Απολύτως επιτυχημένο θεωρεί η κυβέρνηση το Αναπτυξιακό Συνέδριο Στερεάς Ελλάδας, τη... διαφήμιση του οποίου «πιστώνει» στην ηγεσία της ΝΔ, εξαιτίας της απόφασής της να απαγορεύσει τη συμμετοχή των «γαλάζιων» στελεχών σ' αυτό -που όμως δεν εισακούσθηκε από τα ίδια.
Η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα να περιβάλλεται από τους 25 δημάρχους που εκλέγονται στην περιφέρεια (σ.σ. πολλοί εξ αυτών ανήκουν στη ΝΔ) και, κυρίως, να συσκέπτεται ή να συνομιλεί με τον περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη προβλήθηκε αρκούντως από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενισχύοντας τη θετική αποτίμηση της κυβέρνησης.
«Μην τρελαθούμε κιόλας»
Το στίγμα ωστόσο το έδωσε ο ίδιος ο κ. Μπακογιάννης με την ομιλία του από το βήμα του συνεδρίου: «Επειδή διαφωνούμε, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνυπάρχουμε», σημείωσε, προσθέτοντας ότι έχουμε όλοι την ανάγκη να συνυπάρχουμε σε ένα μίνιμουμ.
«Όλη η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα, φτώχεια, ανεργία και αδικία. Τα νέα παιδιά φεύγουν στο εξωτερικό, ακολουθώντας τον δρόμο των παππούδων τους μετά από 40 χρόνια», συνέχισε, για να ρίξει την (κατά πολλούς «γαλάζιους») ρουκέτα: «Περιγράφω μία πραγματικότητα, η οποία προφανώς δεν ξεκίνησε τον Γενάρη του 2015, μην τρελαθούμε κιόλας».
«Ευχαριστώ τον περιφερειάρχη»
Ο πρωθυπουργός ανταπέδωσε, καθώς ξεκίνησε τη δική του ομιλία, ευχαριστώντας τους δημάρχους που συμμετείχαν στη σύσκεψη υπό τον ίδιο («και τους 25», τόνισε με νόημα) και τον κ. Μπακογιάννη, σατιρίζοντας, σχεδόν, το «απαγορευτικό» της ΝΔ.
«Θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας. Καταλαβαίνω απολύτως, αν λάβω υπόψη μου αυτό που είπε ότι του χαλάσαμε την εβδομάδα του μέλιτος και, κυρίως, τον κουρνιαχτό που σηκώθηκε από την ενόχληση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την παρουσία του σήμερα και λίγα μας έσουρε, περίμενα χειρότερα», είπε γελώντας ο κ. Τσίπρας, με τον κ. Μπακογιάννη να υποδέχεται με ηχηρό γέλιο τις πρωθυπουργικές ευχαριστίες.
Εκφράζοντας τη συμφωνία του με την ομιλία του κ. Μπακογιάννη, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θέλω να διαβεβαιώσω τον αγαπητό Κώστα ότι ο αντίλογος, ο διάλογος, η σύγκρουση των επιχειρημάτων, είναι βασικό στοιχείο της δημοκρατίας και βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στη στοιχειώδη συνεργασία και στη στοιχειώδη συνεννόηση».
Το... δεδικασμένο της συμμετοχής και οι «φήμες»
Η «τύχη» που είχε η επιλογή της ΝΔ να ζητήσει από τα στελέχη της να απέχουν από τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, με το επιχείρημα ότι είναι κυβερνητικές φιέστες (σ.σ. έγιναν δύο, στη Δυτική Μακεδονία προ δύο εβδομάδων και στη Στερεά Ελλάδα χθες), προκαλεί έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος για την ορθότητά της, ενώ τροφοδοτούν διάφορες φήμες περί μελλοντικών ηγετικών βλέψεων του κ. Μπακογιάννη.
Αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν το «απαγορευτικό» θα παραμείνει και για τα επόμενα 11 συνέδρια, εκτιμάται ότι οι «γαλάζιοι» δήμαρχοι και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας δημιουργούν... δεδικασμένο.
Γνωστός και προβεβλημένος περιφερειάρχης μεγάλης περιφέρειας, επίσης στέλεχος της ΝΔ, έλεγε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ σε συνομιλητές του ότι «από τη στιγμή που πήγε ο Μπακογιάννης, δεν τίθεται θέμα να απέχω εγώ», διαφωνώντας παράλληλα με την απόφαση του κόμματος.
Aργά το βράδυ, η ΝΔ, με επίσημη ανακοίνωση, καυτηρίασε την ομιλία του πρωθυπουργού. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η πραγματική οικονομία στενάζει, με υψηλούς φόρους που λειτουργούν αποτρεπτικά για τις επενδύσεις και εκμηδενίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών», ενώ κατέληξε στη διαπίστωση: «Τσίπρας και ανάπτυξη είναι δύο έννοιες που δεν είναι συμβατές».
Δεν γίνεται καμία αναφορά πάντως στην παρουσία «γαλάζιων» στελεχών στο συνέδριο.
«Σας εμπιστευόμαστε, εμπιστευτείτε μας»
Επί της ουσίας του συνεδρίου, και προς επιβεβαίωση των πληροφορίων που μετέφερε το Euro2day.gr την Τετάρτη, ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε το αίτημα της περιφέρειας Στ. Ελλάδας για έξτρα χρηματοδότηση, με την παραδοχή ότι αδικήθηκε το 2014 στην κατανομή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Σχετική επιστολή άλλωστε είχε στείλει στον πρωθυπουργό ο κ. Μπακογιάννης, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης ανέλαβε την εξεύρεση πόρων.
Κλείνοντας την ομιλία του χθες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι διήμερες εργασίες του 2ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου έχουν διαμορφώσει ήδη μια βάση σχεδιασμού, ώστε η δημόσια αναπτυξιακή πολιτική να «συναντηθεί» με τις δυναμικές τάσεις της ιδιωτικής και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην περιοχής.
Επισήμανε δε ότι οι προτάσεις που καταγράφηκαν θα γίνουν αντικείμενο λεπτομερέστερης διεργασίας και «αφού καταλήξουμε στα συμπεράσματα, αφού έχουμε τη λεπτομερέστερη επεξεργασία όλων των προτάσεων που ακούστηκαν, θα συγκροτήσουμε ένα σύμφωνο συνεργασίας και κοινής διεκδίκησης».
Για να προσθέσει με νόημα, «το μέλλον του τόπου είναι κοινό και πρέπει να το διεκδικήσουμε. Σας εμπιστευόμαστε, εμπιστευτείτε μας»…
Επιτυχές το συνέδριο
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις εργασίες του διήμερου συνεδρίου Στερεάς Ελλάδας συμμετείχαν «με προτάσεις και διάθεση για συνεργασία» εκπρόσωποι από όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της Στερεάς Ελλάδας, το σύνολο των επιμελητηρίων της περιοχής, αλλά και όλοι οι αγροτικοί σύλλογοι της περιφέρειας.
Συγκεκριμένα, στο τραπέζι επιχειρηματικότητας μετείχαν 80 φορείς, στο τραπέζι περιβαλλοντικής πολιτικής 40 φορείς, στο τραπέζι για την αγορά εργασίας 30 φορείς και ακόμη 80 στο τραπέζι για τις υποδομές και τον τουρισμό.