Για «σημαντική στροφή του ΔΝΤ» κάνουν λόγο κυβερνητικά στελέχη, σχολιάζοντας τη χθεσινή τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επιβεβαίωσε την (προχθεσινή) διαρροή από πηγές του Ταμείου: ότι, δηλαδή, το ΔΝΤ δεν ζητά νέα μέτρα από την Ελλάδα αλλά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και την αποδοχή, από την ευρωπαϊκή πλευρά, της ελάφρυνσης του χρέους.
Και τα δύο αυτά στοιχεία οδηγούν κυβερνητικούς επιτελείς στην εκτίμηση ότι είναι πιο κοντά από ποτέ η αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, διότι:
* Το ΔΝΤ εμμένει στη δική του πρόβλεψη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 δεν θα ξεπεράσει το 2,2% του ΑΕΠ έναντι συμφωνημένου στόχου (Ελλάδας-ευρωπαϊκής πλευράς) για 3,5%. Ενώ λοιπόν, όπως λένε, μέχρι τη φετινή άνοιξη το Ταμείο έθετε ως προϋπόθεση για την κάλυψη του 3,5% τα νέα μέτρα εντός του 2018, τώρα δείχνει να «πετάει το μπαλάκι» στις Βρυξέλλες: είτε θα επιμείνετε στο 3,5% και θα ζητήσετε νέα μέτρα είτε θα «χαμηλώσετε» τον στόχο.
Επ' αυτού, πηγές του ΔΝΤ (όπως μετέφερε προχθές το Euro2day.gr, παραπέμπουν στη συμφωνία του περασμένου Ιουνίου, σύμφωνα με την οποία εάν η Ελλάδα εκπληρώσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις της (σ.σ. τις μεταρρυθμίσεις) και επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο του Ταμείου (πρωτογενές πλεόνασμα 2,2%), αλλά όχι του ESM (3,5%), τότε η πρόσβαση της Ελλάδας στις δόσεις του ESM θα συνεχιστεί και οι στόχοι του ESM θα επανεξεταστούν.
Το «επανεξεταστούν» μπορεί να σημαίνει μείωση του πλεονάσματος, μπορεί όμως και να μεταφραστεί σε ευρωπαϊκό αίτημα για νέα μέτρα.
Παρότι είναι νωρίς ακόμα για προβλέψεις, τα ίδια κυβερνητικά στελέχη περιορίζονται να επισημαίνουν ότι η ευρωπαϊκή πλευρά «έχει πιο ελαστική ματιά στην επίτευξη του στόχου», οπότε εκτιμούν ότι η τελική συμφωνία θα είναι αποτέλεσμα μιας σειράς πολιτικο-οικονομικών συμβιβασμών.
* Στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, τουλάχιστον έτσι όπως το έχει προβάλει το ΔΝΤ, οι διαφορές του με την ευρωπαϊκή πλευρά δείχνουν να παραμένουν αγεφύρωτες. Επιπλέον, η πίστωση χρόνου που έδωσε το Ταμείο μέχρι τις γερμανικές εκλογές (ή μέχρι τον σχηματισμό νέας γερμανικής κυβέρνησης) τελειώνει. Ενώ στο διάστημα αυτό, οι δηλώσεις των κεντρικών «παικτών» οδηγούν στο συμπέρασμα ότι απέδωσαν οι ευρωπαϊκές συζητήσεις για τη δημιουργία του «ευρωπαϊκού ΔΝΤ».
Σε ρυθμούς ΗΠΑ
Την «καθαρογραφή» των προθέσεων του ΔΝΤ θα επιδιώξουν να αποσπάσουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην Ουάσιγκτον.
Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται ότι το στίγμα θα δοθεί στον Αλέξη Τσίπρα από την ίδια την κ. Λαγκάρντ, κατά την αναμενόμενη συνάντησή τους το απόγευμα της Δευτέρας στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Έτσι κι αλλιώς, από αύριο και μέχρι την Τετάρτη η κυβέρνηση θα κινείται... σε ρυθμούς USA, καθώς ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Σικάγο μέχρι την Κυριακή για επενδυτικές συζητήσεις, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ στον Λευκό Οίκο.
Ο τίτλος των κυβερνητικών επιδιώξεων από αυτή τη συνάντηση θα μπορούσε να ήταν «απελευθερώστε επενδύσεις στην Ελλάδα», δεδομένου ότι η προεργασία γίνεται εδώ και μήνες σε ένα πλαίσιο που συνδέει την ελληνική στήριξη με τις γεωπολιτικές και ενεργειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.