Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πρώτο... αντάρτικο των ΑΝΕΛ στη Βουλή

Με το «όχι» του κυβερνητικού εταίρου, το «ναι» του Ποταμιού και τις πολλές απουσίες βουλευτών, υπερψηφίσθηκε από 148 βουλευτές το επίμαχο άρθρο 3 στο ν/σ για την αλλαγή της ταυτότητας φύλου. Ποιοι βουλευτές απείχαν από τα έδρανα.

Το πρώτο... αντάρτικο των ΑΝΕΛ στη Βουλή

Παρά το «όχι» του κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝΕΛ, το νομοσχέδιο με το επίμαχο άρθρο για τη νομική αλλαγή της ταυτότητας φύλου υπερψηφίσθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής.

Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής τάχθηκαν 171 βουλευτές, έναντι 114 που καταψήφισαν. Υπέρ του επίμαχου άρθρου 3 για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου τάχθηκαν 148 βουλευτές, ενώ 124 δήλωσαν «όχι» και 13 «παρών».

Στις αρνητικές ψήφους ανήκει και εκείνη του Πάνου Καμμένου (σ.σ. ψήφισε επιστολικά διότι απουσιάζει στη Βραζιλία) όπως και όλων των βουλευτών των ΑΝΕΛ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στο διάστημα της διετούς συγκυβέρνησης, με εξαίρεση τον Κώστα Ζουράρι, ο οποίος το υπερψήφισε. 

Η υπερψήφιση οφείλεται στα «ναι» του Ποταμιού αλλά και στις 15 απουσίες βουλευτών από όλες τις πτέρυγες, που «έριξαν» το μέτρο -μείωσαν δηλαδή τις αναγκαίες θετικές ψήφους στις 143.

Στους απόντες ανήκουν, μεταξύ άλλων, ο Αντώνης Σαμαράς, η Φώφη Γεννηματά, οι βουλευτές της ΔΗΣΥ Γιώργος Μανιάτης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (σ.σ. εγχειρίστηκε προ δύο ημερών στο πόδι) και ο βουλευτής των Κεντρώων Τάσος Μεγαλομύστακας.

Επισήμως η ΔΗ.ΣΥ. δήλωσε «παρών» στο άρθρο, πλην του επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος το υπερψήφισε.

Στους απόντες και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Μάρκος Μπόλαρης, οι οποίοι είχαν αντιδράσει στο ηλικιακό όριο για τη νομικη αλλαγή φύλου.

Αρνητική, όπως αναμενόταν, ήταν η ψήφος της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργίας Γεννιά.

Το σχόλιο του Μαξίμου

Το κυβερνητικό σχόλιο για την υπερψήφιση συνολικά του νομοσχεδίου (και όχι μόνο του άρθρου για τη νομική αλλαγή της ταυτότητας φύλου) έχει ως εξής:

«Με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 171 βουλευτών υπερψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο-τομή, που διευρύνει την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, κατοχυρώνοντας νομοθετικά το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού φύλου.

Τελικά, μόνοι εκτεθειμένοι είναι όσοι προσπάθησαν να παίξουν παιχνίδια πολιτικών σκοπιμοτήτων, με αφορμή ένα ζήτημα αναγνώρισης και κατοχύρωσης ατομικών δικαιωμάτων.

Το πολιτικό δίλημμα της εποχής εξακολουθεί να είναι ένα: Με την πρόοδο για μία κοινωνία του 21ου αιώνα ή με τη συντήρηση και τον σκοταδισμό.

Η ελληνική Βουλή σήμερα απάντησε με σαφήνεια υπέρ της προόδου».

Η κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κ. Τσίπρας παρενέβη σήμερα στη συζήτηση (λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία), για να ζητήσει απο τον αρχηγό της ΝΔ να ανακαλέσει προσβλητική, όπως τη χαρακτήρισε, αναφορά στους πολίτες που επιθυμούν αλλαγή φύλου.

«Εχετε δικαίωμα να μην τους στηρίζετε ενώ τους υποσχεθήκατε ότι θα τους στηρίξετε, αλλά δεν έχετε δικαίωμα να τους εξευτελίζετε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε επικαλεστεί περιστατικό σύμφωνα με το οποίο όταν ένας πολίτης ρωτήθηκε από ψυχίατρο γιατί θέλει να κάνει αλλαγή φύλου, απάντησε ότι αυτό του είπαν να κάνει κάποιοι εξωγήινοι που συνάντησε στον Υμηττό...

Όταν πήρε τον λόγο ο πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης απουσίαζε από την αίθουσα, ωστόσο εισήλθε σε αυτήν πριν ολοκληρώσει την παρέμβασή του ο κ. Τσίπρας. Ο αρχηγός της ΝΔ δεν ανακάλεσε, λέγοντας πως χρησιμοποίησε ένα παράδειγμα για να δείξει ότι απαιτείται επιστημονική διάγνωση, προκειμένου να αιτηθεί κάποιος νομική αλλαγή ταυτότητας φύλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v