Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριήμερο πίεσης από την αντιπολίτευση πριν τη θερινή ραστώνη

Ποια νομοσχέδια θα καταψηφίσει η κοινοβουλευτική μειοψηφία μέχρι την Παρασκευή. Τα επιχειρήματα και τα μηνύματα Μητσοτάκη. Αναβιώνει η κόντρα «καραμανλικών» και «παπανδρεϊκών».

Τριήμερο πίεσης από την αντιπολίτευση πριν τη θερινή ραστώνη

Με τρεις ψηφοφορίες σε ισάριθμες μέρες ολοκληρώνονται την Παρασκευή οι εργασίες της ολομέλειας της Βουλής, με το κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να εξακολουθεί ιδιαίτερα θερμό.

Για σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένη η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η ΝΔ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστήμια, αύριο θα τεθεί προς ψήφιση το σχέδιο νόμου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ενώ για την Παρασκευή προγραμματίζεται η ψηφοφορία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής σχετικά με το ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου και άλλα ζητήματα που αφορούν τα ΜΜΕ.  

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως κατέδειξαν χθες στη συζήτηση για την ανώτατη εκπαίδευση, σκοπεύουν να διατηρήσουν υψηλούς τους τόνους και την κριτική τους στην κυβέρνηση, με τα βέλη να διευρύνονται στο σύνολο των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη, προεξαρχούσης της οικονομίας και όχι μόνον αυτής.

Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης αντάλλαξαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση σφοδρά πυρά επί παντός επιστητού, από την υπόθεση Βαρουφάκη έως τον Κώστα Μπακογιάννη και από το θέμα του Noor1 έως την εισβολή μελών του Ρουβίκωνα στη Βουλή και τις τροπολογίες που κατατίθενται προς ψήφιση.

Συχνά η κόντρα των δύο λάμβανε προσωπικό χαρακτήρα ενώ είχε και ιδεολογικά χαρακτηριστικά, με έντονη δόση «νεοφιλευθερισμού» και «οπισθοδρόμησης».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, σε κάθε ευκαιρία, βάλλει όχι μόνο κατά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ελάσσονος κυβερνητικού εταίρου, όπως έπραξε, για παράδειγμα, στη συζήτηση για τα ΑΕΙ. «Ασφαλώς και θα θελήσετε σήμερα να ξεχάσετε ότι οι περισσότεροι από εσάς, ως βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, είχατε στηρίξει πολιτικές για την εκπαίδευση σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από το σημερινό νομοσχέδιο... Αυτά τότε, γιατί σήμερα θα ψηφίσετε ό,τι σας πουν για την καρέκλα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, εκτός της οξείας κριτικής για την παιδεία (ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει το νόμο), θα κινηθεί ανάλογα και στα θέματα της υγείας και των ΜΜΕ. «Στον πολύπαθο χώρο της υγείας, οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν ακριβά μέσω της φορολογικής τους επιβάρυνσης τα πειράματα και τις ιδεοληψίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που ήδη πληρώνουν στην οικονομία», σημειώνουν στο γαλάζιο στρατόπεδο, ενώ και για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής διαμηνύουν ότι θα το καταψηφίσουν όσον αφορά στις διατάξεις που αφορούν τη διάθεση του διαφημιστικού χρόνου, τονίζοντας ότι παρουσιάζουν κώλυμα αντισυνταγματικότητας. Σοβαρές διαφωνίες διατυπώνονται για τις διατάξεις που αφορούν στον περιφερειακό Τύπο, ενώ μάλλον θετικά διάκεινται στη διάταξη για την καθιέρωση της ειδικής σήμανσης γραμμωτού κώδικα στις εφημερίδες και στα έντυπα (barcode).

«Καραμανλικοί και παπανδρεϊκοί»

Την ίδια ώρα, η χθεσινή καταδικαστική απόφαση του τριμελούς Εφετείου Αθηνών για τον Ανδρέα Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, αναβίωσε την κόντρα «καραμανλικών» και «παπανδρεϊκών», όσον αφορά στο έλλειμμα του 2009. Το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε πως «το παρασύστημα εξουσίας που εδράζεται στη συμμαχία Τσίπρα - Καραμανλή συνεχίζει να δίνει μάχες χαρακωμάτων», εγκαλώντας τον πρώην πρωθυπουργό για «απάτη» και για «εθνικό έγκλημα». Δημόσια παρέμβαση έκανε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, με μία σειρά αναρτήσεων δέκα σημείων στο twitter, επέρριψε την ευθύνη για την καταδίκη στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σε αυτήν του Κώστα Καραμανλή, ενώ έκανε λόγο για «πολιτικό κυνήγι μαγισσών». 

Από την άλλη, τα γαλάζια στελέχη και βουλευτές που έχουν ιδιαίτερες αναφορές στον κ. Καραμανλή εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την καταδίκη του κ. Γεωργίου, μιλώντας για «δικαίωση», ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες, ο Νικήτας Κακλαμάνης, με ερώτησή του στη Βουλή, ζήτησε να μάθει αν η κυβέρνηση προτίθεται να καταβάλει τα δικαστικά έξοδα στον πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ αλλά και να του ζητήσει συγγνώμη, τη στιγμή που ο ελληνικός λαός «έχει πληρώσει ακριβά 7 χρόνια τα μνημόνια». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v