Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η παράμετρος Καμίνη για την κεντροαριστερά

Τι σηματοδοτεί το χθεσινό τηλεφώνημα στην Φώφη Γεννηματά. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στο δρόμο προς την εκλογή του νέου αρχηγού. Τα «φλερτ», οι αντιδράσεις και οι... μνηστήρες.

Η παράμετρος Καμίνη για την κεντροαριστερά

Το χθεσινό τηλεφώνημα του Γιώργου Καμίνη προς την Φώφη Γεννηματά, ανακοινώνοντάς της την υποψηφιότητά του για την αρχηγία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, εκ των πραγμάτων «ανοίγει το παιχνίδι» και διαφοροποιεί τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Ο Δήμαρχος της Αθήνας, την ώρα που ακούγονται και αρκετά άλλα ονόματα ως πιθανοί αντίπαλοι της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε να μπει μπροστά στις εξελίξεις, να προλάβει ίσως καταστάσεις και ενδεχομένως να αποτρέψει κάποιους να δουν «ζεστά» μια αντίστοιχη δική τους κίνηση.

Ο κ. Καμίνης θέλησε να κινηθεί θεσμικά, έχοντας προηγουμένως επικοινωνία και με άλλα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο, καθώς και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, αν και η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ακόμα δεν έχει γίνει (θα πραγματοποιηθεί μάλλον μετά τον Δεκαπενταύγουστο). Για τότε, άλλωστε, μετά τις ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές, συμφώνησε να συναντηθεί και με την κ. Γεννηματά η οποία καλωσόρισε την υποψηφιότητα δηλώνοντας ότι «ο δρόμος για τη συγκρότηση της νέας μεγάλης παράταξης είναι ανοιχτός».

Από τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Δήμαρχος Αθηναίων είναι το γεγονός ότι δεν έχει έτοιμο μηχανισμό σε όλη τη χώρα ο οποίος θα μπορέσει να «σπρώξει» την υποψηφιότητά του, ωστόσο, από την άλλη πλευρά, δεδομένες θεωρούνται οι εξαιρετικές σχέσεις που έχει με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και με άλλα στελέχη του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, αλλά και με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού έχει προαναγγείλει ότι θα γνωστοποιήσει τις προθέσεις του μέσα στον Σεπτέμβριο, θέλοντας προφανώς να έχει αποκτήσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των δεδομένων και να πράξει αναλόγως, ενώ τον φλερτάρει πολιτικά και η Άννα Διαμαντοπούλου με την «Ώρα Αποφάσεων» (που επίσης έχει καλές σχέσεις με τον κ. Καμίνη).

«Προεδρικό ΠΑΣΟΚ»

Από την άλλη, από το περιβάλλον της Φώφης Γεννηματά εκτιμούν ότι αυτή, στο δρόμο προς την ηγεσία του νέου φορέα, θα συνεχίσει να έχει τη στήριξη του «προεδρικού ΠΑΣΟΚ», ενώ προφανώς την δική τους ιδιαίτερη σημασία έχουν οι επιλογές που θα κάνουν οι δύο πρώην πρόεδροι του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πάντως, ακόμα και χωρίς ακόμα η υποψηφιότητα Καμίνη να έχει ανακοινωθεί επισήμως, οι αντιδράσεις εντός του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν. Ενδεικτική η παρέμβαση δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του παλαιού συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου, Γ. Σουλαδάκη, ο οποίος σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «με Καμίνη προετοιμάζεται το δεκανίκι του Μητσοτάκη και η διάλυση του ΠΑΣΟΚ».

Την ίδια ώρα, το παρόν δηλώνουν, με δημόσιες παρεμβάσεις τους, και άλλα κορυφαία στελέχη του χώρου, τα ονόματα των οποίων έχουν ακουστεί για την ηγεσία του νέου κόμματος. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Ραγκούσης, τόνισε ότι «ενδεχόμενη συμπόρευση του Γιώργου Καμίνη μαζί με όλους εμάς που ξεκινήσαμε εδώ κι ένα μήνα αυτήν την προσπάθεια, αντικειμενικά αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση της ορθότητας που έχουν οι εξελίξεις στον προοδευτικό χώρο». 

Ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Νίκος Ανδρουλάκης διατύπωσε την άποψη ότι «για να ενωθεί η παράταξη χρειάζεται μεγαθυμία και όχι μικρότητα από όλους τους πρωταγωνιστές. Να μην καταλήξουμε απομονωμένοι και φοβικοί», σημείωσε, ενώ ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος πρότεινε για μία ακόμη φορά πρώτα την δημιουργία ενιαίου φορέα, μέσω ιδρυτικού συνεδρίου και στη συνέχεια την εκλογή του επικεφαλής του.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v