Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψήφο-ψήφο για την ταυτότητα φύλου και την... κυβερνητική πλειοψηφία

Ολα δείχνουν ότι η υπερψήφιση ή μη του επίμαχου άρθρου 3 θα κριθεί στις απουσίες βουλευτών. Στις 13:15 η ονομαστική ψηφοφορία. Ν. Δένδιας προς ΑΝΕΛ: «Αν δεν ψηφίσετε, δεν θα υπάρχει κυβέρνηση». Οι διαφωνίες και οι εξηγήσεις του Στ. Κοντονή.

Ψήφο-ψήφο για την ταυτότητα φύλου και την... κυβερνητική πλειοψηφία

Η φράση του Νίκου Δένδια «εάν δεν υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο οι ΑΝΕΛ, δεν θα υπάρχει αύριο κυβέρνηση στη χώρα» ακούστηκε ως... τελεσίγραφο ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τη νομική αλλαγή της ταυτότητας φύλου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζει καλά ότι για να πέσει μία κυβέρνηση χρειάζεται απώλεια της δεδηλωμένης σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης και όχι σε καταψήφιση ενός νομοσχεδίου. Έδωσε όμως το στίγμα του πολιτικού κλίματος που θα επικρατήσει, εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει, για πρώτη φορά από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, να «περάσει» στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση.

Και μάλιστα λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το (τέταρτο, κατά σειρά) περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, στη Λάρισα αυτή τη φορά.

Μέχρι αργά το βράδυ χθες, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης έδειχνε να υπερψηφίζεται (σήμερα το μεσημέρι) από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι και ΔΗΣΥ επί της αρχής.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο άρθρο που ορίζει ότι η νομική αλλαγή της ταυτότητας φύλου μπορεί να γίνει στο 15ο έτος υπό αυστηρές προϋποθέσεις -οι οποίες μάλιστα έγιναν ακόμη αυστηρότερες με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός Σταύρος Κοντονής.

Το Ποτάμι εμφανίζεται υπέρ της ψήφισης (και του άρθρου), η ΔΗΣΥ θα αποφασίσει νωρίς σήμερα το πρωί για την τελική στάση της (με τους Δημήτρη Κρεμαστινό και Λεωνίδα Γρηγοράκο να επιμένουν στην αύξηση του ηλικιακού ορίου), ενώ βουλευτές των ΑΝΕΛ επιμένουν ότι θα υπερψηφίσουν επί της αρχής αλλά θα καταψηφίσουν το εν λόγω άρθρο.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής Γεωργία Γεννιά δεν είχε πειστεί να υπερψηφίσει το άρθρο μέχρι χθες το βράδυ, ενώ προβληματισμένοι εμφανίζονται ο Μάρκος Μπόλαρης, η Νίνα Κασιμάτη (σ.σ. η οποία, κατά τις πληροφορίες, δεν θα υπερψηφίσει την άλλη ρύθμιση για την Τουρκική Ενωση Θράκης) και ο Δημήτρης Γάκης.

Ολα δείχνουν ότι η υπερψήφιση του νομοσχεδίου και του επίμαχου άρθρου 3 θα κριθεί στις απουσίες βουλευτών απο την ψηφοφορία: δεδομένου οτι δεν απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (151) αλλά σχετική, τα "ναι" θα μετρήσουν επί των παρόντων, και θα είναι μειωμένος ο αναγκαίος αριθμός τους ανάλογα με τη συμμετοχή στη ψηφοφορία.

Κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κ. Τσίπρας παρενέβη σήμερα στη συζήτηση (λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία) για να ζητήσει απο τον αρχηγό της ΝΔ να ανακαλέσει προσβλητική, όπως την χαρακτήρισε, αναφορά στους πολίτες που επιθυμούν αλλαγή φύλου.

"Εχετε δικαίωμα να μην τους στηρίζετε ενώ τους υποσχεθήκατε ότι θα τους στηρίξετε αλλά δεν έχετε δικαίωμα να τους εξευτελίζετε", είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε επικαλεστεί περιστατικό σύμφωνα με το οποίο όταν ένας πολίτης ρωτήθηκε από ψυχίατρο γιατί θέλει να κάνει αλλαγή φύλου απάντησε ότι αυτό του είπαν να κάνει κάποιοι εξωγήινοι που συνάντησε στον Υμηττό...

Όταν πήρε τον λόγο ο πρωθυπουργός, ο κ.Μητσοτάκης απουσίαζε από την αίθουσα, ωστόσο εισήλθε σ´αυτήν πριν ολοκληρώσει την παρέμβασή του ο κ. Τσίπρας. Ο αρχηγός της ΝΔ δεν ανακάλεσε λέγοντας πως χρησιμοποίησε ένα παράδειγμα για να δείξει ότι απαιτείται επιστημονική διάγνωση προκειμένου να αιτηθεί κάποιος νομική αλλαγή ταυτότητας φύλου.

«Δεν αλλάζει το 15ο έτος»...

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι δεν θα τροποποιηθεί το επίμαχο άρθρο -δηλαδή ότι δεν θα αυξηθεί το ηλικιακό όριο στο 17ο έτος.

Ο ίδιος ο κ. Κοντονής, μιλώντας στην Ολομέλεια, αποκάλυψε ότι στην αρχική version του νομοσχεδίου είχε ορίσει το 17ο έτος του ενδιαφερόμενου, προκειμένου να αιτηθεί νομική αλλαγή στην ταυτότητα φύλου. Άλλαξε γνώμη ωστόσο κατά την ακρόαση φορέων στην επιτροπή της Βουλής, όταν οι ίδιοι οι γονείς διεμφυλικών παιδιών απαρίθμησαν τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να μειωθεί το όριο στο 15ο έτος.

Ανέφερε μάλιστα ότι στην καθολική Ιρλανδία, όπου απαγορεύονται οι αμβλώσεις, η νομική αλλαγή της ταυτότητας φύλου γίνεται στο 14ο έτος, ενώ έξι χώρες της ΕΕ που έχουν υψηλότερα όρια «ετοιμάζονται να τα μειώσουν με νομοθετικές τροποποιήσεις».

Παρότι στους διαδρόμους της Βουλής συζητήθηκε χθες το ενδεχόμενο αλλαγής του άρθρου στην περίπτωση που διαπιστωθεί αδυναμία ψήφισής του, κυβερνητική πηγή το διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο: «Δεν θα υπάρξει αλλαγή, το άρθρο θα υπερψηφιστεί και θα περάσει».

Η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική, μετά από αίτημα της Χρυσής Αυγής. Ο αναγκαίος αριθμός των «ναι» θα μπορούσε να πέσει κάτω από τις 151 ψήφους, εάν υπάρξουν απουσίες βουλευτών από την ψηφοφορία ή αποχώρηση κόμματος.

«Φιλελευθερισμός αλά καρτ»

Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής, χθες το βράδυ, είχε απεύθυνση κυρίως στη ΝΔ: «Ο φιλελευθερισμός δεν μπορεί να είναι αλά καρτ, η ΝΔ δεν είναι δυνατό να τον επικαλείται όταν έρχεται η συζήτηση στα θέματα της αγοράς εργασίας και να υποχωρείτε όταν πρέπει να συγκρουστείτε με κατεστημένες αντιλήψεις αλλά και φοβικά συντηρητικά αντανακλαστικά», είπε.

Ευθέως δε, απέδωσε την υπαναχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ακροδεξιά στροφή που έχει πάρει το κόμμα δια του Αδωνι Γεωργιάδη: «Στην προσπάθειά σας να διατηρήσετε τη συνοχή σας, κάνετε διαρκώς παραχωρήσεις όχι μόνο στον αντιπρόεδρο αλλά και στην ατζέντα ακροδεξιάς. Έχετε μετατρέψει τη Νέα Δημοκρατία σε ένα υβρίδιο νεοφιλελεύθερου φανατισμού στην οικονομία και ακραίου δεξιού λαϊκισμού στα ζητήματα του κράτους δικαίου και της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών», ήταν η αποστροφή του πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν παρών στη συζήτηση.

Η πρόταση της ΝΔ

Ειδικότερα για τη ΝΔ: προκειμένου να ξεπεράσει (και) τις διαφορετικές απόψεις των βουλευτών της, απέρριψε χθες επί της αρχής το νομοσχέδιο, καταθέτοντας δική της πρόταση.

Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη δυνατότητα αλλαγής ταυτότητας φύλου μόνο μία φορά και μόνο από ενήλικα και μη έγγαμα άτομα, κατόπιν ιατρικής βεβαίωσης.

Κατά την πρόταση αυτή, η διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου θα πρέπει να γίνεται με δικαστική απόφαση, η οποία θα εκδίδεται μετά από δύο αυτοπρόσωπες δηλώσεις του αιτούντος ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου, σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα, που θα απέχουν μεταξύ τους τέσσερις μήνες.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, «η ΝΔ, ως φιλελεύθερη πολιτική δύναμη αναγνωρίζει την ανάγκη καθιέρωσης διαδικασίας για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου από εκείνους που το επιθυμούν. Αναγνωρίζει ότι υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού του πλαισίου και προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων. Όχι, όμως, επιπόλαια και πρόχειρα, όπως τώρα».

Βούληση της ηγετικής ομάδας της ΝΔ είναι οι βουλευτές στο σύνολό τους να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, χωρίς πάντως να μπορεί να αποκλειστεί και η αποχώρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ώστε να αποφευχθούν εικόνες όπως αυτής στο σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, με τις τρεις διαφορετικές εσωκομματικές γραμμές.

Τότε που 27 βουλευτές είχαν επιλέξει την αποχή, 19 υπερψήφισαν και 29 καταψήφισαν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v