Στο τριπλό γήπεδο του «αναπτυξιακού στοιχήματος», της επίλυσης έκτακτων προβλημάτων που αφορούν κοινωνικές ομάδες και της τήρησης των προαπαιτουμένων κινείται από σήμερα το Μαξίμου.
Παρότι το επόμενο διήμερο οι κυβερνητικοί προβολείς θα στραφούν στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Κρήτης (σ.σ. το τρίτο περιφερειακό, μετά της Δυτικής Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας) που ξεκινά σήμερα με παρόντες 15 υπουργούς, ενώ αύριο θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας, οι επιτελείς επεξεργάζονται ή δρομολογούν λύσεις σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα.
Για παράδειγμα, κυβερνητικός παράγοντας αναφέρει ότι «είναι θέμα λίγων ημερών» να ανακοινωθεί η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη που οφείλουν αυτοαπασχολούμενοι προς το Δημόσιο «έως 20.000 ευρώ».
Η χθεσινή κινητικότητα φέρεται να οφείλεται (και) στην αναζήτηση μέτρων, εντός δημοσιονομικού πλαισίου, για την ανακούφιση των επαγγελματικών ομάδων που υπέστησαν οικονομική ζημία από την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας στη Σαλαμίνα και στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής.
Πρωινή ενημέρωση βουλευτών για πετρελαιοκηλίδα
Εν προκειμένω, οι επιτελείς έκριναν αναγκαία την αναλυτική ενημέρωση των κυβερνητικών βουλευτών για το τεράστιο πρόβλημα (πολιτικό και επικοινωνιακό) που προκάλεσε η «περίεργη» βύθιση του τάνκερ και η ρύπανση του Σαρωνικού.
Για τον λόγο αυτό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκαν σήμερα το πρωί (στις 8:30!) στη Βουλή, προκειμένου να ενημερωθούν από τους αρμοδίους των υπουργείων Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος. Μέχρι αργά το βράδυ χθες, δεν είχε γίνει γνωστό εάν στην «έδρα» θα καθόταν ο Παναγιώτης Κουρουμπλής (καθώς η δυσαρέσκεια έχει χτυπήσει... κόκκινο στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στους βουλευτές) ή ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος έχει αναλάβει επικεφαλής της «ομάδας δράσης» για την αντιμετώπιση της ρύπανσης.
Αποσύρθηκε τροπολογία λόγω ΑΝΕΛ
Η στάση και η δράση, άλλωστε, των δύο κυβερνητικών κοινοβουλευτικών ομάδων (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) θα αναδειχθεί ακόμη περισσότερο στο εξής, μετά την απόφαση που πήραν χθες η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη να μην ψηφίζουν νομοσχέδια ακόμα και εάν συμφωνούν επί της αρχής ή σε σημεία τους, εάν τα καταψηφίζουν οι ΑΝΕΛ.
Την αφορμή έδωσε το «όχι» του κυβερνητικού εταίρου σε τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για εφαρμογή αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, που αφορούν, μεταξύ άλλων, την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, της οποίας τη διάλυση αποφάσισε ο Άρειος Πάγος.
Ενδεικτικό του «μπλόκου» που δημιουργήθηκε είναι η απόφαση του υπουργού Σταύρου Κοντονή να αποσύρει την τροπολογία και να την επανακαταθέσει, όπως είπε, μετά από δέκα ημέρες, με ενημέρωση των βουλευτών στο ενδιάμεσο…
Υπό Κουρμούση για πλειστηριασμούς
Στο μέτωπο των πλειστηριασμών, ο Ειδικός Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης ξεκίνησε από κύκλο συσκέψεων με φορείς για την επίλυση προβλημάτων που μπλοκάρουν στην πράξη τη βελτίωση του «νόμου Κατσέλη».
Χθες άκουσε τις προτάσεις ενώσεων καταναλωτών, ενώ σειρά έχουν οι εκπρόσωποι δικηγορικών συλλόγων και δικαστικών ενώσεων για παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν στην ταχύτερη εκδίκαση υποθέσεων -όπως για παράδειγμα την «αποσυμφόρηση» Ειρηνοδικείων.
Το θέμα, πέραν των κοινωνικών αναταραχών που ήδη προκαλεί, βρίσκεται στα top της τρίτης αξιολόγησης και η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη «να το τρέξει» όπως όλα (95) τα προαπαιτούμενα που απομένουν μέχρι τον Νοέμβριο.
Τον συντονισμό τον έχουν αναλάβει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Παπαγιαννάκος.
Σημειώνεται ότι μόλις προχθές η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ανακοίνωσε τη βελτιωτική ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας και την έτερη για επιδότηση των εργοδοτών που θα μετατρέπουν τα «μπλοκάκια» σε μισθολόγια.
Αναπτυξιακό... πεντοζάλι
Η προσοχή του Μαξίμου εστιάζεται στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Κρήτης που ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο, με ομιλία του πρωθυπουργού.
Θα μετέχει… ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο και τις εργασίες θα ανοίξει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Από την προεργασία που έχει γίνει τον τελευταίο μήνα προκύπτει ότι σκοπός του συνεδρίου είναι να διερευνηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες του νησιού και να τεθούν οι αναπτυξιακοί στόχοι του.
Η έμφαση δίνεται στις υποδομές (βόρειος οδικός άξονας, λιμάνια), στην ενέργεια (ενεργειακή αυτοδυναμία), στην αγροτική παραγωγή, στον τουρισμό και, φυσικά, στα εργαλεία χρηματοδότησης με αιχμή το ΕΣΠΑ.