Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σηματοδοτεί το τετ α τετ Γεννηματά - Καμίνη

Οι ανακοινώσεις Θεοδωράκη - Μανιάτη και η πρόταση Ραγκούση. Αποστάσεις Βενιζέλου, σε αναμονή Ανδρουλάκης και Θεοχαρόπουλος. Κόντρα Κουρουμπλή - Λοβέρδου για τις... παρά φύση συνεργασίες.

Τι σηματοδοτεί το τετ α τετ Γεννηματά - Καμίνη

Με τη σημερινή συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Γιώργο Καμίνη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και την επισημοποίηση της υποψηφιότητας του δημάρχου Αθηναίων, προστίθεται ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Μέρα με τη μέρα, οι επίσημοι και εν δυνάμει υποψήφιοι αποσαφηνίζουν τις προθέσεις τους αλλά και τις προτάσεις τους για την επόμενη μέρα στον χώρο και ενώ οι διεργασίες στην επιτροπή του καθηγητή Αλιβιζόπουλου για τα της διαδικασίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αναπτύξει με λεπτομέρειες το όραμά της για την Κεντροαριστερά στην επετειακή εκδήλωση της 3ης Σεπτεμβρίου, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ανακοινώσουν τις δικές τους υποψηφιότητες ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, με παρέμβασή του στο Βήμα της Κυριακής, εκτίμησε ότι «αυτό το φθινόπωρο θα είναι η εποχή της αναγέννησης του μεγάλου κεντρώου προοδευτικού χώρου. Εμείς δεν θα φοβηθούμε. Το μακρύ ταξίδι που ξεκινήσαμε συνεχίζεται. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει», σημείωσε.

Το δικό του προσωπικό στίγμα επιχειρεί να δώσει και ο Γιάννης Ραγκούσης, που δήλωσε υποψήφιος για τον νέο φορέα την περασμένη εβδομάδα. «Το θέμα της διαρκούς ανανέωσης είναι στρατηγικό θέμα για την επαναπροσέγγιση των προοδευτικών πολιτών. Συνιστά μια μεγάλη αλλαγή στο πολιτικό σύστημα, που κανένα κόμμα δεν έχει τολμήσει να καθιερώσει στο εσωτερικό του», ανέφερε σε άρθρο του, προτείνοντας οι βουλευτές να μπορούν να εκλέγονται για τρεις θητείες ή 12 χρόνια, ενώ όσοι καταλαμβάνουν υπουργικά αξιώματα να μην μπορούν να παραμένουν σ’ αυτά για πάνω από οκτώ χρόνια. Προσέθεσε δε ότι η εκλογή του προέδρου του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς πρέπει να γίνει και με ηλεκτρονική ψηφοφορία, ώστε να διευρυνθεί το δημοκρατικό κεκτημένο.

«Εθνικές προτεραιότητες»

Αίσθηση εξάλλου προκαλούν οι αποστάσεις που κρατά ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τις διεργασίες, αναφέροντας χαρακτηριστικά και ερωτηθείς για το θέμα ότι η δική του αγωνία «αφορά τις εθνικές προτεραιότητες, μέσα μάλιστα στις συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί έως τη συντριπτική ήττα και την  αποχώρηση της σημερινής κυβέρνησης». Αφήνει μάλιστα σαφείς εσωκομματικές αιχμές σε όσους εκφράζονται μέσω του «κομματικού πατριωτισμού», ο οποίος -κατά τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- «είτε συμπίπτει με τον εθνικό πατριωτισμό είτε καθίσταται κυνικός και επικίνδυνος ή απλώς μίζερος και μικροπρεπής».

Και αν ο κ. Βενιζέλος τονίζει την ανάγκη μιας άλλης κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού στην οποία θα κληθεί να μετάσχει «και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ», ο Ανδρέας Λοβέρδος αντέδρασε έντονα στην αναφορά Κουρουμπλή ότι «είναι πολιτικά παρά φύση μία συνεργασία Κεντροαριστεράς με τη ΝΔ». Όπως σχολίασε ο πρώην υπουργός στο twitter, «τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά είναι δικός μας λογαριασμός. Ούτε τον κ. Κουρουμπλή ούτε τους άλλους ριψάσπιδες θα ρωτήσουμε. Τελεία!».

Κλειστά από την άλλη κρατά τα χαρτιά του ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Νίκος Ανδρουλάκης, που φέρεται να σκέφτεται σοβαρά να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, όπως άλλωστε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Προσώρας, ο κ. Ανδρουλάκης παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις, αλλά παρεμβαίνει κυρίως σε άλλα θέματα, ευρύτερου πολιτικού ενδιαφέροντος, όπως οι διαφορές και τα κοινά σημεία ναζισμού και κομμουνισμού, με αφορμή το πρόσφατο συνέδριο στην Εσθονία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v