Το περιστατικό στην Ελευσίνα με τον συμβασιούχο του δήμου που μαχαίρωσε τον δήμαρχο θεωρείται ακραίο και μεμονωμένο, με έντονο το στοιχείο των προσωπικών διαφορών.
Έστω κι έτσι, λειτούργησε ως «καμπανάκι» σε κυβερνητικά στελέχη, τα οποία δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη του ζητήματος «συμβασιούχοι», ενόψει (και) της τρίτης αξιολόγησης.
Όλες οι πληροφορίες οδηγούν στην εκτίμηση ότι οι θεσμοί δεν θα θέσουν ζήτημα για τον αριθμό του συνόλου των συμβασιούχων που καταγράφονται αυτή τη στιγμή στον δημόσιο τομέα. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν ξεπερνούν τις 72.000 (μαζί με τους εποχιακούς) έναντι επιτρεπτού ορίου περίπου 70.000, που αποτελεί τον μέσο όρο των συμβασιούχων το 2016.
Το ερώτημα αφορά την «τύχη» των 20-25.000 συμβασιούχων οι οποίοι καλύπτουν πάγιες-διαρκείς ανάγκες και οι συμβάσεις τους έχουν ανανεωθεί πάνω από το μίνιμουμ των δύο ετών που ορίζει ο νόμος, προκειμένου να μην αποκτήσουν δικαίωμα «μονιμοποίησης».
Δύο απόψεις στην κυβέρνηση
Προς το παρόν και εν αναμονή της τρίτης αξιολόγησης, το πρόβλημα φαίνεται ότι πηγάζει… από το εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς οι απόψεις διίστανται:
* Η μία άποψη, που μοιάζει επικρατούσα και φέρεται να βρίσκει σύμφωνη την αρμόδια υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να περιοριστεί στις δικαστικές αποφάσεις που θα εκδίδονται υπέρ των εν λόγω συμβασιούχων και θα υποχρεώνουν τις δημόσιες υπηρεσίες να μετατρέπουν τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου.
Στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση άλλωστε κερδήθηκε, από την ελληνική πλευρά (την οποία εκπροσώπησε η κ. Γεροβασίλη), το δικαίωμα να μην προσμετρώνται οι δικαστικώς δικαιωμένοι στις επιτρεπόμενες προσλήψεις ανά έτος, με βάση την αναλογία «μία πρόσληψη ανά τέσσερις αποχωρήσεις» για φέτος.
* Η άλλη άποψη, που αποδίδεται σε υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη και στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, μιλά για την ανάγκη πολιτικής λύσης με πρωτοβουλία της κυβέρνησης: αντί, δηλαδή, να περιμένει τη δικαστική δικαίωση αυτών των συμβασιούχων, να προχωρήσει στη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, «κάνοντας τη διαφορά με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που απέλυαν ή ετοιμάζονταν να απολύσουν».
Με το επιπλέον επιχείρημα ότι, όπως το υπουργείο Εργασίας παίρνει μέτρα διασφάλισης των εργαζομένων με «μπλοκάκια», έτσι και τα αρμόδια για τους δημόσιους υπαλλήλους υπουργεία (σ.σ. το Διοικητικής Ανασυγκρότησης για το σύνολο και το Εσωτερικών για τους συμβασιολύχους στους ΟΤΑ) «πρέπει να διαφυλάξουν τους συμβασιούχους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ανασφάλεια εδώ και χρόνια».
«Δεν γίνεται»
Οι φορείς αυτής της άποψης παραδέχονται, πάντως, ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί στην επικείμενη διαπραγμάτευση η εξαίρεση αυτών των συμβασιούχων από τον κανόνα «ένα προς τέσσερα» των προσλήψεων για φέτος (και «ένα προς τρία» για το επόμενο έτος).
Μία τέτοια (ευτυχή) εξέλιξη θεωρούν «αδύνατη» οι κεντρικοί διαπραγματευτές με βάση την εμπειρία από τον μαραθώνιο της δεύτερης αξιολόγησης και τα προαπαιτούμενα που καλείται η χώρα να εκπληρώσει μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο.
Εν προκειμένω, τονίζουν με νόημα ότι την ευθύνη για το σύνολο των δημόσιων υπαλλήλων (μονίμων και συμβασιούχων) την έχει η κ. Γεροβασίλη, η οποία συνομιλεί για το θέμα σε τακτική βάση με τον πρωθυπουργό.
Σκουρλέτης κατά Τσακαλώτου για το «κατενάτσιο»
Ο κ. Σκουρλέτης μάλιστα, ερωτηθείς προ ημερών για τη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου περί «κατενάτσιου υπουργών» στη διαπραγμάτευση, απάντησε: «Μου είναι δύσκολο να την ερμηνεύσω. Θεωρώ ότι κάθε φορά, η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είναι μια αντιπαράθεση με άλλα μέσα. Καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι, αλλά από διαφορετική πλευρά. Όταν πηγαίνεις με συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις, κερδίζεις πράγματα στη διαπραγμάτευση. Όταν πηγαίνεις με διάθεση να υιοθετήσεις ό,τι ζητείται, χαμένη είναι η χώρα και ο λαός της»...
Συνεργάτες του κ. Σκουρλέτη παραπέμπουν στη δήλωση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας όταν επισκέφθηκε το υπουργείο Εσωτερικών στις αρχές του καλοκαιριού: «Ερευνούμε τη δυνατότητα οριστικής επίλυσης του προβλήματος των συμβασιούχων, στη βάση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ξεκινώντας με μια διερεύνηση για το ποιοι από αυτούς τους ανθρώπους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Στόχος μας είναι η διερεύνηση του πραγματικού περιεχόμενου της εργασιακής σχέσης αυτών των ανθρώπων», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Πριν από τέσσερις ημέρες, ο υπουργός Εσωτερικών επαναβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης να προσληφθούν περίπου 5.000 συμβασιούχοι στην καθαριότητα των δήμων (έναντι 6.100 που απασχολούνται αυτή τη στιγμή).
Προβάλλοντας εκ νέου το επιχείρημα ότι το κόστος της πρόσληψης δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων.
Θα δείξει.