Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναπτυξιακή, στρατηγικές επενδύσεις και στο βάθος… Μακρόν

Τον Αύγουστο... υπάρχουν ειδήσεις: χθες ΚΥΣΟΙΠ, σήμερα η Διϋπουργική για τις επενδύσεις. Πίεση χρόνου λόγω (και) έλευσης Μακρόν. Επαφές για τη χρηματοδότηση, βραζιλιάνικο «ναι» για συμμετοχή σε προγράμματα της Αναπτυξιακής.

Αναπτυξιακή, στρατηγικές επενδύσεις και στο βάθος… Μακρόν

Το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε χθες την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας Ελλάδας και εντός τριμήνου θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση ο σχετικός ιδρυτικός νόμος.

Για σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί Διϋπουργική Σύσκεψη Στρατηγικών Επενδύσεων υπό τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας-Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου και στη συνέχεια θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τις πρώτες αποφάσεις.

Το ευρύτερο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιχειρεί να αποδείξει ότι... τον Αύγουστο υπάρχουν ειδήσεις, καθώς αξιοποιεί τον κατ' εξοχήν μήνα της θερινής ραστώνης για να κλείσει γραφειοκρατικές εκκρεμότητες και να εμφανίσει αποτελέσματα στο (μείζονος σημασίας) πεδίο των επενδύσεων.

Ως προς τη Διϋπουργική σύσκεψη, θα λάβουν μέρος, πλην του κ. Παπαδημητρίου, οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης και Στέργιος Πιτσιόρλας.

Κατά τις πληροφορίες, τα επενδυτικά σχέδια που θα συζητηθούν αφορούν στους τομείς των υποδομών, των τηλεπικοινωνιών, του τουρισμού και, πιθανότατα, των φωτοβολταϊκών.

Δεδομένων των πολλών συναρμοδίων που εμπλέκονται σε κάθε σχέδιο, ο στόχος της Διϋπουργικής είναι «να γυρίσουν όλα τα γρανάζια» εντός σύντομων χρονοδιαγραμμάτων -κοινώς, να πιεστούν όλες οι πλευρές να τρέξουν τα «πλάνα».

Για τον λόγο αυτό ανάλογες συσκέψεις θα γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και, επίσης, «όποτε διαπιστώνεται ανάγκη».

Η παράμετρος Μακρόν

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, ορισμένα από τα επενδυτικά σχέδια έχουν ως deadline την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο. Κι αυτό διότι οι κατ' αρχάς συζητήσεις που έχουν γίνει ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι για επενδυτική συνεργασία πρέπει να πάρουν συγκεκριμένη μορφή ως προς τα πεδία, τις μετέχουσες εταιρίες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η εισήγηση θα παρουσιαστεί στον Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά τη μικρή ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου, ώστε να προχωρήσει η προεργασία «και να στρωθεί το κόκκινο χαλί υποδοχής του κ. Μακρόν».

«Τρέχουμε» για τα κεφάλαια της Αναπτυξιακής

Αναφορικά με την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, το ΚΥΣΟΙΠ, που συνεδρίασε χθες υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ενέκρινε τη σχετική εισήγηση του κ. Παπαδημητρίου και το χρονοδιάγραμμα (επόμενο τρίμηνο) ψήφισης του ιδρυτικού Νόμου από τη Βουλή.

Αρμόδιοι παράγοντες υπενθυμίζουν ότι πρόκειται για πρόταση της κυβέρνησης από τον Απρίλιο του 2015, που όμως είχε σκοντάψει στην άρνηση των «σκληρών» εκ των δανειστών -κυρίως του ΔΝΤ.

Με τη συμφωνία του Eurogroup (15 Ιουνίου) όχι μόνο... ήρθη το απαγορευτικό, αλλά ζητήθηκε από την κυβέρνηση να τρέξει για την ίδρυσή της.

Αμέσως μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να επιδιώξει διακομματική συναίνεση στην επιλογή και τοποθέτηση της Διοίκησης της Τράπεζας, με το επιχείρημα ότι το αναπτυξιακό στοίχημα της χώρας είναι υπεράνω κομματικών αντιπαραθέσεων. Έτσι κι αλλιώς, το έργο της Τράπεζας υπερβαίνει τις επόμενες κυβερνητικές θητείες, δεδομένου (και) ότι τα κεφάλαιά της θα προέλθουν σε μεγάλο ποσοστό από το εξωτερικό.

Οι πληροφορίες θέλουν τους κυρίους Δραγασάκη και Παπαδημητρίου να έχουν πυκνώσει τις επαφές με χώρες και διεθνείς οικονομικούς-αναπτυξιακούς φορείς για χρηματοδοτική συμμετοχή.

Μέχρι στιγμής, φέρεται να έχει διασφαλιστεί η συμμετοχή με κεφάλαια της Γερμανίας δια της αντίστοιχης KfW (σ.σ. το Βερολίνο έχει παραπέμψει τις τελικές αποφάσεις για μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου), της Ιταλίας και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ η Γαλλία θα μετέχει με παροχή τεχνικής βοήθειας.

Εν αναμονή της απάντησης των BRICS, ο κ. Παπαδημητρίου είχε χθες συνάντηση με τον πρέσβη της Βραζιλίας. Επισήμως, «συζήτησαν το θέμα συνεργασίας στην Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα» και «συμφώνησαν για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών σ' αυτό τον κοινό τομέα ενδιαφέροντος».

Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι η βραζιλιάνικη πλευρά έδειξε ενδιαφέρον χρηματοδοτικής συμμετοχής της στα προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας -δηλαδή όχι στα κεφάλαια.

Σύμφωνα με αξιόπιστη κυβερνητική πηγή, βρίσκεται σε εξέλιξη μία συνολική διαπραγμάτευση, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδιαφέρον χωρών και η συνδρομή των εθνικών αναπτυξιακών τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v