Στα κομματικά όργανα παραπέμπει τη συζήτηση για το Ελληνικό ο Αλέξης Τσίπρας. Η αρχή, κατά τις πληροφορίες, έγινε σήμερα το πρωί με σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα ακολουθήσει και συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ευθύς μετά την επιστροφή του από το Ταλίν της Εσθονίας, όπου θα βρίσκεται σήμερα και αύριο για τη Σύνοδο Κορυφής. Και πάντως πριν από την ερχόμενη Τρίτη, που θα συνεδριάσει εκ νέου το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για το επίμαχο θέμα της κήρυξης ή όχι του χώρου της επένδυσης σε αρχαιολογική ζώνη.
Το Πολιτικό Συμβούλιο μετά τη συνεδρίαση εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία στηρίζει πλήρως την προώθηση της επένδυσης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Παρασκευή, θα συνεδριάσει η ομάδα task force, απόντος του πρωθυπουργού. Η σπουδή αυτή δείχνει τον επείγοντα χαρακτήρα που παίρνει η αντιμετώπιση της επένδυσης στο Ελληνικό, παρότι κυβερνητικά στελέχη διευκρινίζουν ότι η ομάδα θα ασχοληθεί ευρύτερα για επενδυτικά σχέδια και όχι μόνο για το Ελληνικό.
Η σύγκληση των κομματικών οργάνων επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι παραμένουν ισχυρές οι αντιδράσεις στο στελεχιακό δυναμικό του κόμματος, για το ενδεχόμενο μη πιστής τήρησης του αρχαιολογικού νόμου, προκειμένου να μην ακυρωθεί η επένδυση.
Σχετική προειδοποίηση έκανε δημοσίως (μέσω της «Αυγής») ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, τονίζοντας ότι εάν υπάρξει παράκαμψη, θα γίνει προσφυγή στο ΣτΕ και το έργο θα μπλοκαριστεί.
Χθες, επίσης, ο βουλευτής και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Νίκος Φίλης μετείχε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ τάχθηκε σαφώς υπέρ της επένδυσης αλλά «με σεβασμό στις προϋποθέσεις του αρχαιολογικού νόμου».
Μαξίμου: Η επένδυση θα προχωρήσει
Ενδεικτική της ανησυχίας που υπάρχει στο Μαξίμου για την τύχη της επένδυσης (σ.σ. πόσο μάλλον για το ενδεχόμενο ακύρωσής της…) είναι η χθεσινοβραδινή διαρροή πηγών του ότι:
- Η ελληνική κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση τον νόμο σε όλες τις περιπτώσεις.
- Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες, που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό.
Κυβερνητικός παράγοντας εξάλλου σημειώνει ότι το «μότο» παραμένει: «Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η επένδυση άμεσα και με συναίνεση».
Ζητείται κίνηση απεμπλοκής
Ως γνωστόν, η υπόθεση οδεύει σε νέα εμπλοκή καθώς το ΚΑΣ παρέπεμψε εκ νέου την απόφαση στην επόμενη συνεδρίασή του, την ερχόμενη Τρίτη.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, μία ημέρα νωρίτερα (προχθές το βράδυ) ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για την πορεία της επένδυσης Αλέκος Φλαμπουράρης είχε μεταφέρει στη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία προΐσταται του ΚΑΣ, Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Ήτοι, κατά τις ίδιες πληροφορίες, να μην κηρυχθεί ο χώρος σε αρχαιολογική ζώνη.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου, πάντως, ήταν η κ. Βλαζάκη που εισηγήθηκε αναβολή της συζήτησης για την Τρίτη.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό εάν το κυβερνητικό επιτελείο «βρήκε τρόπο απεμπλοκής».
«Εάν παρακαμφθεί ο αρχαιολογικός νόμος, όποια απόφαση κι αν ληφθεί, θα οδηγηθεί στο ΣτΕ», προειδοποιούν κομματικά και κοινοβουλευτικά στελέχη, τα οποία τάσσονται υπέρ της κήρυξης σε αρχαιολογική ζώνη «όπως έγινε και με το Μετρό Αθήνας, με το Ίδρυμα Νιάρχος ή και με τον ΤΑΠ, χωρίς να προκύψει κανένα πρόβλημα στις εργασίες αφού τα όποια σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα αξιοποιήθηκαν και εντάχθηκαν στο έργο».
Οι ίδιοι αναφέρουν ότι τη μη κήρυξη τη θέλει ο επενδυτής και εγείρουν ερωτήματα για τους λόγους. Χωρίς να διακινδυνεύουν ερμηνείες, παραπέμπουν σε δηλώσεις αρχαιολόγων και αρχιτεκτόνων, σύμφωνα με τις οποίες ο επενδυτής «ίσως» να προκρίνει εκμετάλλευση τύπου real estate, δεδομένου ότι από την αρχή του project (2012) ήταν γνωστό πως στον χώρο αυτόν υπάρχουν αρχαιότητες.
Αυτή την άποψη «φωτογράφισε» και ο κ. Φίλης, δηλώνοντας χθες, μεταξύ άλλων, πως «όταν κάποιος έχει ένα ενδιαφέρον να επενδύσει, τα μετράει όλα και αποφασίζει. Τίποτα δεν είναι που να αιφνιδιάζει τους επενδυτές για το Ελληνικό. Όλα ήταν γνωστά».
Τα ίδια στελέχη βάλλουν εναντίον (και) της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου για τις καθυστερήσεις και τη μη «επικοινωνία» με τα μέλη του ΚΑΣ.