Η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια υγεία αποτελεί έναν «σταθμό» καθώς αλλάζει την εικόνα της χώρας προς το καλύτερο, υποστήριξε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου.
Υλοποιούμε σχέδιο εξόδου από την κρίση με σταδιακά βήματα, είπε. Στην οικονομία βρισκόμαστε σε τροχιά οριστικής εξόδου από το Μνημόνιο το επόμενο έτος. Η νέα εποχή για τη χώρα όμως πρέπει να χτιστεί από σήμερα, ειδικά γιατί έχουμε να επουλώσουμε μεγάλες πληγές.
Απαραίτητη είναι η επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους που λεηλατήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Η αξιοπιστία
Γίνεται μεγάλη συζήτηση για την αξιοπιστία της χώρας. Αυτή συνδεόταν από κύκλους στο εξωτερικό με την πολιτική βούληση των κυβερνήσεων να υπακούν στις απαιτήσεις των δανειστών.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ωστόσο, απεδείχθη ότι συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Δεν υπήρχε μεγαλύτερο έλλειμμα αξιοπιστίας από αυτό της περιόδου 2010-2014. Τότε που ακούστηκε ότι «αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια, έπρεπε να τα είχαμε εφεύρει» και όταν ειπώθηκε ότι «μαζί τα φάγαμε».
Η αξιοπιστία είναι συνάρτηση της προσπάθειας να αποκαλύψεις τη διαφθορά και του κατά πόσο μπορείς να βελτιώνεις την καθημερινότητα των πολιτών, υποστήριξε.
Η υγεία
Η καθολική πρόσβαση στο σύστημα υγείας είναι θεμελιώδης αρχή της Ελλάδας που οραματίζεται η κυβέρνηση. Σε πρωτοφανείς συνθήκες, δίνουμε μάχη για να φέρουμε πιο κοντά το όραμα της δικαιοσύνης και της ισότητας.
Με τους πόρους που είχαμε, σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας. Είναι άλλο να μοιράζεις με δικαιοσύνη τους λίγους πόρους και άλλο να συνεχίζεις το πάρτι της διαφθοράς, υποστήριξε.
Θέλουμε σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας για όλους τους πολίτες, καλύπτοντας ένα διαχρονικό έλλειμμα στο σύστημα υγείας, ανέφερε δίνοντας έμφαση στον νοσοκομειοκεντρικό χαρακτήρα του σημερινού συστήματος και την ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι προηγούμενες κυβερνήσεις με πρόθεση συντηρούσαν αυτό το έλλειμμα, προκειμένου να συντηρούνται ιδιωτικά συμφέροντα. Τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει ένα σύστημα προσβάσιμο για όλους τους πολίτες και όχι να καταφεύγουν σε αμφιβόλου ποιότητας διαγνωστικά κέντρα.
Η αριστεία
Ο πρωθυπουργός πήρε θέση και στο θέμα των σημαιοφόρων του δημοτικού.
Για εσάς, η αριστεία είναι αν τη σημαία θα την κρατούν τα παιδιά 7-8 ετών με βάση τη βαθμολογία, αντί να έχουν αυτό το δικαίωμα όλα τα παιδιά. Εσείς που κλείσατε σχολεία, μειώσατε τη χρηματοδότηση και οδηγήσατε χιλιάδες επιστήμονες στο εξωτερικό, κατήγγειλε.
Για εμάς, αριστεία ή δρόμος προς την αριστεία δεν είναι ποιος θα κρατά τη σημαία στα 7-8 χρόνια, αλλά τα σχολεία να ανοίγουν στην ώρα τους, να ανοίγουμε βιβλιοθήκες και να δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους επιστήμονες να μένουν στη χώρα.
Γι’ αυτό αυξήσαμε τις δαπάνες στην έρευνα και για να στήσουμε τη δημόσια παιδεία στα πόδια της, συμπλήρωσε.
Η ανάκαμψη δεν μετριέται μόνο στους δείκτες αλλά στην καθημερινότητα των πολιτών, είπε ο πρωθυπουργός. Θα εργαζόμαστε με σχέδιο, ώστε η ευημερία των αριθμών να συνδυαστεί με την ευημερία των ανθρώπων, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας και γι' αυτό είπε ότι η κυβέρνηση είναι περήφανη για το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη που έρχεται τώρα, σε τόσο δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες.