Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη ΝΔ και ΑΝΕΛ για την… Δεξιά του Κυρίου

Οι αντιδράσεις των δύο κομμάτων από τη δήλωση Βούτση περί «Ορθοδοξίας». Η ενδοκυβερνητική διαφωνία και η διαβεβαίωση για την διατήρηση των αναγκαίων ισορροπιών. Οι εθνομηδενιστές, η ηθική και η αξιοκρατία.

Μάχη ΝΔ και ΑΝΕΛ για την… Δεξιά του Κυρίου

Ήταν λίγο πριν από τις εκλογές του 2004, όταν ο Μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έστελνε ένα σαφές πολιτικό μήνυμα προς τους πιστούς: «Επαναστάτες δεν είναι οι σοσιαλιστές. Επαναστάτες είναι οι γνήσιοι χριστιανοί», σημείωνε, ενώ λίγες ημέρες αργότερα υπογράμμιζε πως «στο τέλος, η παντοδύναμη Δεξιά του Κυρίου δείχνει τι θέλει ο Θεός και τι θέλει ο λαός».

Δεκατρία χρόνια μετά, η «Δεξιά του Κυρίου», με αφορμή τις τελευταίες κριτικές παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών για την ορθοδοξία, την προσευχή και τις παρελάσεις, επανέρχεται στο προσκήνιο, με δύο διεκδικητές: Τη ΝΔ, αλλά και τον ελάσσονα κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι -σε διαφορετική ένταση έκαστος- εκφράζουν την διαφωνία τους και συντηρούν το πολιτικό «φλερτ» με το θεοσεβούμενο ακροατήριο που δηλώνει πιστό στο δόγμα «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια».  

Η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» ήταν η χθεσινή δήλωση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ότι «δεν είμαστε λαός ορθόδοξος» και ότι «είμαστε ένα σύγχρονο κράτος και όχι… ταλιμπάν της Ορθοδοξίας». Άμεση ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βουλής για «παραλήρημα ιδεοληψίας», εγκαλώντας τον μάλιστα πως «αμφισβήτησε ακόμη και τη θρησκεία του ελληνικού λαού, παρόλο που ρητά αναγνωρίζεται από το Σύνταγμά μας». 

Την ίδια ώρα, ο Πάνος Καμμένος, σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από τον πρόεδρο της Βουλής, ανέφερε με ανάρτησή του στο twitter ότι οι αναφορές του κ. Βούτση «μας βρίσκουν απόλυτα αντίθετους όπως και την μεγάλη πλειοψηφία των Ορθόδοξων Ελλήνων». Ο υπουργός Άμυνας δεν είναι η πρώτη φορά που παίρνει αποστάσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι οι ΑΝΕΛ έχουν καταψηφίσει στη Βουλή θέματα που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση, όπως η δημιουργία τεμένους στο Βοτανικό, το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς και το νομοσχέδιο για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας. Κίνδυνος διατάραξης της κυβερνητικής ισορροπίας δεν υπάρχει, διαβεβαιώνουν από το επιτελείο του κ. Καμμένου, υπενθυμίζοντας ότι η εξαρχής συμφωνία των δύο επικεφαλής έδινε τη δυνατότητα σε κάθε κόμμα, εκτός της οικονομίας, να κινείται και να λειτουργεί βάσει της ιδεολογίας του.

«Υποκριτική στάση»

Από την άλλη, η ΝΔ καταγγέλλει ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ότι «με την υποκριτική στάση τους, παίρνουν παράταση ζωής και διατηρούν για λίγο καιρό ακόμα τις καρέκλες τους. Σκοπεύει να διατηρήσει υψηλούς τους τόνους σε θέματα όπως η θρησκεία και η πατρίδα, κατηγορώντας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως «εθνομηδενιστές», που έχουν στόχο τη διάλυση του κράτους, στη μορφή που το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. 

Παράλληλα, η ΝΔ χρησιμοποιεί έντονη αντιπολιτευτική ρητορική για όλα τα ζητήματα, εκδίδοντας συνεχώς ανακοινώσεις με τις οποίες στηλιτεύουν την κυβερνητική πολιτική. Χθες, επιτέθηκε εκ νέου στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για την ανακοίνωσή του πως θα καταργήσει τις Πανελλαδικές εξετάσεις εντός πενταετίας, ενώ από τα πυρά δεν ξέφυγε και ο πατέρας του Νίκου Παππά, Στέλιος, για την τοποθέτησή του  στην προεδρία του ΟΑΣΘ.

Επιδίωξη του επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να πλήξει την κυβέρνηση σε θέματα ηθικής και αξιοκρατίας, την ώρα δε που ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης έλεγε ότι «θα πρέπει να δούμε τη συνολική εικόνα, όχι το δέντρο, αλλά το δάσος». Και όπου «δάσος», όπως εξήγησε, είναι «να βλέπει κανείς χαμηλό εικοσαετίας στις επενδύσεις, κλείσιμο επιχειρήσεων, τεράστιο πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα, υπό την έννοια ότι έχουμε capital controls και ότι οι τράπεζές μας δε λειτουργούν κανονικά». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v