Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Καμία «ρωγμή» στη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Ο κυβερνητικός εταίρος είχε καταψηφίσει τόσο το σύμφωνο συμβίωσης όσο και το τζαμί στον Ελαιώνα. Προβληματισμός για το «όριο» της συνεργασίας. Θετικό το «ναι επί της αρχής» από Ποτάμι-ΔΗΣΥ. «Δεχτήκαμε συστάσεις να καταψηφίσουμε για να πέσει η κυβέρνηση» είπε ο Μαυρωτάς.

Κυβέρνηση: Καμία «ρωγμή» στη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

«Δεν υπάρχει ρωγμή στην κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ» διαμηνύει το Μαξίμου, ενώ θεωρεί πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για τη νομική αλλαγή της ταυτότητας φύλου υπερψηφίσθηκε με ευρεία πλειοψηφία (171) και μόνο το άρθρο για το ηλικιακό όριο πέρασε με τη σχετική πλειοψηφία των 148 «ναι».

Σχετικά με το παρόν και το μέλλον της συγκυβέρνησης, κυβερνητικά στελέχη και στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνουν ότι:

- Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΑΝΕΛ καταψηφίζουν (ευθέως ή δια της απουσίας) νομοσχέδια που αφορούν κοινωνικά ή θρησκευτικά ζητήματα. Όπως το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών (τον Δεκέμβριο του 2015, στην αρχή της δεύτερης συγκυβέρνησης) και το τζαμί στον Ελαιώνα (τον Μάιο του 2017).
«Κανείς ωστόσο δεν έθεσε, τότε, θέμα ρωγμών», λένε.

- Η κυβερνητική συνεργασία έγινε και συνεχίζεται στη βάση όχι της ιδεολογικής συμφωνίας αλλά ενός κοινά αποδεκτού προγράμματος, το οποίο δεν περιλαμβάνει τα παραπάνω ζητήματα.

- Με το χθεσινό «όχι» στο νομοσχέδιο, οι ΑΝΕΛ δεν έκοψαν τις γέφυρες με το δικό τους συντηρητικό-λαϊκοδεξιό κοινό και, αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ τόλμησε μία τομή, αποδεχόμενος την ανάγκη να αφήσει προοδευτικό αποτύπωμα σε ζητήματα που δεν άπτονται των μνημονιακών υποχρεώσεων.

- Ο Πάνος Καμμένος «δεν κρύφτηκε στη Βραζιλία για να αποφύγει την ψήφο στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο» (όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης με την προσθήκη «και στον Άρη θα πήγαινε για να μην ψηφίσει»), αλλά τοποθετήθηκε (αρνητικά) με επιστολική ψήφο, η οποία είχε αποσταλεί στη Βουλή πολύ πριν από την ψηφοφορία.

«Συστάσεις να πέσει η κυβέρνηση»...

Αντιθέτως, και περνώντας στην αντεπίθεση, τα ίδια κυβερνητικά στελέχη αναδεικνύουν την παραδοχή-καταγγελία που έκανε χθες, από το βήμα της Βουλής, ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, ότι το κόμμα του δέχθηκε πιέσεις να μην υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, ώστε να πέσει η κυβέρνηση.

«Επειδή γίναμε δέκτες κάποιων συστάσεων να μην ψηφίσουμε είτε άρθρα είτε όλο το νομοσχέδιο για να πέσει η κυβέρνηση, δεν πέφτουν έτσι οι κυβερνήσεις, δεν χάνεται έτσι η δεδηλωμένη. Θέλει πρόταση μομφής, κάτι το οποίο πιστεύουμε ότι, ουσιαστικά, συσπειρώνει τη συμπολίτευση. Το να παραβιάσουμε τις αρχές μας και τις αξίες μας για μία τρύπα στο νερό, ουσιαστικά, δεν θα το κάνουμε. Έχουμε αρχές που είναι ανθρωποκεντρικές, δεν είναι ψηφοθηρικές», ήταν η φράση του βουλευτή.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Δευτέρας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας υποστήριξε στη Βουλή ότι εάν οι ΑΝΕΛ δεν υπερψηφίσουν, τότε «δεν θα υπάρχει κυβέρνηση».

Πόσο ακόμα με τους ΑΝΕΛ;

Οι παραπάνω διευκρινίσεις, υπομνήσεις και επισημάνσεις δεν υποκρύπτουν, πάντως, και τον προβληματισμό στο κυβερνητικό επιτελείο για το πεπερασμένο της συνεργασίας των δύο κομμάτων.

Ανεξαρτήτως «του εάν και πότε οι δύο πλευρές θα πούμε το "στοπ" σ' αυτή την 31μηνη κυβερνητική σύμπραξη», όπως σημειώνουν.

Εκτιμούν επίσης ότι «είναι νωρίς» να αναζητηθούν περιθώρια κοινού βηματισμού με το σημερινό Ποτάμι ή το υπό σύσταση, νέο κεντροαριστερό κόμμα, καθώς κανείς δεν ξέρει ακόμα ούτε… ποιο θα είναι αυτό το κόμμα ούτε ποια θα είναι η ηγετική ομάδα του.

Ο προβληματισμός γίνεται κατανοητός από το γεγονός ότι υπερψήφισαν τόσο το νομοσχέδιο όσο και το επίμαχο άρθρο για το ηλικιακό όριο οι έξι βουλευτές του Ποταμιού και ο επικεφαλης της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος που μετέχει στη ΔΗΣΥ, ενώ το ΠΑΣΟΚ (σ.σ. ο κορμός της ΔΗΣΥ) επέλεξε το «παρών».

«Προφανώς η κυρία Γεννηματά δεν θέλησε να βρεθεί στον αντίποδα της ΝΔ και επέλεξε την ενδιάμεση οδό», σχολιάζουν καυστικά, αναδεικνύοντας και την επιλογή της προέδρου της ΔΗΣΥ να απουσιάσει από την ψηφοφορία. (σ.σ. συνεργάτες της ίδιας εξήγησαν ότι είχε αναχωρήσει για την Κρήτη, όπου είχε ομιλία ως υποψήφια πρόεδρος του υπό σύσταση κόμματος).

Αναφορικά με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είτε απουσίασαν από την ψηφοφορία (Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης), είτε καταψήφισαν το άρθρο για το ηλικιακό όριο (Γεωργία Γεννιά ) και την τροπολογία για την Τουρκική Ενωση Ξάνθης (Νίνα Κασιμάτη), διευκρινίστηκε αρμοδίως ότι δεν θα υπάρξουν... ποινές.

«Δεν τέθηκε κομματική πειθαρχία για να παραβιαστεί», ανέφεραν κοινοβυλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και διευκρίνισαν ότι «με τους συντρόφους θα γίνει συζήτηση για την ουσία των διαφωνιών τους».

Ο «γιαλαντζί φιλελεύθερος» και ο… εξωγήινος

Όσο για την πολεμική αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το στίγμα έδωσε το παράδειγμα με... τον εξωγήινο που επικαλέσθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να δεχτεί σκληρή κριτική από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο αρχηγός της ΝΔ αναφέρθηκε σε περιστατικό σύμφωνα με το οποίο όταν ένας πολίτης ρωτήθηκε από ψυχίατρο γιατί θέλει να κάνει αλλαγή φύλου, απάντησε ότι αυτό του είπαν να κάνει κάποιοι εξωγήινοι που συνάντησε στον Υμηττό.

Ο πρωθυπουργός τού ζήτησε να ανακαλέσει την προσβλητική, όπως τη χαρακτήρισε, αναφορά στους πολίτες που επιθυμούν αλλαγή φύλου: «Εχετε δικαίωμα να μην τους στηρίζετε, αν και τους υποσχεθήκατε ότι θα τους στηρίξετε, αλλά δεν έχετε δικαίωμα να τους εξευτελίζετε», είπε και αποκάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ… γιαλαντζί φιλελεύθερο.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν ανακάλεσε, λέγοντας πως είναι υπέρ του αυτοπροσδιορισμού ενός ατόμου, αλλά χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο παράδειγμα για να δείξει ότι απαιτείται επιστημονική διάγνωση προκειμένου να αιτηθεί κάποιος νομική αλλαγή ταυτότητας φύλου.

Η κυβέρνηση απαντά επ' αυτού ότι με τη νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός Σταύρος Κοντονής τη Δευτέρα, η διάγνωση «δίνεται και με το παραπάνω», καθώς ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να περάσει από διεπιστημονική επιτροπή που θα αποτελείται από: παιδοψυχίατρο, ψυχίατρο, ενδοκρινολόγο, παιδοχειρουργό, ψυχολόγο και αρμόδιο κοινωνικό λειτουργό.

Και βεβαίως, βασική προϋπόθεση παραμένει η συναίνεση των γονέων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v