Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» οι εκλογές στην Κεντροαριστερά

Πώς αντιδρούν οι υποψήφιοι μετά την εμπλοκή από την απάντηση της Vodafone. Η διάσταση απόψεων, το θετικό και το αρνητικό σενάριο. Ποιες οι δύο πιο πιθανές εκδοχές.

«Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» οι εκλογές στην Κεντροαριστερά

Σε εξίσωση για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η διαδικασία των εκλογών για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, ύστερα και από την εμπλοκή που προέκυψε χθες με την απάντηση της Vodafone προς την Επιτροπή υπό τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο. Αφενός, το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 900.000 (συν ΦΠΑ) που ζήτησε η εταιρία και αφετέρου, το μήνυμα ότι δεν μπορούν να στηθούν κάλπες πριν από τον Φεβρουάριο του 2018, εντείνουν τον «πονοκέφαλο» σε όσους αισιοδοξούν για την επιτυχή κατάληξη του εγχειρήματος και θολώνει ακόμα περισσότερο το τοπίο.

Οι εξελίξεις πλέον είναι απρόβλεπτες και δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν τον φόβο ακόμα και οριστικού «ναυαγίου» της προσπάθειας. Εξαρχής άλλωστε τα κομμάτια του παζλ ήταν πολλά και ανόμοια, οι εκκρεμότητες ακόμα περισσότερες και η τακτοποίησή τους είχε παραπεμφθεί σε βάθος χρόνου. Από την άλλη, πολλές είναι και οι φωνές οι οποίες εκτιμούν ότι η πολιτική διάσωση κομμάτων, φορέων και προσώπων εξαρτάται άμεσα από την επιτυχία του συγκεκριμένου εγχειρήματος, το οποίο βλέπουν ως την ύστατη προσπάθεια για τον διεμβολισμό ή έστω τη μείωση της ψαλίδας από το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ.

Τα δύο πιο πιθανά σενάρια πλέον είναι είτε να γίνουν οι εκλογές στην προκαθορισμένη ημερομηνία της 5ης Νοεμβρίου, χωρίς εξ αποστάσεως ψηφοφορία, είτε να πραγματοποιηθούν αργότερα, συμπεριλαμβανομένης και της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας.

Ύστερα από το αρχικό μούδιασμα από την απάντηση της Vodafone, οι συνεργάτες των υποψηφίων παραπέμπουν στην επιτροπή Αλιβιζάτου για τις οριστικές αποφάσεις, δηλώνοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη τους σε αυτήν. Πλέον, σε διαδικαστικό επίπεδο, η μπάλα βρίσκεται στα χέρια του καθηγητή, που, σε διαρκή επαφή και με το σύνολο των υποψηφίων, θα έρθει σε νέα επαφή και με τις άλλες δύο εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να διερευνήσει τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των εκλογικών τμημάτων και την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Το αδιάβλητο

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει να αρνείται, με το επιχείρημα ότι με αυτή δεν μπορεί να διασφαλιστεί το αδιάβλητο, ενώ διατυπώνει το ερώτημα γιατί στις εκλογές της ΝΔ η Vodafone ήταν έτοιμη μέσα σε ένα μήνα. Αντιθέτως, το Ποτάμι εκτιμά πως μόνο με το «άνοιγμα» της διαδικασίας μπορεί να έχει προοπτικές η προσπάθεια, αν και ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωνε ότι «οποιεσδήποτε καθυστερήσεις, ατέλειες, τεχνικές δυσκολίες δεν αναιρούν τη μεγάλη μας απόφαση. Αντιθέτως, αν τις χειριστούμε με προσοχή και ενότητα, μπορούμε σύντομα να εξασφαλίσουμε στους πολίτες μια ανοιχτή, σύγχρονη και ταυτοχρόνως αδιάβλητη διαδικασία», ανέφερε.

Θέση στο ζήτημα πήρε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος διεμήνυσε ότι «τα τεχνικά θέματα δεν αφορούν τους πολίτες... Υπερασπίζομαι την παρουσία του κ. Αλιβιζάτου και θεωρώ ότι μπορεί να εγγυηθεί αυτή τη διαδικασία. Εάν δεν μπορεί να γίνει στις 5 Νοεμβρίου, ας γίνει λίγο μετά», σημείωσε, την ίδια ώρα που και ο Γιώργος Παπανδρέου, με ανακοίνωσή του, εκτιμούσε ότι «η εξάντληση σε διαδικαστικά ζητήματα σπρώχνει σε δεύτερη μοίρα την πολιτική».

Ενωτικός επιχείρησε να εμφανιστεί ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως «η δική μου υποψηφιότητα δεν αποτελεί αμφισβήτηση οποιουδήποτε υποψηφίου, αλλά κατάθεση μίας συγκεκριμένης πρότασης. Το τονίζω πως δεν είναι αμφισβήτηση, γιατί η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει όλους μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v