Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρήγμα στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψάχνει η αντιπολίτευση

Η ενδοκυβερνητική διαφωνία για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» και η απόσυρση της σχετικής τροπολογίας. Σε κοινή αντιπολιτευτική στάση ΝΔ και ΔΗ.ΣΥ. Ποια θέση κρατά το Ποτάμι.

Ρήγμα στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψάχνει η αντιπολίτευση

Στην ανάδειξη των διαφορών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ σε μια σειρά από κομβικά πολιτικά ζητήματα στοχεύει πλέον η ΝΔ, μετά και τη χθεσινή απόσυρση της τροπολογίας για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» που έφερε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης και στην οποία διαφώνησε κατηγορηματικά ο ελάσσων κυβερνητικός εταίρος.

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κορυφαία στελέχη του κόμματος, σε «πηγαδάκια» έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας, ξεκαθάριζαν πως «από εδώ και πέρα δεν θα υπάρχει καμία ανοχή» και πως «ό,τι φέρνει η κυβέρνηση υπό τη μορφή διάταξης, νομοσχεδίου ή τροπολογίας, είτε θα έχει την απαιτούμενη κυβερνητική πλειοψηφία και των δύο κομμάτων που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση, είτε δεν θα υπερψηφίζονται».

Μάλιστα, κορυφαίος γαλάζιος κοινοβουλευτικός παράγοντας διεμήνυε με εμφανή δυσφορία ότι «δεν θα ξαναβάλει πλάτη η ΝΔ για να περνάει αυτό που θέλει ο Πάνος Καμμένος και να γίνεται μάγκας στα μάτια των ψηφοφόρων του. Τέλος η πλάκα και το παραμύθι».

Όλα πλέον δείχνουν ότι η ΝΔ επενδύει στην επιθετική τακτική της απώλειας της δεδηλωμένης της κυβέρνησης, αναζητώντας ρήγμα στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων και αναδεικνύοντας τις βασικές διαφορές στο DNA του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ και των δεξιών ΑΝΕΛ.

Με αυτά τα δεδομένα, η απόφαση της κυβέρνησης να μη ρισκάρει την καταψήφιση της τροπολογίας, δίνει μία καλή αφορμή στη ΝΔ από σήμερα κιόλας να σηκώσει ευθέως ζήτημα ομαλής λειτουργίας του κυβερνητικού σχήματος.

Με ικανοποίηση άκουσαν εξάλλου στη ΝΔ τον Σταύρο Κοντονή από το βήμα της Βουλής να κατηγορεί τη Χρυσή Αυγή για τη στάση της να καταψηφίσει την τροπολογία. Κάτι που, σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς κύκλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνεπάγεται επί της ουσίας με εξίσωση της στάσης της Χρυσής Αυγής με αυτή του κόμματος του Πάνου Καμμένου, εξαιτίας του οποίου αναγκάστηκε τελικά ο υπουργός Δικαιοσύνης να αποσύρει την τροπολογία.

Σύμπλευση ΝΔ - ΔΗΣΥ

Στο παρασκήνιο της συζήτησης στη Βουλή, υπήρξαν ζυμώσεις και διαβουλεύσεις μεταξύ βουλευτών της ΝΔ με συναδέλφους τους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, προκειμένου να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους, μετά και τη νέα άρνηση των ΑΝΕΛ να συμπράξουν με την επίσημη κυβερνητική πρόταση. Και τα τρία κόμματα φαίνεται πως συμφωνούν στην κοινή τακτική της προσπάθειας αποδόμησης της κυβέρνησης.

Και παρότι το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη είχε διαμηνύσει ότι θα ψήφιζε «παρών» στην επίμαχη τροπολογία, σε αντίθεση με τη ΝΔ και τη ΔΗΣΥ που θα καταψήφιζαν, οι βουλευτές του Ποταμιού συμφωνούσαν στη συγκεκριμένη στρατηγική αλλά εξέφραζαν παράλληλα και τον προβληματισμό τους.

«Τι θα κάνουμε στο επόμενο νομοσχέδιο που αφορά στην ταυτότητα του φύλου; Θα πούμε όχι σε κάτι που θεωρούμε σωστό, επειδή θα το καταψηφίσουν οι ΑΝΕΛ;» ήταν το χαρακτηριστικό ερώτημα που έθετε βουλευτής του Ποταμιού. Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται πως δημιουργείται μία κοινή και σίγουρα σκληρή αντιπολιτευτική στάση της ΝΔ με τη ΔΗΣΥ, στην οποία θα μετέχει α λα καρτ και το Ποτάμι.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση-τροπολογία για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», όπως ξεκαθάρισε ο κ. Κοντονής, θα επανέλθει σε λίγες ημέρες με άλλο νομοσχέδιο και κάλεσε τα κόμματα να τη στηρίξουν.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ και τη ΔΗΣΥ που ανακοίνωσαν ότι εφεξής θα τάσσονται ενάντια τις ρυθμίσεις που δεν συγκεντρώνουν την κυβερνητική πλειοψηφία, άσχετα με το αν συμφωνούν ή όχι με αυτές. Χαρακτήρισε μάλιστα αυτή τη στάση «καραγκιοζιλίκι», «σχιζοφρένεια» και «πολιτικό διπολισμό», όταν «λέτε συμφωνούμε αλλά δεν ψηφίζουμε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v