Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όλοι εναντίον όλων στην Κεντροαριστερά

Ανεβαίνουν οι τόνοι και οι αιχμές μεταξύ των υποψηφίων. Η απουσία Γεννηματά από τη Βουλή, η διπλή ιδιότητα Καμίνη και τα… κλειστά γραφεία. Οι κινήσεις Θεοδωράκη - Ανδρουλάκη και το μέτωπο Ραγκούση με την Εκκλησία.

Όλοι εναντίον όλων στην Κεντροαριστερά

Με αλληλοκατηγορίες, αιχμές και υπαινιγμούς μεταξύ των υποψηφίων συνεχίζεται η προεκλογική μάχη για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Γεννηματά εναντίον Καμίνη και Θεοδωράκη, Καμίνης εναντίον Γεννηματά, Θεοδωράκης εναντίον Γεννηματά και Καμίνη και Ανδρουλάκης εναντίον Γεννηματά, είναι μερικά από τα μέτωπα που προέκυψαν τα τελευταία 24ωρα με διάφορες αφορμές, με τον πολιτικό πολιτισμό να αντικαθίσταται από υψηλούς τόνους και επικίνδυνη άνοδο του πολιτικού υδραργύρου της προεκλογικής περιόδου. Παρά τις προσπάθειες της επιτροπής Αλιβιζάτου και προσωπικά του ίδιου του καθηγητή, οι κόντρες στον δρόμο προς την 12η Νοεμβρίου δείχνουν να είναι όχι μόνο αναπόφευκτες αλλά κάθε μέρα και πιο έντονες.

Τα περισσότερα βέλη, όπως είναι φυσκό, δέχεται από τους συνυποψηφίους της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ η οποία, σε θεωρητικό επίπεδο, έχει ξεκινήσει τον «μαραθώνιο» με ευνοϊκότερες συνθήκες σε σχέση με τους υπολοίπους, έχοντας στην κατοχή της τον καλά οργανωμένο μηχανισμό του πάλαι ποτέ πανίσχυρου κινήματος.

Η χθεσινή απουσία της, πάντως, από τη Βουλή αποτέλεσε μία καλή αφορμή για τον Γιώργο Καμίνη να χαρακτηρίσει αυτήν «φυγόμαχη» και το «παρών» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη χθεσινή ψηφοφορία ως «προσχηματικό». Άμεση ήταν η αντίδραση της κ. Γεννηματά, η οποία διεμήνυσε ότι δεν θα απαντήσει «σε κάθε είδους προκλήσεις και μικρότητες, που αποσκοπούν μόνο σε προσωπική προβολή», συστήνοντας μάλιστα προς όλους «ψυχραιμία και μέτρο». Με νέα δήλωσή του, ο δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η ενότητα εξυπηρετείται και εμβαθύνεται όταν οι διαδικασίες στηρίζονται σε κοινό πολιτικό αξιακό πλαίσιο», με εμφανή τα «καρφιά» προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Στον άτυπο διάλογο παρενέβη και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου, σημείωσε ότι «τα θεμελιώδη δικαιώματα των διεμφυλικών ατόμων δεν έπρεπε να τεθούν στο επίκεντρο μιας μικροπολιτικής συζήτησης». Ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης νωρίτερα είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου επειδή «η  Κεντροαριστερά κινδυνεύει από εκείνους που πιστεύουν ότι η άσκηση της πολιτικής μπορεί να γίνει σε κλειστά γραφεία και σκοτεινούς διαδρόμους, ερήμην της κοινωνίας» και ενώ η Φώφη Γεννηματά από την Κρήτη δεσμευόταν πως «δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα κανενός. Όποιος θέλει κόμματα-μπαλαντέρ, δεκανίκια των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, να τα αναζητήσει αλλού», ήταν το δικό της μήνυμα.

Διπλή ιδιότητα

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης, αφού εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στις κάλπες θα προσέλθουν «εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, ανεξαρτήτως των εμποδίων που βάζουν κάποιοι στη συμμετοχή των πολιτών», άφησε αιχμές για τη διπλή ιδιότητα του δημάρχου: «Πιστεύει κανείς ότι είναι απογευματινή εργασία η παράταξη; Η ζωή μας όλη, αυτό τον καιρό, είναι η πολιτική. Πιστεύει κανείς ότι μπορεί να διαχειρίζεται τον Δήμο Αθηναίων και ένα νέο φορέα; Να έχουμε επίγνωση του τι ζητάμε από τον κόσμο και ποιες δυνατότητες έχουμε», τόνισε.

Την παρουσίαση του προγράμματός του για το μέλλον της Προοδευτικής Παράταξης και της χώρας θα κάνει σήμερα ο Γιάννης Μανιάτης, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης, μετά το μέτωπο που άνοιξε με την Εκκλησία με αφορμή δήλωσή του περί «ομοφυλόφιλων ιεραρχών», αφού υπερψηφίστηκε αυτό, δήλωσε ότι «σήμερα δεν υπερψηφίστηκε απλώς ένα νομοσχέδιο. Αποσαφηνίστηκε και το είδος της πολιτικής από το οποίο πρέπει να απομακρυνθούμε».

Στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ πάντως είχε σπεύσει να απαντήσει ο Απόστολος Πόντας, κάνοντας λόγο για «άστοχη δήλωση που περιέχει σεξιστικό και ρατσιστικό σχόλιο».

Και όλα αυτά έναν ολόκληρο μήνα πριν από τις κάλπες, όπερ σημαίνει ότι πιθανότατα θα δούμε πολλά ακόμα στη μάχη για την ηγεσία…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v