Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πέντε μηνύματα που έστειλε ο Αλ. Τσίπρας από ΔΕΘ

«Αυτό που νομίζατε ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πια» το μήνυμα. «Αξιολόγηση μέχρι το τέλος του έτους -να αποφασίσει το ΔΝΤ τι θα κάνει». Επικεφαλής ο ίδιος της επενδυτικής task force, επειδή «υπάρχει ο φόβος της ευθύνης και της υπογραφής».

Τα πέντε μηνύματα που έστειλε ο Αλ. Τσίπρας από ΔΕΘ

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίσθηκε βέβαιος ότι θα εγκαινιάσει και την επόμενη ΔΕΘ καθώς απέκλεισε εκλογές πριν από τη λήξη της τετραετίας, συνέστησε στην αντιπολίτευση να μην ασκεί κριτική σε έναν ΣΥΡΙΖΑ «που δεν υπάρχει σήμερα», ανακοίνωσε πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των επενδύσεων και έδειξε το πεδίο δράσης της κυβέρνησης πάνω στο οποίο θα δοθεί η μάχη «με το παλιό» -και η εκλογική αναμέτρηση σε δύο χρόνια: το νέο παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα όταν βγει από τη «μνημονιακή επιτροπεία», για να μην ξαναμπεί σε κρίση.

Όπως αναμενόταν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία των εγκαινίων της ΔΕΘ, δεν έδωσε «μεγάλες ειδήσεις», ελλείψει εξαγγελιών και… παροχολογίας.

Αυτό που επιχείρησε να κάνει ήταν να μεταδώσει τη βεβαιότητα ότι τον ερχόμενο Αύγουστο θα τερματισθεί η μνημονιακή επιτροπεία και, ως εκ τούτου, να πείσει ότι η συζήτηση πλέον θα πρέπει να επικεντρωθεί στις πολιτικές της «επόμενης ημέρας», ώστε να περάσει οριστικά στο παρελθόν η κρίση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ που νομίζατε δεν υπάρχει»

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας έστειλε μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες, εκτός της χώρας (θεσμοί), εντός (αντιπολίτευση) και… πιο εντός (ΣΥΡΙΖΑ).

Ως προς το τελευταίο, ο τίτλος θα μπορούσε να είναι: «Ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ ή αυτό που νομίζατε ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πια». Με μία σαρκαστική διάθεση μάλιστα, συνέστησε στη ΝΔ («και σε τμήμα της Κεντροαριστεράς») να αντιληφθούν αυτό το στοιχείο για να μην πυροβολούν άσκοπα.

Η φράση είναι χαρακτηριστική: «Υπήρχε ένα ψευτοδίλημμα το προηγούμενο διάστημα, σε σχέση με τη στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή, αν θα παραμείνουμε στην Ευρωζώνη, αν θα παραμείνουμε στην Ευρώπη ή θα φύγουμε από αυτήν. Βλέπω ότι η Ν.Δ. δεν το κατάλαβε ποτέ ότι αυτή ήταν η στρατηγική μας επιλογή και συνεχίζει να κάνει αντιπολίτευση σε ένα κόμμα που δεν υπάρχει σήμερα και σε μια άποψη που δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει ο αντιευρωπαϊκός ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να μας βγάλει από την Ευρώπη. Σε αυτό κάνει αντιπολίτευση. Στο ίδιο επιμένει και ένα κομμάτι της Κεντροαριστεράς».

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός παρέπεμψε, εμμέσως πλην σαφώς, στη μεγάλη εσωκομματική σύγκρουση το καλοκαίρι του 2015 και στην αποχώρηση, από το κόμμα, όσων προέκριναν (και προκρίνουν) την έξοδο από την ευρωζώνη.

Το νέο πεδίο των μαχών

Με βάση αυτό το δεδομένο (που, όπως άφησε να εννοηθεί, παραμένει… ζητούμενο για την αντιπολίτευση), έστρεψε τους προβολείς στο πεδίο όπου θα δοθούν οι επόμενες πολιτικές μάχες -και η εκλογική: στο νέο παραγωγικό μοντέλο της «μετά κρίση» Ελλάδας, στις εργασιακές σχέσεις, στην μείωση της ανεργίας, στην επιστροφή των νέων επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό και στους νέους θεσμούς που θα υπηρετήσουν τα παραπάνω.

Η φράση-κλειδί, εν προκειμένω, ήταν: «Το κρίσιμο στοιχείο αλλαγής, που θα αρχίσει σιγά σιγά να γίνεται κατανοητό στην καθημερινότητα του πολίτη, είναι αυτό: ότι θα σταματήσουν νέοι άνθρωποι να φεύγουν στο εξωτερικό, θα σταματήσει η νεανική επιχειρηματικότητα να είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο, θα σταματήσουν οι ερευνητές να βγαίνουν έξω ή κάποιοι να θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παράξει και η μόνη παραγωγική δραστηριότητα να είναι οι «φούσκες» στα χρηματιστήρια. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Και πιστεύω ότι εκεί θα κριθούμε το 2019, όταν θα γίνουν οι εκλογές. Στα επιτεύγματα που θα έχουμε και βεβαίως στο ότι θα έχουμε σχεδιάσει και την επόμενη ημέρα ένα άλλο παραγωγικό πρότυπο, που θα ξεκινάει από τα πιο απλά και καθημερινά μέχρι τα πιο σύνθετα».

Εγώ επικεφαλής της επενδυτικής task force επειδή…

Ειδικό κεφάλαιο επιφύλαξε για το δίπτυχο επενδύσεις-επιχειρηματικότητα αφού χωρίς αυτό ούτε ανάπτυξη θα υπάρξει ούτε η χώρα θα βγει ουσιαστικά και μόνιμα από την κρίση.

Απαντώτας μάλιστα στην ερώτηση του Euro2day.gr, ο κ. Τσίπρας έκανε μία θαρραλέα παραδοχή και μία ελπιδοφόρα επισήμανση:

• «Σε ορισμένα επενδυτικά έργα, ένας μεγάλος εχθρός μας, πέρα από τη γραφειοκρατία, είναι η αδράνεια και ο φόβος απέναντι στην ευθύνη, που είναι διάχυτος μέσα στον δημόσιο τομέα. Ο φόβος απέναντι στην ευθύνη. Υπάρχουν φάκελοι, σε πολλά υπουργεία, που κάθονται στα συρτάρια ή σε κάποια γραφεία και δεν πάνε από τον έναν όροφο στον άλλο, αν δεν κατέβει ο υπουργός να τους πάρει. Ο φόβος απέναντι στην υπογραφή. Και θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα για να ξεπεραστεί αυτός ο φόβος, να δώσουμε το στίγμα της αποφασιστικότητας που έχουμε να προχωρήσουν ορισμένα επενδυτικά projects», ήταν η παραδοχή.

• Σ΄ αυτούς τους λόγους, είπε, οφείλεται η απόφασή του να τεθεί ο ίδιος επικεφαλής της task force που θα επιβλέπει τις σημαντικές επενδύσεις, και όπου χρειάζεται, αν χρειάζεται, θα διευκολύνει τη διαδικασία.

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομίας θα παρουσιάσει την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να απλοποιηθούν οι διαδικασίες.

Αντιδρώντας στα επιχειρήματα περί «μη φιλικής προς την επιχειρηματικότητα κυβέρνησης», ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «το 2016 έγινε ρεκόρ σε άμεσες ξένες άμεσες επενδύσεις, με το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2009 και το 2017 αναμένεται να πάμε σε ακόμη μεγαλύτερο ρεκόρ».

Μέχρι τέλος του έτους αξιολόγηση-ρόλος ΔΝΤ

Για την τρίτη αξιολόγηση και τον ρόλο του ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός έδωσε την αναμενόμενη απάντηση: όχι άλλες καθυστερήσεις, καθαρές θέσεις. «Θα κάνουμε (σ.σ. η κυβέρνηση) αυτό που μας αναλογεί, θα τρέξουμε γρήγορα. Άλλωστε, η τρίτη αξιολόγηση έχει κυρίως ζητήματα εφαρμογής νομοθεσίας και όχι κρίσιμα πολιτικά ζητήματα. Βεβαίως, αναμένουμε ότι όλες οι πλευρές, καλή τη πίστει, θα έρθουν με έναν κοινό στόχο. Να σας το πω διαφορετικά: εμείς μπορούμε να ζήσουμε και με το ΔΝΤ, στον βαθμό που τηρεί τα συμφωνηθέντα, μπορούμε να ζήσουμε ασφαλώς και χωρίς την παρουσία του, το πιστεύουμε αυτό, το πιστεύαμε από την αρχή. Αυτό που δεν μπορούμε είναι το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα στο πρόγραμμα και το άλλο πόδι έξω από το πρόγραμμα. Μετά από δυόμισι χρόνια, κάποια στιγμή, πρέπει να αποφασίσουν. Φαντάζομαι ότι ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να πάρουν τις αποφάσεις τους είναι, εντάξει, να γίνουν και οι γερμανικές εκλογές, μέχρι τέλος του χρόνου. Αυτό δεν αφορά την ελληνική κυβέρνηση, αφορά συνολικά την Ευρώπη».

Δεξιά, Αριστερά και συγκλίσεις

Όσο για την πολιτική αντιπαράθεση, χαρακτήρισε παρωχημένο το δίπολο Κεντροδεξιά-Κεντροαριστερά, τονίζοντας ότι, τώρα πια, υπάρχει ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό, που είναι η Δεξιά και η Αριστερά.

«Από τη μια, έχουμε μια Δεξιά μείγμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακραίου δεξιού λαϊκισμού, με τις κεντροδεξιές δυνάμεις της παράταξης να συμπιέζονται, και από την άλλη, η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ», είπε, καλώντας τις κεντροαριστερές δυνάμεις να πάρουν θέση.

Ο κ. Τσίπρας άλλωστε «φωτογράφισε» ένα μελλοντικό πολιτικό τοπίο συμμαχιών, λέγοντας: «Σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα σε μια λογική συγκλίσεων και συνεννοήσεων, γι' αυτό ψηφίσαμε και την απλή αναλογική. Χρειάζονται συναινέσεις για να πάει μπροστά η χώρα και η κοινωνία. Συνθέσεις πάνω στο τραπέζι και όχι συναλλαγές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v