Στη σκιά των έντονων διεργασιών στην Κεντροαριστερά για τη σύσταση του νέου κόμματος και την εκλογή του αρχηγού του, το ΠΑΣΟΚ γιορτάζει σήμερα, 3 Σεπτέμβρη, τα 43α γενέθλιά του.
Το πάλαι ποτέ κραταιό κίνημα, μετά την ελεύθερη πτώση των τελευταίων ετών, ψάχνει να βρει τον βηματισμό του και πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν την σημερινή ως μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για την αναγέννησή του.
Η σχετική επετειακή εκδήλωση, που θα λάβει χώρα το απόγευμα στο Ζάππειο, θα έχει στο επίκεντρό της τον Ανδρέα Παπανδρέου, στον οποίο θα αναφερθεί εκτενώς η Φώφη Γεννηματά και ο οποίος έγινε χθες η αιτία σφοδρής επίθεσης της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον Αλέξη Τσίπρα.
Αφορμή στάθηκε άρθρο του πρωθυπουργού στην κυριακάτικη εφημερίδα Documento όπου εγκωμιάζει τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που προκάλεσε την έντονη δυσφορία της Χαριλάου Τρικούπη:
«Ο λαθρέμπορος ελπίδας, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον μεγάλο ηγέτη που έκανε το αίτημα της Αλλαγής πράξη», ήταν η σχετική τοποθέτηση της κ. Γεννηματά, η οποία και σήμερα αναμένεται να ασκήσει δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο θέμα.
Στην εκδήλωση του Ζαππείου έχουν προσκληθεί οι πρώην πρόεδροι του κόμματος Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς και οι υποψήφιοι αρχηγοί της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώπιον των οποίων η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ανακοινώσει και επισήμως την υποψηφιότητά της.
Η κ. Γεννηματά, κατά την ομιλία της, θα εξαπολύσει επίθεση στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στην ΝΔ, ενώ θα ξεκαθαρίσει για μία ακόμη ότι δεν πρόκειται να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ και ότι η ΔΗΣΥ θα ακολουθήσει αυτόνομη πορεία. «Από την Αλλαγή για τη Νέα Αλλαγή», θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα που θα εκπέμψει. Μάλιστα, αναμένεται να απευθύνει κάλεσμα στους άλλους υποψηφίους αρχηγούς, είτε είναι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ είτε από τα άλλα κόμματα και κινήσεις, να δεσμευτούν ότι την επομένη της κάλπης θα παραμείνουν «σύμμαχοι», όντας υποψήφιοι βουλευτές, όπως και εκείνη, στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Την στρατηγική τους
Θα είναι η πρώτη δημόσια παρέμβαση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ως υποψήφιας αρχηγού του νέου φορέα, την ώρα πάντως που και οι συνυποψήφιοί της έχουν αρχίσει να ξεδιπλώνουν την στρατηγική τους.
Επισήμως αυτή τη στιγμή υποψήφιοι είναι, εκτός της Φ. Γεννηματά, οι Γιώργος Καμίνης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιάννης Ραγκούσης και Γιάννης Μανιάτης, ενώ εντός της εβδομάδας θα ανακοινώσουν, εκτός απροόπτου, τις δικές τους υποψηφιότητες οι Νίκος Ανδρουλάκης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Δεύτερες σκέψεις για την κάθοδό του στην συγκεκριμένη εκλογική μάχη κάνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ θετικός στο ενδεχόμενο να «βοηθήσει με τις δυνάμεις του» στο νέο εγχείρημα, δηλώνει ο Χάρης Θεοχάρης δεδομένου «μόνο μια νέα γενιά άφθαρτη μπορεί να σηματοδοτήσει το καινούργιο».
Στην πρώτη επίσης δημόσια παρέμβασή του μετά την επισημοποίηση της υποψηφιότητάς του (στα ΝΕΑ), ο Γιώργος Καμίνης αυτοπροσδιορίζεται ως «ένας προοδευτικός δημοκράτης» και ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί από δήμαρχος Αθηναίων αν εκλεγεί στην ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς: «Δεν υπάρχει ούτε νομικό ούτε ηθικό ζήτημα, γιατί τα δύο αξιώματα δεν τέμνονται. Η εντολή που μου έδωσαν οι πολίτες έχει ως ορίζοντα το 2019», σημείωσε, κάτι πάντως που θεωρείται βέβαιο ότι θα αποτελέσει αφορμή για εσωτερικές κόντρες.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Ραγκούσης δημοσιοποίησε την στήριξή του από 32 μέλη της «Ώρας Αποφάσεων», του φορέα στον οποίο συμμετείχε μέχρι τον Ιούνιο μαζί με την Άννα Διαμαντοπούλου και Γιώργο Φλωρίδη, ενώ ήταν και ο πρώτος χρονικά που αντέδρασε δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο άρθρο του Αλέξη Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Τη διοργάνωση 13 ανοιχτών debates στις Περιφέρειες με συμμετοχή των πολιτών, προτείνει ο Γιάννης Μανιάτης, που επισημαίνει επίσης (ΣΚΑΪ): «Ο πολιτικός και ο υποψήφιος πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα αν έχει κολλήσει ένσημα στη ζωή του πριν μπει στην πολιτική, ποια η πορεία και το έργο του στην πολιτική κι αν έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει πράξη όσα υπόσχεται».
«Ψευτοδιλήμματα και αυταπάτες»
Ο ευρωβουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. Νίκος Ανδρουλάκης, με άρθρο του στο Καρφί, χαρακτηρίζει «χρέος όλων μας η δημοκρατική παράταξη να επανασυσπειρωθεί και να αποτελέσει «πρωταγωνιστή», όχι σε ψευτοδιλήμματα και αυταπάτες αλλά στα καίρια και μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας».
Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες παρεμβαίνει δημοσίως με αφορμή το νέο φορέα και ο Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος κάνει λόγο για «σαφείς οριοθετήσεις της κεντροαριστεράς τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ». Ουσιαστικά, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ θέλει να απαντήσει σε όσους του αποδίδουν ότι «κλείνει το μάτι» για μια μετεκλογική συνεργασία με το μείζον κυβερνών κόμμα.
Έντονα συζητούνται εξάλλου δύο ακόμα παρεμβάσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με τον υπό σύσταση φορέα. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός, σε διαφορετική γραμμή από την Φώφη Γεννηματά, υπογραμμίζει (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ότι «το νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς μπορεί να προκύψει εφόσον διευκρινιστεί ότι ο πρόεδρός του θα είναι πραγματικός πρόεδρος και όχι συντονιστής των διαφόρων κομμάτων και κινημάτων», όμως, η απόφαση για τη διάλυση των κομμάτων -συνεχίζει- «πρέπει να παρθεί από τη βάση του κάθε κόμματος».
Την ίδια ώρα, ο Παύλος Γερουλάνος έστειλε μήνυμα προς όλους να αφήσουν το ΠΑΣΟΚ «να βρει το δρόμο του και να χαράξει την πορεία του. Όσοι θεωρείτε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα τοξικό και τελειωμένο ξέρετε καλά που είναι η πόρτα».
Και τα επεισόδια μέχρι την διπλή ψηφοφορία της 5ης και της 12ης Νοεμβρίου, δείχνουν ακόμα πολλά…