Συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η διήμερη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου διεμφυλικών ατόμων», το οποίο αύριο θα τεθεί σε ψηφοφορία.
Όπως αναμενόταν, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής παρουσίασε νομοτεχνική βελτίωση που αυστηροποιεί περαιτέρω τις προϋποθέσεις για τη νομική αλλαγή της ταυτότητας φύλου.
Δεν αυξάνει ωστόσο το ηλικιακό όριο από το 15ο έτος στο 18ο, που ζητούν πολλοί από την αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με τη βελτίωση που κατέθεσε ο υπουργός, τη γνωμάτευση (σ.σ. για το δίκαιο του αιτούντος) δεν θα κάνει το ιατρικό συμβούλιο του νοσοκομείου Παίδων Αγλαϊα Κυριακού (όπως αναφερόταν αρχικά στο νομοσχέδιο).
Την ευθύνη, αντιθέτως, θα έχει διεπιστημονική επιτροπή που θα συγκροτείται με κοινή απόφαση των υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας, θα έχει διετή θητεία και θα αποτελείται από παιδοψυχίατρο, ψυχίατρο, ενδοκρινολόγο, παιδοχειρουργό, ψυχολόγο και αρμόδιο κοινωνικό λειτουργό.
Πρόταση νόμου από ΝΔ
Πρόταση νόμου για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου» κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία. Με την πρόταση νόμου, σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ ταυτότητας φύλου, νοούμενη ως την αντίληψη ενός ανθρώπου για το φύλο του και του καταχωρισμένου στα οικεία μητρώα φύλου, το πρόσωπο μπορεί, μια μόνο φορά, να ζητήσει τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στην προσωπική του επιθυμία και αίσθηση του σώματός του, καθώς και στην εξωτερική του εικόνα.
Η διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου γίνεται με δικαστική απόφαση, η οποία εκδίδεται με τη διαδικασία των άρθρων 782 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Η δικαστική απόφαση εκδίδεται μετά από 2 αυτοπρόσωπες δηλώσεις του αιτούντος ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου, σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους 4 μήνες.
Με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, τίθενται μια σειρά προϋποθέσεις, μια εκ των οποίων είναι το πρόσωπο που αιτείται τη διόρθωση να είναι ενήλικο.
Επίσης, θα πρέπει να μην είναι έγγαμο, να υπάρχει ιατρική βεβαίωση ότι η δήλωση του προσώπου που αιτείται τη διόρθωση είναι ενσυνείδητη και ότι προηγουμένως έχει λάβει όλη την απαραίτητη πληροφόρηση σχετικά με τις επιπτώσεις της αποδοχής της αίτησης του για διόρθωση.
Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει βεβαίωση του γιατρού, ότι από τη διόρθωση δεν επάγονται αρνητικές συνέπειες για ανήλικα τέκνα του αιτούντος, εφόσον υπάρχουν. Ακόμα προβλέπεται, ότι μεταξύ της πρώτης και δεύτερης συζήτησης ενώπιον του δικαστηρίου, θα πρέπει να παρακολουθεί τον αιτούντα γιατρός και να βεβαιώνει ότι εξακολουθούν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την διόρθωση.
ΑΝΕΛ: Καταψηφίζουμε το άρθρο για τους ανήλικους
Την καταψήφιση του άρθρου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στα 15 έτη από τους βουλευτές του κόμματός του, ανακοίνωσε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, κατά τη συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «οι βουλευτές των ΑΝΕΛ έχουν κατακτήσει τη ψήφο κατά συνείδηση», υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καμία διχογνωμία στο κόμμα και χαρακτήρισε κωμικά όσα υποστηρίζονται περί δεδηλωμένης.
«Εμείς στους ΑΝΕΛ έχουμε κατακτήσει την ψήφο κατά συνείδηση. Υπάρχουν πράγματι στο κόμμα συνάδελφοι που έχουν διαφορετική άποψη. Δεν τη συμμερίζομαι όμως. Το ξεκαθαρίζω: μιλώ ως βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου και όχι ως εκπρόσωπος ομάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Μόνο με πρόταση μομφής χάνεται η δεδηλωμένη συνάδελφοι. Να ξεκαθαρίσω λοιπόν ότι ρήξη στην κυβέρνηση δεν υπήρχε, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει».
«Το νομοσχέδιο βάζει ασφαλιστικές δικλείδες για τους ανήλικους, με τη γνωμάτευση ιατρικού συμβουλίου και με τη συγκατάθεση των γονέων. Όμως εμείς θέλουμε να διανύει το 18ο έτος της ηλικίας του, να είναι 17 και μία μέρα» σημείωσε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ.
«Οι χειρουργικές επεμβάσεις, πρακτικές που έχουν καταδικαστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον ΟΗΕ και που όλοι συνηγορούν ότι πρόκειται για μεσαιωνική αντιμετώπιση ο ακρωτηριασμός, δεν θα πρέπει να αποτελούν προϋπόθεση για αλλαγή ταυτότητας φύλου» τόνισε ο κ. Παπαχριστόπουλος.
Νωρίτερα το Εuro2day.gr σημείωνε τα εξής:
Τα αποκαλυπτήρια της... ταυτότητας των εντός Βουλής κομμάτων θα γίνουν σήμερα και αύριο στη Βουλή, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αλλαγή της ταυτότητας φύλου («νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου διεμφυλικών προσώπων»).
Στη συζήτηση θα παρέμβει αύριο ο Αλέξης Τσίπρας και το ίδιο αναμένεται να πράξουν οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) οι πολιτικοί αρχηγοί.
Πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας, υπέρ έχουν ταχθεί το Ποτάμι και η ΔΗΣΥ. ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν στην αρμόδια επιτροπή ενώ η Ένωση Κεντρώων ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Παρότι αρνητικοί εμφανίζονται και (λίγοι) κυβερνητικοί βουλευτές, ο μεγάλος καβγάς έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς οι «σκληροί» (Μάκης Βορίδης, Αδωνις Γεωργιάδης, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου) υπεραμύνονται της καταψήφισης, οι «κεντρώοι φιλελεύθεροι» (Ντόρα Μπακογιάννη, Κωστής Χατζηδάκης, Νίκος Δένδιας, Νίκη Κεραμέως) φέρονται υπέρ του «ναι», ενώ η μεγάλη «γαλάζια» μάζα προτιμάει τη σιωπή.
Ήδη, με την εκκίνηση της συζήτησης στην Ολομέλεια το μεσημέρι, ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο.
Ο Κυριάκος Μητσοτσάκης αρχικώς φαινόταν ότι θα κινηθεί υποστηρικτικά (σ.σ. αυτό είχε αφήσει να εννοηθεί στη συνάντηση που είχε προ μηνών με εκπροσώπους της διεμφυλικής κοινότητας), ωστόσο τώρα αναζητεί τη λύση που θα βγάλει τον ίδιο και το κόμμα του από το αδιέξοδο.
Όπως έχει γίνει γνωστό από την Πειραιώς, η ΝΔ θα παρουσιάσει σήμερα δική της πρόταση, στον πυρήνα της οποίας θα βρίσκεται το υψηλότερο ηλικιακό όριο(18ο έτος) που πρέπει να έχει ο ενδιαφερόμενος προκειμένου να ζητήσει τη νομική αλλαγή της ταυτότητας φύλου.
Στόχος, κατά τους επιτελείς της, είναι «η κυβέρνηση να αναγκαστεί να "συρθεί" και να συμφωνήσει με τη ΝΔ ή να αρνηθεί, οπότε θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο συντεταγμένα και "αναίμακτα"».
Δεν αποκλείεται πάντως να επιλεγεί και η αποχώρηση από την ψηφοφορία, προκειμένου να μην «εκτεθεί» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όλοι θυμούνται, άλλωστε, ότι και στην ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης (τον Δεκέμβριο του 2015) η ΝΔ είχε… τριχοτομηθεί, με ένα τμήμα της να υπερψηφίζει, ένα άλλο να καταψηφίζει και το υπόλοιπο να απουσιάζει.
Γιατί αλλαγή στο 15ο έτος;
Η κυβέρνηση, δια του αρμοδίου υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, θα επιχειρήσει «να φωτίσει περαιτέρω» την επιλογή του 15ου έτους για τη νομική αλλαγή της ταυτότητας φύλου, η οποία έχει μπει στο στόχαστρο της ΝΔ και έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ, καθώς οι Κώστας Κατσίκης και Δημήτρης Καμμένος την επικαλούνται για να στηρίξουν την άρνησή τους στο νομοσχέδιο.
Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μόνο η Γεωργία Γεννιά έχει αντιδράσει δημοσίως, χαρακτηρίζοντας «κόκκινη γραμμή» την επιλογή του 15ου έτους.
Παρότι από κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες ότι «θα υπάρξουν αλλαγές στο ηλικιακό όριο», πηγές από το υπουργείου Δικαιοσύνης το διαψεύδουν.
Επικαλούνται προς τούτο μια σειρά λόγους που οδήγησαν στο 15ο έτος: επιστημονικοί (ορμονικές αλλαγές), κοινωνικοί (σχέσεις στην εφηβεία, bullying στο σχολείο) και… κρατικοί, καθώς η στρατολογία μεριμνά για την κατάταξη των αρρένων πριν συμπληρώσουν το 18ο έτος τους.
Κατά τις πληροφορίες δε, το 15ο έτος το επιθυμούν και οι ίδιοι οι γονείς των παιδιών που επιδεικνύουν σταθερά διεμφυλική συμπεριφορά, για όλους τους παραπάνω λόγους.
Αυστηρές προϋποθέσεις
Από την κυβέρνηση επισημαίνεται με έμφαση ότι η υπό ψήφιση νομική ρύθμιση προβλέπει αυστηρές προϋποθέσεις για την αλλαγή της ταυτότητας, με πρώτη τη συναίνεση των γονέων και τη γνωμάτευση ιατρικής επιτροπής που θα συσταθεί στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού.
Δεν αποκλείεται να υπάρξει περαιτέρω αυστηροποίηση από τον κ. Κοντονή, κατά τη σημερινή και αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η πρόταση της ΝΔ, κατά τις πληροφορίες, προβλέπει ότι η αλλαγή φύλου θα μπορεί να γίνεται μόνο μία φορά και αφού θα έχει προηγηθεί ειδική ιατρική γνωμάτευση από αρμόδια επιτροπή, ενώ απορρίπτεται το ενδεχόμενο υιοθεσίας ή γάμου όσων αποφασίζουν να προχωρήσουν στην αλλαγή φύλου.
Επίσης αρνητική είναι η ΝΔ στο ηλιακό όριο των 15 ετών που θέτει η κυβέρνηση και αντιπροτείνει τα 18 έτη, με την ενηλικίωση του ενδιαφερομένου.