Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπουργικό συμβούλιο για την έναρξη της… τελικής μάχης

(upd) Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η παρουσία του Α. Τσίπρα στη ΔΕΘ και το τριπλό στοίχημα 11μηνης διάρκειας. Σηκώνει μανίκια το επιτελείο για την τρίτη αξιολόγηση και… το ΔΝΤ. Ο ανασχηματισμός μπορεί να περιμένει, αλλά στο Μαξίμου θα γίνουν αλλαγές.

Υπουργικό συμβούλιο για την έναρξη της… τελικής μάχης

Με συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας «εγκαινιάστηκε» σήμερα η νέα πολιτική σεζόν, κλείνοντας την αυγουστιάτικη ραστώνη.

Τυπικά, το αντικείμενο ήταν τα τρία «κοινωνικά» νομοσχέδια που παίρνουν σειρά για τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου:

* Το εργασιακό (που κατατίθεται σήμερα ή αύριο) αφορά στην προστασία των εργαζομένων από την απλήρωτη-αδήλωτη-υποδηλωμένη εργασία και επιχειρεί ασφαλιστικές διορθώσεις.

* Την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα ΑΕΙ, καθώς δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το μοντέλο που θα αντικαταστήσει τις υπό κατάργηση πανελλαδικές εξετάσεις.

* Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας που «ενισχύει την κοινωνική συμμετοχή στην ακτοπλοΐα», ρυθμίζει θέματα πολιτικού προσωπικού και συμπληρώνει διατάξεις για τα λιμενικά έργα.

Η συνεδρίαση αναλώθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της στο θέμα της Παιδείας, όπου αποφασίστηκε η υποχρεωτική εκπαίδευση να είναι 12ετης και η τρίτη λυκείου να επικεντρώνεται στην προετοιμασία των Πανελλήνιων. Αποφασίστηκε επίσης να γίνει και νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τη ΔΕΘ.

Παράλληλα, το υπουργικό συμβούλιο στη συνεδρίαση συζήτησε εκτενώς το θέμα των δασικών πυρκαγιών που έπληξε και συνεχίζει να πλήττει την χώρα και ειδικότερα τις δράσεις πρόληψης, αντιμετώπισης και κατάσβεσης.

Αποφασίστηκε η λήψη άμεσων μέτρων για την οριοθέτηση και προστασία των δασικών εκτάσεων που επλήγησαν σε ολόκληρη τη χώρα, την κήρυξη τους ως αναδασωτέων με πρόληψη οποιασδήποτε προσπάθειας αλλαγής χρήσεων, την ταχεία υλοποίηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων καθώς και τη σχεδιασμένη, φυσική ή τεχνητή αναδάσωση των εκτάσεων αυτών.

Το στοίχημα και το ΔΝΤ

Κατ' ουσίαν, με τη σημερινή σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός αρχίζει το «κτίσιμο» της παρουσίας του στη ΔΕΘ, με βασικό... θεμέλιο την εντεκάμηνη, τελική προσπάθεια που θα καταβάλει η κυβέρνηση, ώστε τον ερχόμενο Αύγουστο να λήξει η μνημονιακή επιτροπεία.

Το τριπλό στοίχημα που θα κλίνεται σε όλες τις πτώσεις το επόμενο διάστημα και θα κυριαρχεί στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα είναι επιτυχείς αξιολογήσεις - ανάπτυξη - «κοινωνικό κράτος».

Βασική παράμετρος παραμένει η παρουσία και ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών που είχε μεταφέρει το Euro2day.gr το τελευταίο διάστημα, επιτελικά κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο (κάθε άλλο...) να βάλει σφήνες το Ταμείο σε κρίσιμες πλευρές των αξιολογήσεων.

Όπως η απαίτηση να ληφθούν νωρίτερα τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί για το 2019, εάν οι δικές του μελέτες εξακολουθήσουν να προβλέπουν ότι δεν θα πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Στις εν λόγω σφήνες εντάσσεται και η θέση του ΔΝΤ για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την οποία δεν επιθυμούν ΕΚΤ-Κομισιόν και… δεν αντέχει η κυβέρνηση.

«Ως προς το 2018, η πορεία της ελληνικής οικονομίας αφήνει πολύ λίγα περιθώρια αμφισβητήσεων. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ποια θα είναι η στάση των δανειστών και ειδικά του ΔΝΤ στο δημοσιονομικό σκέλος, καθώς σπανίως αυτή καθορίζεται από τον οικονομικό ορθολογισμό, όπως έχει αποδειχτεί πολλάκις στο παρελθόν», τόνισε χαρακτηριστικά χθες (στη Real news) o κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, προβλέποντας, μάλιστα υπεραπόδοση το 2017 έναντι στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75%.

«Εστίαση» στη νεολαία

Στο τρίπτυχο «έξοδος από το μνημόνιο - ανάπτυξη - κοινωνικό κράτος» θα επικεντρωθεί η ομιλία του κ. Τσίπρα στα φετινά εγκαίνια της ΔΕΘ (9-10 Σεπτεμβρίου), την οποία διαμορφώνουν οι κεντρικοί υπουργοί και οι συνεργάτες του.

«Σ' αυτή τη ΔΕΘ δεν χρειάζεται να ψάξει ο πρωθυπουργός αφηγήματα, διότι αυτά έχουν τεθεί από το γεγονός ότι διανύουμε την όγδοη μνημονιακή χρονιά, που θέλουμε να είναι η τελευταία», αναφέρει επιτελικό κυβερνητικό στέλεχος.

Με την επισήμανση ότι στις δύο πτυχές που αφορούν στην ανάπτυξη και στο κοινωνικό κράτος, η έμφαση φέτος θα δοθεί στη νεολαία: από τη... μαθητιώσα (με την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα ΑΕΙ) μέχρι την υποαπασχολημένη-άνεργη και το τμήμα της που αναζήτησε καλύτερη τύχη στο εξωτερικό, δίνοντας εκρηκτικές διαστάσεις στο brain drain.

Οι σχετικές ανακοινώσεις «ψήνονται».

«Θα φάει η μύγα σίδερο»...

Σε ό,τι αφορά στα περί... ανασχηματισμού, επιβεβαιώνονται επίσης οι πληροφορίες που μιλούσαν για «συνήθη αναγνώσματα του Αυγούστου».

Οι σχετικές αναζητήσεις μεταφέρονται τώρα... στον Δεκέμβριο (και υπό την προϋπόθεση ότι θα κυλήσει ομαλά η τρίτη αξιολόγηση), χωρίς, συνεπώς, να ξέρει κανείς από τώρα εάν ο ανασχηματισμός θα είναι «εκλογικός ή διαχειριστικός».

Αντιθέτως, αποδεικνύονται βάσιμες οι φήμες που ήθελαν αλλαγές εντός του Μαξίμου, όσον αφορά στο επικοινωνιακό επιτελείο.

Όπως όλα δείχνουν, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θόδωρος Μιχόπουλος θα αλλάξει πόστο περί τα τέλη του Σεπτεμβρίου και η σκυτάλη θα περάσει (πλην νέου απροόπτου...) στον αρθρογράφο της «Αυγής» Θανάση Καρτερό.

Τον οποίο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα πλαισιώσει μία διευρυμένη ομάδα, καθώς στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν δεδομένο ότι στο πεδίο της πολιτικής επικοινωνίας «θα φάει η μύγα σίδερο» τους επόμενους καθοριστικούς μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v