Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπουργικό Συμβούλιο για γ' αξιολόγηση και… απαντήσεις

Τρίτη αξιολόγηση, κυβερνητικό έργο και «απάντηση» στον Κ. Μητσοτάκη. Στα υπό συζήτηση οι επικείμενες αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης. Η «αναμόρφωση» των κοινωνικών επιδομάτων, στα αγκάθια της διαπραγμάτευσης.

Υπουργικό Συμβούλιο για γ αξιολόγηση και… απαντήσεις

Η γρήγορη (και χωρίς νέες δυσάρεστες εκπλήξεις) ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και το κυβερνητικό έργο θα συζητηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε για σήμερα το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αξιοποιήσει τη συνεδρίαση για να «απαντήσει» στα όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι η εισήγησή του θα μεταδοθεί απευθείας.

Κατά ορισμένες πληροφορίες, δεν αποκλείεται να γίνει συζήτηση στο Υπουργικό και για τις κρίσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, δεδομένου ότι το θέμα απασχόλησε χθεσινοβραδινή σύσκεψη του κυβερνητικού επιτελείου στο Μαξίμου.

Η τήρηση των προαπαιτουμένων για την τρίτη αξιολόγηση βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

Μαξίμου και ΥΠΟΙΚ διέψευσαν εκ νέου χθες τα περί «διαφωνιών Τσίπρα-Τσακαλώτου», ενώ ο προβληματισμός των επιτελών εστιάζεται στα μηνύματα που φτάνουν από την πλευρά του ΔΝΤ και αφορούν αιτήματα περί την κοινωνική πολιτική.

Ενα από αυτά είναι η «αναμόρφωση των επιδομάτων», κυρίως των αναπηρικών και των οικογενειακών, η οποία μεταφράζεται σε μειώσεις των ποσών που παρέχονται σήμερα. Και οι δύο αυτές κατηγορίες έχουν ενταχθεί στον μακρύ κατάλογο των προαπαιτουμένων που πρέπει να εκπληρώσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους. Η συγκεκριμένη «αναμόρφωση» μάλιστα έχει προσδιοριστεί να νομοθετηθεί μέσα στον Νοέμβριο.

Υπό... επιτροπεία ο Π. Κουρουμπλής

Παρότι κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι «δεν υπάρχει θέμα Κουρουμπλή» (σ.σ. σ' αυτή τη χρονική στιγμή, τουλάχιστον), θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει αναφορά στο μείζον πρόβλημα της ρύπανσης στον Σαρωνικό από τη βύθιση του τάνκερ -κυρίως στην (τουλάχιστον ατυχή) επικοινωνιακή διαχείριση από πλευράς υπουργού Ναυτιλίας.

Η δυσαρέσκεια είναι διάχυτη στο κυβερνητικό επιτελείο και είναι ενδεικτικό ότι στην «ομάδα δράσης» του υπουργείου Ναυτιλίας που συγκροτήθηκε προχθές για τη διερεύνηση του θέματος και την αντιμετώπιση της ρύπανσης, επικεφαλής τέθηκε ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός.

«Ευελιξία» στην επενδυτική task force

Στα ζητούμενα της συνεδρίασης ανήκει και η οριστικοποίηση της απόφασης που ελήφθη στη συνεδρίαση της επενδυτικής task force την Τετάρτη, υπό τον κ. Τσίπρα, για κατάτμησή της σε δύο «ομάδες δράσης», προκειμένου να γίνει πιο ευέλικτο και αποφασιστικό το όργανο.

Όπως ανέφερε το Euro2day.gr σχετικά, για τη μία ομάδα, που θα λύνει άμεσα ζητήματα με τους επενδυτές, προαλείφεται στον ρόλο του συντονιστή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας-Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και για την άλλη, που θα αναλάβει τις επαφές με το εξωτερικό, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v