Η πρώτη ημέρα της νέας πολιτικής «σεζόν» βρίσκει το Μαξίμου και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα να έχουν απλώσει τον τραχανά, φιλοδοξώντας να ανακατέψουν... και την τράπουλα.
Η πλούσια και βαριά εβδομάδα που αρχίζει τα έχει όλα: από το πρώτο δείγμα που θα πάρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αύριο, κατά τη συνάντησή του με τον Πιερ Μοσκοβισί, για τον βαθμό δυσκολίας της τρίτης αξιολόγησης, μέχρι τις ειδήσεις που θα «βγάλει» η διήμερη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα (Πέμπτη-Παρασκευή) και το στίγμα της κυβερνητικής αντοχής που θα εκπέμψει (ή όχι) ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια της ΔΕΘ (Σάββατο-Κυριακή).
Εν αναμονή αυτών, ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του ύψωσαν χθες τη νέα διαχωριστική γραμμή που «χτιζόταν» έτσι κι αλλιώς τους τελευταίους μήνες: κυβερνώσα Αριστερά-«παπανδρεϊκό» ΠΑΣΟΚ vs Δεξιά-εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ.
Αυτός ο διαχωρισμός διακρίνεται... δια γυμνού οφθαλμού αφενός στο χθεσινό άρθρο του κ. Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου (στην εφημερίδα Documento) και, αφετέρου, στο σχόλιο που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εν λόγω πρωθυπουργική κίνηση.
«Εμείς και οι άλλοι»
Οπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη:
* Το «δια ταύτα» στο άρθρο του κ. Τσίπρα βρίσκεται στον επίλογο: «Σήμερα είναι πολλοί εκείνοι που κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα-συνέχεια του ΠΑΣΟΚ (...) Ο φόβος μην τυχόν και επανέλθουν στο προσκήνιο και στην επικαιρότητα των λαϊκών αγώνων τα μεγάλα και διαρκή αιτήματα της εθνικής ανεξαρτησίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας εκείνης, που θα επιτρέπει στον λαό πραγματικά να ασκεί εξουσία. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται σήμερα ως το κόμμα που έχει ξαναπιάσει το νήμα αυτών των στόχων, τότε η κατηγορία γίνεται δεκτή. Και με υπερηφάνεια».
* Σχολιάζοντας την αντίδραση του αρχηγού της ΝΔ για το άρθρο, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: «Όσο για τον ίδιο (σ.σ. τον κ. Μητσοτάκη) δεν χρειάζεται να διαμαρτύρεται. Έχει να γράψει άρθρα για τον ομοϊδεάτη του, Κώστα Σημίτη».
Όπερ, το «εμείς και οι άλλοι» θα είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο το κυβερνητικό και κομματικό επιτελείο θα κεντήσουν το επόμενο διάστημα. Το οποίο θα είναι… ατύπως προεκλογικό, δεδομένου ότι η κυβέρνηση συμπληρώνει σε δύο εβδομάδες το 50% της θητείας της…
Πυρετός για τη ΔΕΘ
Αναφορικά με την επικαιρότητα, το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή θα δώσει την πρόγευση της ομιλίας του στη ΔΕΘ.
Σήμερα ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε άλλη μία επιχείρηση (Apivita), κλείνοντας τον πρώτο κύκλο στοχευμένων επισκέψεων που άνοιξε με την «Παπαστράτος» και το Impact Ηub Athens (σ.σ. τη δομή που υποστηρίζει την καινοτομία και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας).
Κι άλλοι αυτοκινητόδρομοι
Αύριο, μαζί με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη θα εγκαινιάσουν στα Ιωάννινα την ολοκληρωμένη Ιόνια Οδό, ενώ θα εξαγγείλουν (και θα φωτογραφίσουν) νέα έργα.
Την πρόγευση έδωσε ο κ. Σπίρτζης προ ημερών: «Οι οδικές υποδομές έχουν ακόμη αρκετή δουλειά για να συμπληρωθούν, υπήρχε πολύ κακός σχεδιασμός. Δεν γίνεται π.χ. να μην είναι συνδεδεμένα με την Ιόνια Οδό τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως το Αγρίνιο, η Πρέβεζα, ο δρόμος για τη Λευκάδα. Δεν γίνεται η Ιόνια Οδός και η Εγνατία να μην έχουν έναν ασφαλή δρόμο για τη σύνδεση με την Αλβανία, να μην υπάρχουν οι κάθετες συνδέσεις με τη Βουλγαρία. Δεν γίνεται να μην έχουμε Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης».
«Εργοτάξιο» η Βόρεια Ελλάδα
Την Τετάρτη, πάλι με τον κ. Σπίρτζη, ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί στην Καβάλα, όπου με τον Βούλγαρο ομόλογό του θα κλείσουν τη συμφωνία για την ενιαία σιδηροδρομική σύνδεση των τριών λιμανιών της Βουλγαρίας (Δούναβη, Βάρνα, Μπουργκάς) με τα τρία λιμάνια της Β. Ελλάδας (Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Θεσσαλονίκη) μέσω γραμμής που θα υποστηρίζει την ηλεκτροκίνηση.
Κατά τον ελληνικό σχεδιασμό, θα ακολουθήσει δεύτερη σύνδεση με Βουλγαρία, Ρουμανία και δυτικοευρωπαϊκά δίκτυα, σύνδεση με την Αλβανία και αναβάθμιση της γραμμής με τη Σερβία.
Τα παραπάνω θα έχουν κεντρικό ρόλο στην ομιλία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, αφού πρόκειται για έργα που εκτείνονται από το ένα άκρο της Βόρειας Ελλάδας στο άλλο.
Μακρόν, επενδύσεις, χρέος και… ΔΝΤ
Το διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή θα σφραγίσει η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα. Πέραν των επενδυτικών συζητήσεων (σ.σ. θα υπάρξουν συναντήσεις και Φόρουμ Γάλλων και Ελλήνων επιχειρηματιών που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα της παραγωγικής δραστηριότητας), το Μαξίμου κεντράρει στη γαλλική στήριξη στο θέμα του ελληνικού χρέους.
Ετσι κι αλλιώς, η ελληνογαλλική πρόταση που πέρασε στο Eurogroup του Ιουνίου (για σύνδεση ανάπτυξης-απομείωσης χρέους) αναμένεται να αποτελέσει τη βάση συζήτησης με τους θεσμούς και μεταξύ των θεσμών μετά τις γερμανικές εκλογές.
Ενδεχομένως και «της αρχής του τέλους» του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως εκτιμούν πολλοί διαπραγματευτικοί παίκτες και θέλει η Αθήνα.