Η κυβέρνηση έκλεισε χθες άλλη μία ταραγμένη πολιτική σαιζόν και ετοιμάζεται για την πλέον κρίσιμη που θα καθορίσει την έξοδο από «τα μνημόνια» ή την είσοδο σε ένα ακόμα δανειακό πρόγραμμα.
Αυτό τον χαρακτήρα είχε τόσο η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ) όσο και η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο αναπτυξιακό συνέδριο της Στερεάς Ελλάδας – το οποίο μάλιστα πήρε άλλες διαστάσεις με το απαγορευτικό συμμετοχής των «γαλάζιων» στελεχών που αποφάσισε η ηγεσία της ΝΔ.
Η επιτυχημένη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές συνέβαλε ώστε το «κλείσιμο» να είναι περίπου πανηγυρικό, με τον πρωθυπουργό και τα κεντρικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να επικεντρώνουν στο διπλό στοίχημα του επόμενου 11μηνου: λήξη της μνημονιακής επιτροπείας και τόνωση του λεγόμενου «κοινωνικού κράτους».
Οι αποφάσεις για τα κρίσιμα «πώς» και «με ποιους» παραπέμφθηκαν για τον Σεπτέμβριο, καθώς συστάσεις του τύπου «δεν πάμε διακοπές, δουλεύουμε» μεταφράσθηκαν σε ολιγοήμερες άδειες (πέριξ του Δεκαπενταύγουστου) με επάνοδο όλου του δυναμικού στα πόστα στις 21 Αυγούστου.
«Χειρουργικές επεμβάσεις» στα υπουργεία
Το ... «με ποιους» θα κληθεί να αποφασίσει άμεσα ο κ.Τσίπρας: θα τηρήσει το έθιμο του ανασχηματισμού με τα πρωτοβρόχια; Αν και, θα είναι ριζικός ή διορθωτικός; Και τι μηνύματα θα εκπέμψει;
Παρότι είναι νωρίς για προβλέψεις, οι πληροφορίες που μεταφέρουν καλά ενημερωμένα στελέχη παραπέμπουν σε «μικρές πλην συμβολικές αλλαγές» που θα στείλουν διπλό μήνυμα:
--- Στους εταίρους ότι «οι συμφωνίες θα τηρηθούν».
--- Στο κόμμα και στην κοινωνία ότι «το κοινωνικό κράτος θα δομηθεί με ταχύτερους ρυθμούς και με πρόσημο που θα δίνει την ταυτότητα της αριστερής κυβέρνησης».
Όπερ, στα λεγόμενα «διαπραγματευτικά υπουργεία» (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ενέργειας, Δημόσιας Διοίκησης κλπ) δεν αναμένονται αλλαγές, ενώ στα «κοινωνικά» (Παιδείας, Μετανάστευσης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Ναυτιλίας) θα επιχειρηθούν «χειρουργικές επεμβάσεις», όπως αναφέρει στενός συνομιλητής του πρωθυπουργού.
Όπως προκύπτει, εκτός αλλαγών μένουν τα υπουργεία Εργασίας, Εξωτερικών, Άμυνας, Υγείας και Υποδομών για λόγους που αφορούν την συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ και τον βαθμό «άριστα» που πήραν οι ηγεσίες τους.
«Δεν κουράστηκε» ο Ευκλείδης
Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν «εξωπαραγματικές» τις φήμες που έτρεξαν (πάλι) το μετά τη συμφωνία στο Eurogroup διάστημα, σύμφωνα με τις οποίες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «κουράστηκε από τη συνεχή διαπραγμάτευση ως ΥΠΟΙΚ και επιθυμεί μετακίνηση σε άλλο υπουργείο».
Όπως λένε, αφενός ο ίδιος...δεν κουράστηκε (σε βαθμό που να επιθυμεί μετακίνηση) και, αφετέρου, «εάν ήταν μία φορά κρίσιμες οι δύο προηγούμενες αξιολογήσεις, αυτές που έρχονται θα είναι ...στη νιοστή αφού αυτές θα ‘σφραγίσουν’ την έξοδο από το μνημόνιο».
Θεωρούν προς τούτο τον κ.Τσακαλώτο ως «τον μοναδικό» που μπορεί να τρέξει την επόμενη, 11μηνη, διαπραγμάτευση για τον επιπλέον λόγο ότι «είναι αποδεκτός και από τους θεσμούς».
Πολύ δύσκολα επίσης θα γίνουν μετακινήσεις στο υπουργείο Οικονομίας-Ανάπτυξης, καθώς η τριάδα Παπαδημητρίου-Χαρίτσης-Πιτσιόρλας «τρέχει το κάρο» των επενδυτικών επαφών, των αναπτυξιακών μέτρων και του ΕΣΠΑ με τρόπο που «η αλυσίδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να σπάσει».
Νέα «ορχήστρα» στο Μαξίμου
Αν αλλάξει κάτι – και μάλιστα άμεσα - αυτό θα είναι το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου. Με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο σε ρόλο... μαέστρου και ορχήστρας ταυτόχρονα (λόγω εσωτερικών κενών και προβλημάτων), η επικοινωνιακή μηχανή παρουσίασε σοβαρές αρρυθμίες το τελευταίο διάστημα, στις οποίες αναφέρονται όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη.
Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει αποφασίσει τη συγκρότηση «πιο πλατιάς» επικοινωνιακής ομάδας, της οποίας θα ηγείται ο κ.Τζανακόπουλος συνεπικουρούμενος από έμπειρο πρόσωπο. Οι πληροφορίες παραπέμπουν στον αρθρογράφο της «Αυγής» (και ...παλιά καραβάνα στο κόμμα) Θανάση Καρτερό, αν και μέχρι χθες φερόταν να μην έχει πει το τελικό «ναι».
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο νυν διευθυντής του πρωθυπουργικού Γραφείου Τύπου Θοδωρής Μιχόπουλος θα χρεωθεί με άλλα καθήκοντα.
Να σημειωθεί ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο κ. Τσακαλώτος έθεσε θέμα ελλιπούς συντονισμού του κυβερνητικού έργου που φτάνει μέχρι το σημείο «να ενημερώνονται οι υπουργοί από τα μέσα ενημέρωσης» για ζητήματα και αποφάσεις.