Παρόντος του περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη (παρά το σχετικό... απαγορευτικό της ΝΔ προς τα στελέχη της) και με τη συμμετοχή 12 υπουργών και 25 δημάρχων της περιοχής, ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει απόψε (7.30 μ.μ.) στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Στερεάς Ελλάδας, το δεύτερο περιφερειακό (η πρεμιέρα αυτών των συνεδρίων έγινε προ δύο εβδομάδων στη Δυτική Μακεδονία) σε σύνολο 13 που έχουν προγραμματισθεί στις ισάριθμες περιφέρειες.
Όπως έχει παρουσιάσει αναλυτικά το Euro2day.gr, η κυβέρνηση επέλεξε αυτή τη διαδικασία προκειμένου να συνδιαμορφωθεί (με τις τοπικές κοινωνίες) η Εθνική Περιφερειακή Στρατηγική της χώρας, που θα παρουσιαστεί στο τέλος του χρόνου για να σηματοδοτήσει τον στόχο της κυβέρνησης: «τον Αύγουστο του 2018 βγαίνουμε από τη μνημονιακή επιτροπεία αλλά για να σταθεί η χώρα στα πόδια της, πρέπει να δουλέψουμε για την ανάπτυξή της».
Μέσα από τα περιφερειακά συνέδρια, η κυβέρνηση επιχειρεί «να κουμπώσει» τις ιδιαιτερότητες των επιμέρους περιοχών με τον κεντρικό στόχο, ώστε την τοπική αναπτυξιακή προσπάθεια «να πάρουν πάνω τους οι θεσμοί και οι πολίτες, αντί να περιμένουν εντολές ‘από πάνω’».
Ο στόχος είναι λίαν φιλόδοξος και μένει να αποδειχθεί ρεαλιστικός ή υπερφίαλος. Κυβερνητικά στελέχη μεταφέρουν θετική εμπειρία από το συνέδριο στη Δυτική Μακεδονία και από την προεργασία που έγινε για το (εν εξελίξει) συνέδριο στη Στερεά Ελλάδα.
Η αυγουστιάτικη ραστώνη βάζει άνω τελεία στον προγραμματισμό, ενώ οι πληροφορίες θέλουν τα επόμενα δύο συνέδρια να γίνουν στην Ηπειρο και την Κρήτη.
Η διαβεβαίωση είναι ότι μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα έχουν πραγματοποιηθεί και τα 13, ώστε να ακολουθήσει η «συρραφή» των τοπικών αποφάσεων και να διαμορφωθεί η «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021».
Φοροελαφρύνσεις
Η αποψινή ομιλία του κ. Τσίπρα αναμένεται να κινηθεί στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε χθες (στον τηλεοπτικό σταθμό Αlpha), με κεντρική ιδέα: «Τα πολύ δύσκολα πέρασαν - μεγάλο τμήμα πολιτών εξακολουθεί να ζει δύσκολα - ανάπτυξη και κοινωνικό κράτος το στοίχημα για την επόμενη διετία». (Για σήμερα είναι προγραμματισμένη και η ομιλία του «οικοδεσπότη» περιφερειάρχη κ. Μπακογιάννη).
Είναι ενδεικτική η επιλογή του πρωθυπουργού να επισημάνει (πολλάκις) χθες ότι θα υπάρξουν αλλαγές στη φορολογία, ώστε να αντιμετωπισθεί η υπερφορολόγηση: «Η επόμενη μέρα δεν θα είναι χειρότερη, έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε το αφορολόγητο, αλλά όσα εισπράξουμε, θα δοθούν σε φοροελαφρύνσεις την ίδια στιγμή, ακριβώς όσα θα πάρουμε, τόσα θα δώσουμε, κι ας φαίνεται αυτό οξύμωρο», είπε χαρακτηριστικά.
«Καλές πωλήσεις στο βιβλίο του κ. Βαρουφάκη»
Τα βασικά σημεία της χθεσινής συνέντευξης του κ. Τσίπρα, όπως τα παρουσίασε το Euro2day.gr, είναι τα κάτωθι:
Είχαμε να ακούσουμε θετικά μηνύματα από τον διεθνή Τύπο πολλά χρόνια. Ανοίγει ένας δρόμος. Πρέπει να επαναληφθεί η έξοδος, σχεδιάζουμε την επανάληψη, πρέπει σταδιακά να μειωθούν τα επιτόκια, ώστε του χρόνου η χώρα να μπορεί να χρηματοδοτηθεί με λογικά επιτόκια.
Ανοίγει μια χαραμάδα ελπίδας. Ηδη έχουμε αρχίσει να βλέπουμε την επανάκαμψη της εμπιστοσύνης στην οικονομία να μετατρέπεται σε επενδύσεις και οι επενδύσεις να μετατρέπονται σε θέσεις εργασίας. Εχουμε καλύψει το 1/3 της καταστροφής που έχει επιτευχθεί από το 2010 στην αγορά εργασίας. Ο δρόμος είναι μακρύς αλλά μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι.
Δουλέψαμε με σχέδιο, δεν παρασυρθήκαμε από τις φωνές που μας έλεγαν «βγείτε» και από αυτές που μας έλεγαν «μη βγαίνετε». Δεν είναι τόσο το επιτόκιο, όσο είναι η ποιότητα των επενδυτών που ενδιαφέρθηκαν για το ομόλογο. Επιστρέφει η εμπιστοσύνη στην οικονομία.
Δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε, είναι ένα σημαντικό βήμα, είναι η αρχή του τέλους μιας περιπέτειας. Τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας.
ΔΝΤ και ποσοτική χαλάρωση
Το ΔΝΤ επιμένει για το χρέος, δεν έχει τελειώσει η διαδικασία αλλά έχουν μπει τα θεμέλια (σ.σ. αναφερόμενος στην επιμονή του ΔΝΤ για τα μέτρα ελάφρυνσης). Περιμένουμε αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές, που θα έχουμε και περισσότερη ευελιξία, να οριστικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος.
Υπερεκτιμήσαμε τη σημασία του QE και κάναμε λάθος. Ο στόχος της ποσοτικής χαλάρωσης παραμένει μπροστά μας και η εξέλιξη της εξόδου στις αγορές φέρνει πιο κοντά τον στόχο.
Αν θέλαμε σοβαρές προβλέψεις, δεν θα ζητούσαμε από τη Βελκουλέσκου τη γνώμη της, επτά χρόνια πέφτουν έξω: με ανάπτυξη 0,1% το 2016 είχαμε 4,2% πλεόνασμα. Όταν το 2018 θα είναι πάνω από 2,5% η ανάπτυξη, θα είναι πιο εύκολο να πετύχουμε τους στόχους, να μην ενεργοποιηθούν κόφτες αλλά να ενεργοποιηθούν «δότες».
Η Νέα Δημοκρατία
Η αντιπολίτευση τζογάρει διαρκώς στο μαύρο, ευτυχώς δεν έρχεται μαύρο αλλά έρχονται άλλα χρώματα, σχολίασε αναφορικά με τη στάση της ΝΔ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Επαναφέρει τα ίδια και τα ίδια θέματα, γιατί έχασε την επιχειρηματολογία της. Εμείς όμως είμαστε σε μια καινούργια μέρα.
Φορολογία
Τη δυνατότητα να έχουμε ένα δημοσιονομικό περιθώριο, ώστε να μπορέσουμε να δούμε πώς θα το επιστρέψουμε στην κοινωνία, θα την έχουμε μόνο όταν βγούμε από τα μνημόνια, το καλοκαίρι του 2018. Στον προϋπολογισμό του 2019 θα έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε και τις ελαφρύνσεις σε αυτούς που σήκωσαν τα περισσότερα βάρη το προηγούμενο διάστημα.
(Αναφορικά με την επικείμενη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι την ίδια χρονιά θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα οι φοροαπαλλαγές. «Ακριβώς όσα πάρουμε, θα δώσουμε», σημείωσε. )
Ασφαλιστικό
Πλέον έχουμε ένα νόμο που βάζει τη λογική των εισφορών ανάλογα με το εισόδημα. Το αποτέλεσμα είναι ότι το 80% των επαγγελματιών και το 90% των αγροτών πληρώνουν μικρότερες εισφορές. Η αλήθεια είναι ότι παραλάβαμε ελλειμματικό ταμείο 1,5 δισ. ευρώ και ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός 100 εκατ. παρά την καταστροφολογία.
Η φοροδιαφυγή
Είναι πολυδαίδαλο το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, είναι ένας λαβύρινθος, αλλά το μεγάλο πάρτι σταμάτησε.
Φέραμε έναν νόμο, φέραμε αποτελέσματα, θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερα, αν δεν είχαμε αυτή την απόφαση της δικαιοσύνης για τις παραγραφές (σ.σ. η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ), την οποία δεν συμμερίζομαι αλλά θα σεβαστούμε.
Η κόντρα με τη δικαιοσύνη
Υπάρχει ένα αίσθημα έλλειψης εμπιστοσύνης, υπάρχουν και αποφάσεις που δεν συμβάλλουν στην επανάκτηση του αισθήματος εμπιστοσύνης και αφορούν συγκεκριμένους δικαστές. Δεν μπορώ να κατηγορήσω συλλήβδην τους δικαστές, όταν υπάρχουν πράγματι επίορκοι, όταν υπάρχουν αποφάσεις που δεν συνάδουν με το αίσθημα της κοινωνίας περί δικαιοσύνης.
Το περίεργο είναι ότι με ίδιους νόμους έχουμε αποφάσεις που αναδεικνύουν διαφορετικά αποτελέσματα.
Η διάκριση των εξουσιών απορρέει από το σύνταγμα και δεν την αμφισβητεί κανείς. Ομως άλλο ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και άλλο ανεξέλεγκτη Δικαιοσύνη. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να κρίνουν μια απόφαση της Δικαιοσύνης και δεν θα έπρεπε να ενοχλεί και τους δικαστές, γιατί θα τους βοηθούσε να λειτουργήσουν καλύτερα.
Για Βαρουφάκη
Τι από όλα αυτά δεν έχει ειπωθεί; Τι σας κάνει εντύπωση; Ο κ. Βαρουφάκης θέλει να κάνει καριέρα ως συγγραφέας, είναι εδώ και τρεις μήνες το βιβλίο του στη δημοσιότητα. Το παράξενο είναι ότι τρία μέσα αποφάσισαν ξαφνικά την ίδια Κυριακή να αναδημοσιεύσουν κομμάτια από το βιβλίο του.
Επιχειρείται, ελλείψει επιχειρημάτων από την αντιπολίτευση και τα μέσα που τη στηρίζουν, να αλλάξει η ατζέντα.
Κάθε τόσο που η κυβέρνηση θα έχει μια επιτυχία στον τομέα της οικονομίας, θα καταθέτει μια πρόταση για εξεταστική επιτροπή για να αλλάξει η ατζέντα; Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε το άγχος του κ. Μητσοτάκη. Στο τέλος θα κάνει καμπάνια προεκλογική το 2019 με τον Βαρουφάκη. Δεν έχω κανέναν λόγο να ασχολούμαι με επίκληση θεμάτων που έχουν εξαντληθεί στο παρελθόν.
Το εξάμηνο του 2015 ήταν ένα εξάμηνο μάχης του ελληνικού λαού. Ηταν και είναι καταγεγραμμένη ιστορικά, για να την ευτελίζουμε με το διογκωμένο «εγώ» του καθενός μας. (Στο σημείο αυτό ευχήθηκε... καλές πωλήσεις στο βιβλίο του κ. Βαρουφάκη. «Νομίζω ότι η ιστορία το έχει αποδείξει», ήταν μάλιστα η απάντηση στην ερώτηση αν ήταν λάθος η επιλογή Βαρουφάκη).
Η Βασιλική Θάνου
«Οποία υποκρισία. Ολοι οι πολιτικοί έχουν δίπλα τους συνταξιούχους δικαστές και νομικούς» ήταν η απάντηση για την ανάληψη θέσης από την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, στο γραφείο του πρωθυπουργού. Υπενθύμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει τον κ. Πικραμμένο ενώ ο κ. Αθανασίου παραιτήθηκε για να κατέβει στις εκλογές με τη ΝΔ και να γίνει υπουργός.