Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολλοί υποψήφιοι, πολλές και οι πλατφόρμες στην Κεντροαριστερά

Ξεκαθαρίζει το τοπίο των υποψηφιοτήτων. Αρνήσεις Παπανδρέου - Θεοχαρόπουλου, «ναι» λένε Κωνσταντινόπουλος - Ανδρουλάκης. Πώς κινούνται οι εν δυνάμει αρχηγοί του νέου φορέα.

Πολλοί υποψήφιοι, πολλές και οι πλατφόρμες στην Κεντροαριστερά

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης των υποψηφιοτήτων για την αρχηγία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς (η σχετική διορία τελειώνει αύριο), ξεκινά μία ακόμα κρίσιμη περίοδος για τον πολύπαθο χώρο, ενόψει της εκλογικής διαδικασίας της 5ης Νοεμβρίου.

Το επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό, καθώς από τη στρατηγική του κάθε υποψηφίου θα φανούν οι δυναμικές και οι τάσεις που δημιουργούνται, αλλά και οι προοπτικές του εγχειρήματος για την επόμενη μέρα.

Οι διεργασίες είναι έντονες και αναμένεται να ενταθούν ακόμα περισσότερο όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, τη στιγμή που, ενώ οι υποψήφιοι ακόμα δεν έχουν ανοίξει όλα τα χαρτιά τους, από τώρα έχουν διαφανεί οι διαφοροποιήσεις και οι μεταξύ τους αποστάσεις όσον αφορά ακόμα και βασικά ζητήματα για τη συνέχεια.

Οι απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα, όπως οι μετεκλογικές συνεργασίες καθώς και η διατήρηση ή μη των σημερινών κομμάτων που ενώνουν τις δυνάμεις τους στην εν λόγω προσπάθεια, δεν έχουν ξεκαθαρίσει, ενδεχομένως ως ένα βαθμό το «νερό να μπει στο αυλάκι» στο συνέδριο που προγραμματίζεται μετά την εκλογή του αρχηγού, ωστόσο όλοι οι υποψήφιοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί, προσεκτικοί στις διατυπώσεις τους και χωρίς δεσμεύσεις για τη συνέχεια.

Όσον αφορά στις υποψηφιότητες, οι αρνήσεις τελικά του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργου Παπανδρέου και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, η θετική ανακοίνωση χθες του βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και η επικείμενη (εκτός απροόπτου) υποψηφιότητα του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, συμπληρώνουν το παζλ των εν δυνάμει επικεφαλής του νέου φορέα.

Προς το παρόν, πάντως, και ενώ ο κάθε υποψήφιος χαράσσει τη δική του στρατηγική, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι ηλεκτρονική ψηφοφορία. Η επιτροπή του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου έχει αποστείλει επιστολή στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, ζητώντας ουσιαστικά τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας, με τη Χαριλάου Τρικούπη να τονίζει την ανάγκη τήρησης συγκεκριμένων προϋποθέσεων προκειμένου να αποτραπούν οι διπλοψηφίες.

«Τέλος επιτροπείας»

Η Φώφη Γεννηματά φαίνεται να έχει αποφασίσει να κινείται ασκώντας δομική αντιπολίτευση, με σκληρή κριτική και ίσες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. «Η μεγάλη Κεντροαριστερά που δημιουργούμε μπορεί να εγγυηθεί το τέλος της επιτροπείας και την προοδευτική διακυβέρνηση», δήλωσε χθες η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, την ίδια στιγμή που αποκτούσε έναν ακόμα συνυποψήφιο, τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, με τον οποίο είχε αναμετρηθεί και στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ στις 14 Ιουνίου του 2015.

«Μαζί να αναλάβουμε το βάρος της ευθύνης μιας νέας πορείας, απέναντι στα ψέματα και στον λαϊκισμό. Μαζί να διαμορφώσουμε την πρόταση διακυβέρνησης της χώρας, που θα προτείνουμε στον ελληνικό λαό», δήλωσε, δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο έκτος στη σειρά υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Επισήμως, η πρώτη υποψηφιότητα είναι αυτή του Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος μετέβη χθες το πρωί στο γραφείο του κ. Αλιβιζάτου, κατέθεσε τη σχετική δήλωση και προσκόμισε το αποδεικτικό ότι έχει ήδη καταθέσει το παράβολο των 2.000 ευρώ, προκειμένου να είναι υποψήφιος.

«Η χώρα πρέπει να αποκτήσει ένα μεγάλο σταθερό τρίτο πόλο -αν μου επιτρέπετε τρίτο πόδι- καθώς παρουσιάζει μεγάλα φαινόμενα αστάθειας το τελευταίο διάστημα», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά τη συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, κάνοντας γνωστό ότι θα επισκεφτεί όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v