Στον αέρα εξακολουθεί να βρίσκεται η διαδικασία εκλογής αρχηγού του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, με την επιτροπή Αλιβιζάτου να αναζητεί διέξοδο από τα αλλεπάλληλα εμπόδια και τους υποψήφιους να επιδίδονται σε ένα άτυπο μπρα ντε φερ, προκειμένου να αυξήσουν τις προοπτικές επιτυχίας τους.
Άγνωστες προσώρας είναι οι ημερομηνίες που θα στηθούν τελικά οι κάλπες, όπως και ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών αλλά και αυτός με τον οποίο θα εξασφαλιστούν τα ουκ ολίγα απαιτούμενα χρήματα, με κανέναν να μην μπορεί να προδικάσει με σιγουριά την εξέλιξη των πραγμάτων.
Έκαστος από τους δέκα εν δυνάμει αρχηγούς εφαρμόζει τη δική του στρατηγική, βάσει και των δημοσκοπικών ευρημάτων τα οποία ήδη άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χθεσινή κόντρα της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη για την ηλεκτρονική εξ αποστάσεως ψηφοφορία.
«Κάποιοι μεθοδικά σαμποτάρουν την ηλεκτρονική ψηφοφορία, έχουν μάθει να εμπιστεύονται μόνο τους κομματικούς μηχανισμούς», κατήγγειλε ο επικεφαλής του Ποταμιού, που απευθύνθηκε προσωπικά στη Φώφη Γεννηματά: «Θα πρέπει να αποφασίσει. Θα τολμήσει ή θα κάνει πίσω;» διερωτήθηκε, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να «σηκώνει το γάντι» και να απαντά μέσω συνεργατών της: «Υπενθυμίζουμε για τελευταία φορά ότι μετά την άρνηση των τριών μεγάλων ελληνικών εταιρειών να διασφαλίσουν το αδιάβλητο και την αξιοπιστία της ψηφοφορίας, το θέμα έχει κλείσει», αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη, που δεν δέχεται καμία αναβολή στον χρόνο των εκλογών.
Παράδειγμα προς... αποφυγήν
Μέσω της συγκεκριμένης αντιπαράθεσης, αποτυπώνεται η ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στους δύο υποψήφιους, αναφορικά με τη διαδικασία. Η Φώφη Γεννηματά, με βάση τη -θεωρητική τουλάχιστον- υπεροχή της στον στενό κομματικό πυρήνα και έχοντας ως παράδειγμα προς... αποφυγήν τις αντίστοιχες εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ (Σαμαράς εναντίον Μπακογιάννη και Μητσοτάκης εναντίον Μεϊμαράκη), δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση, η διαδικασία να ανοίξει «ανεξέλεγκτα».
Βούλησή της είναι το εκλεκτορικό σώμα να είναι συγκεκριμένο και αποτελούμενο κυρίως από τα οργανωμένα μέλη του ΠΑΣΟΚ. Σε διαφορετική περίπτωση, το άγνωστο είναι πάντα και επικίνδυνο, με την έκπληξη σε μια τέτοια περίπτωση να καραδοκεί, δεδομένης και της ενδεχόμενης... απομόνωσής της από τους συνυποψηφίους της στον δεύτερο γύρο των εκλογών.
Τελείως διαφορετική είναι η κατάσταση για τον Σταύρο Θεοδωράκη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, που δεν έχει πρόβλημα να πάνε χρονικά πιο πίσω οι εκλογές, γνωρίζει καλά ότι τυχόν μικρή συμμετοχή στις εκλογές πολιτών από τον στενό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ δεν τον ευνοεί, σε αντίθεση με τη διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος. «Όσο περισσότεροι, τόσο το καλύτερο», είναι η θέση της Σεβαστουπόλεως, άποψη με την οποία συντάσσονται και οι υπόλοιποι υποψήφιοι, μολονότι κάποιοι εξ αυτών αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημοσίως, επιλέγοντας μόνο θεσμικές παρεμβάσεις.
«Το νέο... ευαγγέλιο»
«Βεβαίως και μπορεί να βρεθεί αδιάβλητη και συναινετική λύση για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία», δήλωσε ο Γιάννης Ραγκούσης, την ίδια ώρα που ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εκτιμούσε ότι «τυχόν αλλαγή της ημερομηνίας θα απαξιώσει τη διαδικασία και δεν θα επιτευχθεί ο κοινός στόχος, να μεγαλώσει η παράταξη». Για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία, όπως λέει ο ίδιος, «έχει γίνει το νέο... ευαγγέλιο για πολλούς, που επαναφέρουν μία ατέρμονη συζήτηση, λες και αυτό είναι το μεγάλο θέμα που απασχολεί τους νέους ανθρώπους και όχι οι προτάσεις μας για το πώς θα βρουν δουλειά σήμερα».
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ζήτησε «να πείτε χαιρετίσματα σε όσους ελπίζουν ότι θα αναλωθούμε στα διαδικαστικά και ότι θα αποτύχει το εγχείρημα του νέου φορέα, εμείς θα προχωρήσουμε όλοι μαζί», ενώ ο Γιάννης Μανιάτης επεσήμανε ότι «πρέπει να βάλουμε επιτέλους πολιτική φραγή στη διαδικαστική Βαβέλ και να μιλήσουμε μόνο για τους πολίτες και τη χώρα μας».
Ο Κωνσταντίνος Γάτσιος δήλωσε υπέρμαχος «της ευρύτερης δυνατής συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία» για τον νέο φορέα, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να πραγματοποιήσει συνάντηση με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, προτείνοντας «τα οφέλη από την ανάπτυξη στον τουρισμό να μοιραστούν και στους εργαζόμενους».