα Δυτικά Βαλκάνια, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει τον ρόλο της χώρας μας και τη στήριξη που παρέχει στην ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων -η σημασία της οποίας αναγνωρίστηκε από τις ΗΠΑ.
Ειδικά για τη FYROM, υπογραμμίστηκε η ανάγκη κατάληξης σε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας, προκειμένου να προχωρήσει η ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
Kατά τις ίδιες πληροφορίες, «στη συζήτηση για τη FYROM δεν υπήρξαν εκπλήξεις, δεν ασκήθηκαν πιέσεις. Αντιθέτως, επισημάνθηκε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, ώστε να κάνει η πλευρά της FYROM τα αναγκαία βήματα στην κατεύθυνση της επίλυσης του ονοματολογικού».
Σούδα και ενέργεια
Οι ίδιες ελληνικές πηγές επιμένουν ότι δεν έγινε συζήτηση για τη Σούδα, «παρά μόνο γενικότερα για την αμυντική συνεργασία, χωρίς πολλές λεπτομέρειες».
Και τονίζεται πως από την πλευρά των ΗΠΑ αναγνωρίζεται ότι, δεδομένης της σημασίας που έχει η θέση της Ελλάδας, «η αμυντική διάσταση είναι μια σημαντική διάσταση».
Στο κεφάλαιο «ενέργεια», η ελληνική πλευρά παρουσίασε το σημαντικό ζήτημα του κέντρου FSRU, επικεντρώνοντας στις μεγάλες προοπτικές που έχει ενώ αναγνωρίστηκε και από τις ΗΠΑ η σημασία της.