Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύγκρουση ιδεών με φόντο την καθημερινότητα

Παιδεία, υγεία και… σημαία στην κορυφή της ατζέντας. Ποιο το στίγμα Τσίπρα και Μητσοτάκη, όπως το εξέφρασαν από τη Βουλή. Η αριστεία, οι ιδιώτες και οι… ΑΝΕΛ.

Σύγκρουση ιδεών με φόντο την καθημερινότητα

Σε θέματα της καθημερινότητας, την παιδεία και την υγεία, και από το βήμα της Βουλής, επέλεξαν κατά το τελευταίο διήμερο οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης να εκδηλώσουν το νέο πεδίο σύγκρουσής τους, η οποία -περισσότερο από κάθε άλλη φορά- έλαβε έναν έντονα ιδεολογικό χαρακτήρα. Επί της ουσίας προσδιορίστηκαν οι προτεραιότητες που θέτει ο καθένας τους, τα σημεία που θα χτυπήσει τον αντίπαλο, αλλά και το νέο δίλημμα (μετά το πεπερασμένο πλέον μνημόνιο-αντιμνημόνιο) που θα τεθεί στους πολίτες κατά τις επόμενες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός, κατ’ αρχάς, θέλησε να υπογραμμίσει το χάσμα που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ και να τονώσει το «αριστερό φρόνημα» των βουλευτών του και των ψηφοφόρων του, με την Κουμουνδούρου να κάνει λόγο για «μια ιδεολογική μάχη που αφορά στην υπεράσπιση της δημοκρατίας από τη μια πλευρά και μια ακροδεξιά αντιμετώπιση από την άλλη πλευρά, που θέλει να εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς αυταρχισμού».

Στην κορυφή της αντιπαράθεσης, ο τρόπος επιλογής των σημαιοφόρων στις μαθητικές παρελάσεις και ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε την απόφαση του υπουργείου Παιδείας αυτός να είναι η κλήρωση και όχι οι επιδόσεις των μαθητών. «Πάτε ακόμα παραπέρα τον λαϊκισμό και γίνεστε σημαιοφόροι του λαϊκισμού, γιατί η αριστεία για εσάς είναι αν το παιδάκι των επτά ετών θα πάρει τη σημαία… Όλοι πρέπει να κρατούν το εθνικό σύμβολο. Για εμάς άνοιγμα προς την αριστεία είναι να ανοίγουν τα σχολεία, να ανοίγουμε βιβλιοθήκες», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος γενικότερα για την παιδεία έδωσε εμφανώς το στίγμα του: 

«Το πρόγραμμά μας αντιπαραβάλλεται το φιλελεύθερο όραμα της ΝΔ για την εκπαίδευση και η μόνη πρόταση της ΝΔ συμπυκνώνεται σε μία και μόνο λέξη: Ιδιωτικό», σημείωσε.

Αντίστοιχα, για την υγεία τάχθηκε υπέρ της καθολικής πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα, κατηγορώντας ταυτόχρονα τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν κατά τα προηγούμενα χρόνια ότι αντιμετώπισαν συνειδητά την οικονομική κρίση ως ευκαιρία για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της υγείας. Υποστήριξε δε ότι «η σημερινή ηγεσία της ΝΔ εκφράζει και υπερκαλύπτει τον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης λογικής των μνημονίων», στοχεύοντας προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Αριστεία και αξιολόγηση

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφορικά με τη σημαία, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ενοχλείται από τους καλούς μαθητές, τάχθηκε και πάλι υπέρ της αριστείας και της αξιολόγησης και απέναντι στην «ισοπέδωση των πάντων». Έθεσε ως βασική ιδεολογική του διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν θέλουμε να εξισωθούν όλοι προς τα κάτω αλλά να σκαρφαλώσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι προς τα επάνω». 

Στον τομέα της υγείας, επανέλαβε την πρότασή του για σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτών: «Σε όλες τις χώρες οι δημόσιες υπηρεσίες δεν παρέχονται υποχρεωτικά από δημόσιους υπαλλήλους. Οι δημόσιες υπηρεσίες μπορούν και πρέπει να προσφέρονται και από τον ιδιωτικό τομέα, με μία προϋπόθεση: εξοικονόμηση δαπανών και αναβάθμιση προϊόντος με ταυτόχρονο έλεγχο του κόστους», σημείωσε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενεργεί «χωρίς καμία αίσθηση δημοσιονομικής ευθύνης» και «βαφτίζει μεταρρύθμιση την αλόγιστη επιβάρυνση των πολιτών». 

Παράλληλα, επέλεξε για μία ακόμη φορά να απευθυνθεί στους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τους οποίους θεωρεί ότι κινούνται σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος από τους συναδέλφους τους του μεγαλύτερου κυβερνητικού εταίρου: «Οι ΑΝΕΛ τι λένε; Βάζετε την καρέκλα πάνω από το φιλότιμο;», διερωτήθηκε. Ο κ. Μητσοτάκης, σε κάθε ευκαιρία, προτάσσει στον δημόσιο διάλογο τα ζητήματα διαφάνειας, χτυπώντας το «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς, ενώ σταθερό είναι το αίτημά του για τη συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών για τις υποθέσεις Βαρουφάκη και Noor1.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v