Αντίστροφα αρχίζει να μετρά ο χρόνος για τη συγκρότηση του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς και την ανάδειξη του αρχηγού του σχηματισμού, με τις διεργασίες και τις ζυμώσεις να εντείνονται, ακόμα και στην καρδιά του καλοκαιριού.
Η Φώφη Γεννηματά, που θεωρείται προσώρας ως η μόνη σίγουρη υποψήφια για την αρχηγία, συνεχίζει τις επαφές της, με τελευταία να είναι αυτή χθες με τον πρώην υπουργό Γιάννη Ραγκούση. Ο πάλαι ποτέ στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου (ο οποίος σκέφτεται πιθανή υποψηφιότητά του) μέχρι πρότινος συμπορευόταν με την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Γιώργο Φλωρίδη στην Ώρα Αποφάσεων, ωστόσο αποφάσισε να αλλάξει στρατόπεδο κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Αντίθετα, η πρώην υπουργός Παιδείας, που ελπίζει σε στήριξη του εγχειρήματός της και από τον Κώστα Σημίτη, επιμένει να αποστασιοποιείται από τη ΔΗ.ΣΥ., προχωρώντας μάλιστα σε άνοιγμα προς τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Σταύρο Θεοδωράκη, με τους οποίους -όπως είπε χθες- «έχουμε έναν λόγο ο οποίος συμπίπτει».
Ο κ. Βενιζέλος δείχνει σαν ξένος μέσα στο κόμμα στο οποίο ήταν πρόεδρος μέχρι πριν από δύο χρόνια, κρατά αποστάσεις από τη Φώφη Γεννηματά, επιζητεί τη δικαίωση για τα πεπραγμένα του κατά το παρελθόν αλλά και τον ρόλο του για την επόμενη μέρα. «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αυτοπεριορίζεται στην Κεντροαριστερά, κατά τρόπο ο οποίος είναι ανεξήγητος κατά τη γνώμη μου, γιατί αυτό αντιβαίνει και στις αποφάσεις του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ του 2015», ανέφερε πρόσφατα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν έλαβε απάντηση σε όσα είπε στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού ακόμα δεν έχει «ανοίξει τα χαρτιά του», διαμηνύοντας ότι «όλα θα δοκιμαστούν στην πράξη, θεωρώντας πως η αλλαγή θα έρθει με την εμπειρία των παλαιών και την προσθήκη πολλών νέων προσώπων. Απάντηση στη Φώφη Γεννηματά για συμμετοχή του στον νέο φορέα αναμένεται να δώσει ίσως στις αρχές Σεπτεμβρίου, με ζητούμενο, όπως λέει, μια «μεγάλη εκσυγχρονιστική δύναμη στον χώρο του προοδευτικού κέντρου».
«Καλή επιτυχία»
Αυξημένο ρόλο ψάχνει και ο ευρωβουλευτής και πρώην γραμματέας Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος φέρεται να έχει ισχυρά ερείσματα στη βάση του ΠΑΣΟΚ. Εμφανίζεται ενοχλημένος για τον αποκλεισμό από το Κεντρικό Συμβούλιο της ΔΗΣΥ «των στελεχών που έμειναν στα δύσκολα» (αν και η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει ότι έγιναν σχετικές προτάσεις, χωρίς όμως θετική ανταπόκριση), ενώ έχει εκφράσει τη διαφωνία του «η εκλογή του αρχηγού να προηγηθεί του νέου κόμματος».
Πιθανή εξάλλου θεωρείται η υποψηφιότητα για την αρχηγία στον νέο φορέα του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, ακούγεται το όνομα του Γιάννη Μανιάτη (του ευχήθηκε μάλιστα «καλή επιτυχία» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής), ενώ προσεκτικά, με στοχευμένο πολιτικό λόγο και χαμηλούς τόνους, κινείται ο πρώην υπουργός Παύλος Γερουλάνος. Θεωρεί την παρούσα συζήτηση για την Κεντροαριστερά αδιέξοδη, τάσσεται κατά του «επικοινωνιακού μορφώματος» της ΔΗΣΥ και προτείνει την επανασύνδεση με τις ρίζες του παλαιού ΠΑΣΟΚ, της δεκαετίας του '70.
Η Φώφη Γεννηματά έχει ζητήσει από τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο, πρόεδρο της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας, η εκλογή του επικεφαλής να γίνει στις αρχές Οκτωβρίου. Ο ίδιος, αφού ολοκλήρωσε τις επαφές του με αρκετούς εν δυνάμει αρχηγούς -και όχι μόνο-, ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες τα μέλη της επιτροπής του και σε ένα μήνα θα κάνει γνωστούς τους κανόνες «που θα εγγυηθούν την ίση μεταχείριση των υποψηφίων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου».
Τα επεισόδια στον πολύπαθο χώρο της Κεντροαριστεράς δείχνουν πολλά ακόμα...