Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιπολίτευση με… προσαρμογές από Μητσοτάκη

Πώς διαμορφώνεται η στρατηγική του προέδρου της ΝΔ. Η ελληνική ομογένεια και το κλείσιμο της αξιολόγησης. Μήνυμα για τη μετατροπή του ESM σε νομισματικό ταμείο.

Αντιπολίτευση με… προσαρμογές από Μητσοτάκη

Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να κινηθεί σε χαμηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους όσον αφορά στην επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ αποφασίστηκε σε μια από τις τελευταίες συσκέψεις του προέδρου της ΝΔ με τους στενούς του συνεργάτες. Όπως εκτιμούν στο γαλάζιο επιτελείο, η στείρα αντιπολίτευση του «"όχι σε όλα", όπως την εφάρμοσε ο Αλέξης Τσίπρας πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, δεν οδηγεί πουθενά».

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, δεν θέλει σε καμία περίπτωση να επαναλάβει κάτι τέτοιο, αλλά αντιθέτως επιμένει στην «εποικοδομητική» αντιπολίτευση, στηλιτεύοντας από τη μία πλευρά ό,τι θεωρεί λάθος στην κυβερνητική πολιτική, αλλά χωρίς, από την άλλη, τη διαρκή άρνηση και «μιζέρια» που αντίκειται στο θετικό αφήγημα το οποίο θέλει να προβάλει ο ίδιος.

Βούληση του προέδρου της ΝΔ είναι να κρατήσει τις απαραίτητες ισορροπίες όσον αφορά στον θεσμικό του ρόλο και να προσαρμόζει τη στρατηγική του στις συνθήκες της κάθε στιγμής. Δεν είναι τυχαίο ότι στη χθεσινή του δήλωση για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, μίλησε για «μια ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία για τη χώρα μας», αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα της συγκεκριμένης επίσκεψης για τη ΝΔ, μολονότι έθεσε ταυτόχρονα συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους προς τον πρωθυπουργό. 
 

Ένας από αυτούς, σύμφωνα με τη δήλωσή του, είναι να διασφαλιστεί μια εθνικά επωφελής συμφωνία μακράς πνοής για τη βάση της Σούδας και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας. Θέση η οποία είναι σύμφωνη με αυτήν που έχει εκφράσει η κυβέρνηση τόσο μέσω του Πάνου Καμμένου όσο και του Νίκου Κοτζιά και η οποία δείχνει να αποτελεί ένα μήνυμα του προέδρου της ΝΔ προς τον πρωθυπουργό, ενόψει και της συνάντησής του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.  

Ελληνική ομογένεια

Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Μητσοτάκης έκανε στην ελληνική ομογένεια, την οποία -όπως αναφέρουν συνεργάτες του- «τώρα ανακάλυψε ο πρωθυπουργός και ασχολείται μαζί της». Υπενθυμίζουν δε ότι η ΝΔ επί αρχηγίας Μητσοτάκη, το πρώτο νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή ήταν αυτό για την ψήφο των ομογενών, που όμως ακόμα και τώρα παραμένει στα χαρτιά. «Ρόλο-καταλύτη στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις είχε, έχει και θα έχει η ελληνική ομογένεια. Στους Έλληνες της Αμερικής οφείλουμε επιτέλους να αναγνωρίσουμε ουσιαστικό ρόλο και λόγο στις εξελίξεις, στο παρόν και το μέλλον της μητέρας πατρίδας, ενισχύοντας ουσιαστικά τις σχέσεις τους μαζί της. Σε αυτές μας τις υποχρεώσεις εντάσσω βέβαια και τη δυνατότητα να ψηφίζουν επιτέλους οι Έλληνες πολίτες στον μόνιμο τόπο διαμονής τους», ανέφερε στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Με αφορμή εξάλλου και το τετ α τετ του πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη ΝΔ, διαμηνύουν ότι θα πρέπει να επισπευσθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς -όπως υποστηρίζουν- κάθε φορά που υπάρχει καθυστέρηση, τον βαρύ λογαριασμό καλούνται να τον πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες. 

«Δεν θέλουμε να ναυαγήσει», σημειώνουν και ενώ ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει επιβεβλημένη τη μετατροπή του ESM σε νομισματικό ταμείο. «Για να είναι βιώσιμη η ΕΕ πρέπει να παράγει ευημερία για όλα τα μέλη της και να έχει μηχανισμούς εποπτείας και διαχείρισης κρίσεων», τόνισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας χθες στην παρουσίαση του βιβλίου των Παναγιώτη Λιαργκόβα και Χρήστου Παπαγεωργίου «Το ευρωπαϊκό φαινόμενο: Η ενοποίηση και οι προσπάθειες υλοποίησης της ιδέας». Παράλληλα, δήλωσε ότι στηρίζει και προσυπογράφει το μεγαλύτερο μέρος της ατζέντας Μακρόν, όπως και του Γιούνκερ, με τον οποίον θα συναντηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, αφού έχουν «πολλά κοινά σημεία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v