Τη μάχη των εντυπώσεων θέλει να κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τελευταία -ουσιαστικά- ενεργή εβδομάδα πριν από τα «μπάνια του λαού». Η ολομέλεια της Βουλής κλείνει στο τέλος της εβδομάδας, οι περιοδείες στην περιφέρεια, εκτός απροόπτου, σταματούν μέχρι το τέλος Αυγούστου και ο πρόεδρος της ΝΔ αναζητεί ένα δυνατό «ντεμαράζ» σε κοινοβουλευτικό -και όχι μόνο- επίπεδο.
Έτσι, προγραμματίζει να μιλήσει αύριο από το βήμα της Βουλής για την παιδεία, στο πλαίσιο της συζήτησης και ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, ενώ θα διατηρήσει υψηλούς τους τόνους στην οικονομία, με αφορμή κυρίως τις καταγγελίες Βαρουφάκη μέσα από το νέο του βιβλίο και τις δημόσιες παρεμβάσεις του. Ο κ. Μητσοτάκης δίνει μεγάλη έμφαση στο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση που εισάγεται σήμερα και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα σταθεί μόνο στην ανάγκη ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, αλλά θα επιμείνει στην αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, προκειμένου να εγκαινιαστεί στην Ελλάδα ο θεσμός των ιδιωτικών πανεπιστημίων, στο πρότυπο των αμερικανικών.
Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα παρουσιάσει τις καινοτομίες που οραματίζεται για τα δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ, ώστε να γίνεται αυστηρή αξιολόγηση, να προσελκύουν ξένους φοιτητές, να έχουν μεγάλη αυτονομία, να αξιοποιήσουν την περιουσία τους και να αποκτήσουν και πάλι Συμβούλια Ιδρυμάτων. Θα επαναλάβει δε πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα καταργήσει τους νόμους της σημερινής κυβέρνησης για την παιδεία, επιτιθέμενος σε Αλέξη Τσίπρα και Κώστα Γαβρόγλου για τις προωθούμενες αλλαγές.
Πολλά η αξιωματική αντιπολίτευση επενδύει και στα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και τα οποία προτάσσονται στη γαλάζια ρητορική, αναφορικά με το ζήτημα της εξεταστικής επιτροπής που ζητά η ΝΔ για το πρώτο εξάμηνο του 2015. Στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνουν δικαιωμένοι για την προειδοποίηση που απηύθυναν ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του «παίζουν τη χώρα στα ζάρια» και τον καλούν «να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση για τα πραγματικά σχέδιά του και τη μεθόδευση της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη την οποία διαπραγματευόταν με τον Β. Σόιμπλε». Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κομματικό παράγοντα, «οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις συνθέτουν τα κομμάτια του παζλ της αποσταθεροποίησης της χώρας, η οποία κόστισε στους πολίτες και στην οικονομία 100 δισ. €, κλειστές τράπεζες και δύο περιττά μνημόνια».
Φορολογία και επενδύσεις
Στη ΝΔ χαρακτηρίζουν αναγκαία «μια άλλη πρόταση για την ανάπτυξη της Ελλάδας, με προτεραιότητα στην επιχειρηματική πρωτοβουλία, τη μείωση της φορολογίας, καθώς και στις εγχώριες και ξένες ιδιωτικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας και θα κρατήσουν τους νέους στην Ελλάδα». Ειδικά για τη φορολογία, η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την παρούσα χρονική συγκυρία που αφορά στην πληρωμή των δόσεων του φόρου εισοδήματος αλλά και του ΕΝΦΙΑ από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο.
Σχετικά με την πρόσφατη δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές, η ΝΔ επιμένει στη γραμμή της θετικής μεν εξέλιξης, αλλά και του πάρα πολύ ακριβού δανεισμού, σε σχέση με το κόστος δανεισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών, λόγω της τριετούς καθυστέρησης της εξόδου της χώρας μας στις αγορές. Εξάλλου, υπενθυμίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, αντίστοιχη έξοδος της χώρας στις αγορές είχε γίνει και το 2014, και «αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχιζε στην ίδια γραμμή, τώρα θα ήμασταν σαν την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο».