Η αδειοδότηση των δύο μεταλλευτικών εγκαταστάσεων στην Ολυμπιάδα (και η μη υπαναχώρηση στην παραπομπή της άδειας για τις Σκουριές στη διαιτησία), η συνεδρίαση της task force υπό τον Αλέξη Τσίπρα και οι υπογραφές που θα «πέσουν» σήμερα για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ελληνο-ιταλική συνάντηση κορυφής στην Κέρκυρα, είναι «μία πρώτη απάντηση» της κυβέρνησης στην επίθεση της αντιπολίτευσης με αφορμή το τελεσίγραφο της Eldorado Gold.
Επιπλέον, κατά τις πληροφορίες από τη συνεδρίαση της task force, επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση της κυβέρνησης στην επένδυση στο Ελληνικό και η απόφασή της να αρθούν τα εμπόδια που εμφανίσθηκαν από τη στάση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του δασάρχη Πειραιά.
«Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η επένδυση άμεσα και με συναίνεση», αναφέρει στο Euro2day.gr κυβερνητικός παράγοντας που μετείχε στη συνεδρίαση, ενώ έτερο στέλεχος διαβεβαιώνει ότι η εκκρεμότητα δεν θα τραβήξει πέραν του Σεπτεμβρίου.
«Πέφτουν» οι υπογραφές για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Η «αντεπίθεση» αναμένεται σήμερα από την Κέρκυρα, όπου θα συγκληθεί η 1η Διακυβερνητική Σύνοδος Ελλάδας - Ιταλίας, υπό τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Πάολο Τζεντιλόνι και με τη συμμετοχή έξι υπουργών από κάθε πλευρά.
Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες στους τομείς των επενδύσεων (συμφωνία για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A), συμφωνία για ζητήματα πολιτισμού, καθώς και μνημόνιο συνεργασίας για προώθηση αγροτικών προϊόντων και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο χονδρεμπόριο.
Κατά τις ίδιες πηγές, στην ατζέντα θα τεθεί το θέμα της ΑΟΖ, εξαιτίας (και) των ερευνών στο Ιόνιο για υδρογονάνθρακες. Οι πληροφορίες θέλουν την ελληνική πλευρά να επιθυμεί ιδιαιτέρως την ελληνο-ιταλική συζήτηση για την ΑΟΖ, προκειμένου να αντιμετωπισθούν από κοινού τα προβλήματα που θέτει η Αλβανία για τη χάραξη ΑΟΖ με την Ελλάδα στο Ιόνιο, ακυρώνοντας προηγούμενη συμφωνία.
Από τις δύο πλευρές θα μετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας, Οικονομικών, Υποδομών, Πολιτισμού και Τουρισμού, ενώ τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασφάλειας θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υφυπουργών και Γενικών Γραμματέων.
Συντονισμός με Γαλλία-Ιταλία
Η συνάντηση της Κέρκυρας δεν θα έχει μόνο επενδυτικό «άρωμα». Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η Ιταλία έχει τέτοιου είδους συνεργασία (σ.σ. Διακυβερνητική) μόνο με την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ «υπάρχουν κοινά σημεία στη στρατηγική μας με τη Γαλλία και την Ιταλία».
Επ' αυτών, ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει κείμενο με προτάσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης στον Ιταλό ομόλογό του, δεδομένου ότι αυτή την περίοδο η Ελλάδα επικεντρώνεται στο ζήτημα της νέας αρχιτεκτονικής για την Ευρωζώνη και την Ευρώπη.
Κατά τα ίδια στελέχη, «διαφαίνεται τόσο από τις ομιλίες του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και του Εμανουέλ Μακρόν, ότι η επόμενη περίοδος θα είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας», συνεπώς, η Ελλάδα οικοδομεί συμμαχίες και παίζει και πρωταγωνιστικό ρόλο.
«Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μακρόν και ο Τζεντιλόνι επέλεξαν να επισκεφθούν την Ελλάδα αυτή την περίοδο», σημειώνουν.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του συντονισμού με τη Γαλλία και την Ιταλία και η δυναμική παρουσία των χωρών του Νότου στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, που θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής (Ταλίν, 28 Σεπτεμβρίου), στη Σύνοδο του Νότου (Λευκωσία, στις 9-10 Οκτωβρίου) και στη Σύνοδο Κορυφής στο Γκέτεμποργκ τον ερχόμενο Ιούλιο για την Κοινωνική Ευρώπη.
Τα έχει όλα η ατζέντα
Η σημερινή ατζέντα στην Κέρκυρα περιλαμβάνει προς συζήτηση:
* Ευρωπαϊκά θέματα: το Μέλλον της Ευρώπης, η Νέα Αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης
* Οικονομικά θέματα: Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ΑΟΖ και ενεργειακά.
* Μεταναστευτικό.
* Δυτικά Βαλκάνια.
* Ευρωτουρκικές σχέσεις.
* Σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες.