Την ανάγκη ύπαρξης ευρύτατων συναινέσεων και κοινωνικών συμμαχιών για να υπηρετηθεί ο στόχος της ανάπτυξης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Λαμία και στο 2ο Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, παρουσία του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται πλέον σε έναν ασφαλή δρόμο μετάβασης προς την σταθερότητα και την ανάπτυξη, για να τονίσει πως το ζητούμενο είναι να οργανώσουμε την μετάβαση αυτή με τον πλέον αποτελεσματικό και παραγωγικό τρόπο, έτσι ώστε να αποφύγουμε στρεβλώσεις και προβλήματα του παρελθόντος.
Ττόνισε ότι ο στόχος της ανάπτυξης δεν αφορά μόνο κάποιες κοινωνικές ομάδες, κάποια συμφέροντα. Αφορά στην ίδια την ύπαρξη της πατρίδας, την ευημερία του λαού μας, το μέλλον των παιδιών μας.
Με σοβαρότητα, όραμα και σύνεση, θα πρέπει να αναζητηθούν εκείνα τα κοινά σημεία που θα προσδώσουν στην εθνική προσπάθεια τα χαρακτηριστικά που της αξίζουν. Υπάρχει ανάγκη για συνεννόηση σε τοπικό, κλαδικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο. Όχι απαραίτητα συμφωνία αλλά συνεννόηση, υπογράμμισε.
Οι κοινωνικές συμμαχίες που απαιτούνται δεν επιδέχονται μικροκομματικές προσεγγίσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «θα μπορούσαμε να κάνουμε κομματική εκδήλωση, δεν χρειαζόμασταν τον Περιφερειάρχη και τους δημάρχους. Θέλουμε όμως να συνθέσουμε γιατί βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα μπροστά στις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Στο ίδιο κλαδί που πρέπει να σταματήσουμε να το πριονίζουμε».
Οπως ανέφερε, η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι δίκαιη ως προς την ισόρροπη πρόοδο όλων των Περιφερειών της χώρας, ως προς την κατανομή των πόρων, με προτεραιότητα τις κοινωνικές ομάδες που πλήρωσαν βαρύτερο κόστος στην κρίση.
Η ανάπτυξη δεν είναι μόνο θέμα σχεδίου και συνεννόησης, αλλά και θέμα Δημοκρατίας, αποτελεσματικότητας της κρατικής μηχανής. Ταυτόχρονα με την προσεκτική και φιλόδοξη σχεδίαση της επόμενης μέρας, έχουμε υποχρέωση να προχωρήσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τον τόπο στην παιδεία, την υγεία, τη γραφειοκρατία, την καλύτερη και ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι απαιτούνται ευρύτατες κοινωνικές συμμαχίες.
Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στους πόρους που προγραμματίζονται για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αλλά και αναλυτική αναφορά στα έργα που προγραμματίζονται στην περιοχή.
Οπως είπε, η κυβέρνηση είναι σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διεκδικεί, σε συμμαχία και με άλλες χώρες, να διευρυνθούν με γεωγραφικούς και κοινωνικούς δείκτες τα κριτήρια με τα οποία κατανέμονται οι πόροι του ΕΣΠΑ. «Και να ληφθούν υπόψη και οι επιπτώσεις της κρίσης, που για κάποιες χώρες όπως η δική μας, ήταν δυσανάλογα βαριές».
Σημείωσε ότι ωστόσο ήδη έχει κινητοποιήσει η κυβέρνηση όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, μαζί με πολύτιμους εθνικούς πόρους «για να στηρίξουμε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας».
Όπως ανέφερε, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης πρέπει να κινείται σε τρεις άξονες:
1ος: Στήριξη της υπάρχουσας παραγωγικής βάσης
2ος: Στήριξη υποδομών και πολιτική στον τομέα της ενέργειας
3ος: Περιβαλλοντική αειφορία
Αναφέρθηκε επισταμένα στη ΛΑΡΚΟ, σημειώνοντας ότι πρόταση της κυβέρνησης είναι η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ με νέα μορφή και η ένταξή της στο υπερταμείο.
Ικανοποίηση Τσίπρα για την επιτυχία του συνεδρίου
Σύμφωνα με κυβενητικές πηγές, την απόλυτη ικανοποίησή του για την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών και του 2ου περιφερειακού συνεδρίου στη Λαμία εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε συνεργάτες του.
Κατά τις ίδιες πηγές, χαρακτηριστικό του μεγάλου ενδιαφέροντος και της αθρόας συμμετοχής στον εποικοδομητικό διάλογο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Στερεάς Ελλάδας, είναι το γεγονός ότι παρά τις αντίθετες φωνές, στις εργασίες μετείχαν όλοι οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Επιπλέον, τονίζουν, στις εργασίες του διήμερου συνεδρίου συμμετείχαν με προτάσεις και διάθεση για συνεργασία εκπρόσωποι από όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της Στερεάς Ελλάδας, το σύνολο των επιμελητηρίων της περιοχής αλλά και όλοι οι αγροτικοί σύλλογοι της περιφέρειας.
Συγκεκριμένα, στο τραπέζι επιχειρηματικότητας μετείχαν 80 φορείς, στο τραπέζι περιβαλλοντικής πολιτικής 40 φορείς, στο τραπέζι για την αγορά εργασίας 30 φορείς και ακόμη 80 στο τραπέζι για τις υποδομές και τον τουρισμό.
«Η κοινωνία της Στερεάς Ελλάδας με τη συμμετοχή της, το ενδιαφέρον της για το 2ο περιφερειακό συνέδριο και τη θερμή υποδοχή των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού επιβεβαίωσε την ανάγκη για εποικοδομητικό διάλογο προκειμένου να επιτευχθεί η αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση» ανέφεραν συνεργάτες του πρωθυπουργού.