Το πρόγραμμα της ΕΕ μέχρι το καλοκαίρι του 2018 (που συμπίπτει με την πορεία προς την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο) θα συζητηθεί απόψε στο Ταλίν, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής.
Δεδομένου ότι είναι η πρώτη συνάντηση των ηγετών της Ευρώπης μετά τις γαλλικές και τις γερμανικές εκλογές, είναι προφανές ότι θα ανιχνευτούν οι προθέσεις των βασικών «παικτών» για την επόμενη περίοδο.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άλλωστε θα παρουσιάσει τις θέσεις του για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης, τις οποίες δεν... καλοβλέπουν οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι της Άνγκελα Μέρκελ, οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναδείξει ότι:
- Οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει ότι η αδυναμία της ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και βάσει των αρχών της, τις κρίσεις στην οικονομία και στο μεταναστευτικό στην Ευρώπη, αλλά και να δώσει το στίγμα της στις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις, έχουν οδηγήσει σε πολιτική κρίση. Η κρίση αυτή έχει εκφραστεί με το Brexit, την άνοδο της ακροδεξιάς και τις φυγόκεντρες τάσεις χωρών που δεν δέχονται να δείξουν αλληλεγγύη εντός της ΕΕ.
- Ο μόνος τρόπος που η πολιτική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί είναι να αποδεχτούμε ότι η κατάσταση δεν είναι business as usual και να υπάρξει σχεδιασμός για ουσιαστικές πρωτοβουλίες μέχρι το καλοκαίρι σε συγκεκριμένους τομείς:
1. Για την κοινωνική Ευρώπη, βασισμένη στην ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα και μια νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης (σ.σ. ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Ελλάδας).
2. Για μια μεταναστευτική πολιτική βασισμένη στη δίκαιη κατανομή των βαρών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών.
3. Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις
4. Για τη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων και την αναζωογόνηση της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης.
5. Για αναβάθμιση του διεθνούς και περιφερειακού ρόλου της ΕΕ και ενίσχυση της αμυντικής της πολιτικής.
Αύριο, Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί η «κανονική» Σύνοδος Κορυφής, με αντικείμενο την Ψηφιακή Πολιτική.