Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ατζέντα Τσίπρα με τραπεζίτες και φορείς

Στο Μαξίμου σήμερα το προεδρείο της ΕΕΤ. «Αγκάθι» η θέση του ΔΝΤ για νέα ανακεφαλαιοποίηση παρά την αντίδραση (και) της ΕΚΤ. Κατ' αρχάς συζητήσεις για διορθώσεις στα κατασχετήρια λόγω οφειλών.

Η ατζέντα Τσίπρα με τραπεζίτες και φορείς

Με νέο μπαράζ συναντήσεων ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει την προετοιμασία της «παρουσίας» του στη ΔΕΘ, ενώ παράλληλα το κυβερνητικό επιτελείο και οι υπουργοί που έχουν κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση κλείνουν τις τελευταίες εκκρεμότητες για την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης.

Ο πρωθυπουργός συναντάται σήμερα στο Μαξίμου με τα προεδρεία:

· της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

· της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

· της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, οι συζητήσεις γίνονται στο πλαίσιο της ΔΕΘ καθώς ο κ. Τσίπρας «έχει επιλέξει να δει όλους τους φορείς των πραγματικών παραγωγικών δυνάμεων», πριν διαμορφώσει την ομιλία του στα εγκαίνια της Έκθεσης.

Η προσοχή, αντικειμενικά, στρέφεται στη συνάντηση που θα έχει με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, όπου θα συζητηθεί η πορεία τις οικονομίας (σ.σ. εν αναμονή και των ανακοινώσεων που θα γίνουν για το ΑΕΠ ταυτόχρονα με τη συνάντηση) και η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών.

Δεν αποκλείεται να γίνει ειδική αναφορά στη θέση του ΔΝΤ για νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, την οποία δεν επιθυμεί ούτε η ΕΚΤ, ούτε η ελληνική πλευρά (κυβερνητική και τραπεζική).

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα που παρακολουθεί στενά το θέμα, η θέση του ΔΝΤ δεν δικαιολογείται ούτε από την εικόνα των τραπεζών, καθώς, όπως σημειώνει, κανένα στοιχείο δεν δείχνει «χειρότερο» από την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση (το φθινόπωρο του 2015).

Το «αγκάθι» του ΔΝΤ

Παρεμπιπτόντως, κυβερνητικοί παράγοντες μιλούν πλέον λιγότερο «ψιθυριστά» για την ανάγκη να αποχωρήσει το Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς η θέση του για νέα ανακεφαλαιοποίηση και το διαφαινόμενο αίτημα για επίσπευση, κατά ένα έτος, των μέτρων που έχουν ψηφιστεί για το 2019 (χωρίς τα αντίμετρα, φυσικά...) παραπέμπουν σε μία ιδιαίτερα σκληρή αξιολόγηση -πιθανότατα χωρίς τέλος.

Μέχρι, λένε, να ξεκαθαριστεί ο ρόλος του Ταμείου (σε συνάρτηση με τη στάση της νέας γερμανικής κυβέρνησης στο ζήτημα του χρέους), «η κυβέρνηση οφείλει να τρέχει τα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο» και, κυρίως, να παρουσιάσει θετικά δείγματα στα δημοσιονομικά και στην ανάπτυξη.

Όπως τονίζουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, οι θερινοί μήνες «δεν πήγαν χαμένοι», αλλά, αντιθέτως, τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα για τα προαπαιτούμενα του τριμήνου Ιουνίου-Αυγούστου.

Διορθώσεις στα κατασχετήρια;

Ποντάροντας, μάλιστα, σ' αυτή τη θετική εικόνα, το κυβερνητικό επιτελείο συζητά «βελτιωτικές διορθώσεις» σε μια σειρά σκληρά μέτρα, όπως στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη προς την Εφορία και τα Ταμεία.

Στόχος είναι να πάρουν τη μορφή τροπολογίας που θα κατατεθεί «ίσως και εντός του έτους» (αλλά χωρίς να προσδιορίζεται ο χρόνος εφαρμογής) καθώς καταγράφονται «αδικίες και υπερβολές».

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό εάν η εν λόγω κίνηση θα ενταχθεί στην ομιλία του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

«Με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας»

Mε αφορμή την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για το βελτιωτικό εργασιακό νομοσχέδιο που κατέθεσε η Έφη Αχτσιόγλου, το Μαξίμου αναδεικνύει το δίπτυχο ανάπτυξη-εργασιακές σχέσεις.

«Στη νέα αυτή φάση, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στα ζητήματα της τόνωσης της ανάπτυξης, όχι στη βάση της συντριβής της εργασίας αλλά με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων», τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Όπως είπε («στο Κόκκινο»), μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης «έχουμε θετικές εξελίξεις, όπως είναι η επιτυχής δοκιμαστική έξοδος στις αγορές και οι αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης».




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v