«Το βήμα έγινε, ήταν καλά μελετημένο, σήμερα θα μετρήσουμε τον βαθμό επιτυχίας του». Με αυτό το σχόλιο κυβερνητικοί επιτελείς προβάλλουν την πρώτη, μετά το 2014, δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές, που ξεκίνησε χθες το μεσημέρι με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.
Η «αγωνία» αφορά στο επιτόκιο («να είναι όσο γίνεται χαμηλότερο του 4,95% που σημειώθηκε το 2014») και, κυρίως, το συνολικό ύψος των προσφορών («πόσες φορές θα καλυφθεί το ομόλογο»).
Εάν τα δύο κριτήρια πιαστούν, τότε η κυβέρνηση θα μπορεί να αντικρούσει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί «επικοινωνιακής κίνησης» και να πείσει τους πολίτες ότι «τα πολύ δύσκολα πέρασαν», όπως υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας χθες στον βρετανικό Guardian.
Τα… προεόρτια από τον Μοσκοβισί
Αυτό το μήνυμα αναμένεται να εκπέμψει και ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος φτάνει σήμερα στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, στις 12 μ. (σ.σ. νωρίτερα, στις 9 π.μ., θα έχει συνάντηση και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα γραφεία της ΝΔ).
«Υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα. Η ανάπτυξη ανέκαμψε, η αγορά εργασίας ανακάμπτει, η ελκυστικότητα ανακάμπτει, οι επενδύσεις επέστρεψαν», τόνισε χθες για… τα προεόρτια ο κ. Μοσκοβισί, εκφράζοντας τη χαρά του επειδή «επιτέλους υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ της λιτότητας».
«Οι αγορές δεν θέλουν εκλογές»
Μία τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει, επίσης, στο Μαξίμου να προβάλλει ως «εκτός χρόνου» το πάγιο αίτημα της ΝΔ για εκλογές (το οποίο έχει πλέον υιοθετήσει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη) και να αντιπαραβάλλει σ' αυτό τη σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει μέσα στην επόμενη διετία, για να κερδηθεί το στοίχημα των επενδύσεων και της ανάπτυξης.
«Από όλες τις επαφές του τελευταίου διμήνου με εκπροσώπους των αγορών και με ενδιαφερόμενους επενδυτές εισπράξαμε τη "σύστασή" τους να μην πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Όχι επειδή έγιναν… Συριζαίοι αλλά διότι εκτιμούν ότι η πολιτική αστάθεια θα τινάξει στον αέρα όποια προσπάθεια έγινε και γίνεται για την έξοδο από την κρίση», αναφέρει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας με γνώση των σχετικών συζητήσεων.
Ο ίδιος παράγοντας διαβεβαιώνει ότι η σημερινή δοκιμαστική έξοδος «δουλεύτηκε καλά» και σ' αυτό οφείλεται η πρόσληψη της Rothschild, ως συμβούλου, τον Ιανουάριο και η ανάθεση της διαδικασίας σε πολλές (αντί μίας-δύο) τράπεζες, δηλαδή των BNP Paribas, Citigroup Global Markets Limited, Deutsche Bank AG, London Branch, Goldman Sachs, International Bank, HSBC Bank plc and Merrill Lynch International.
Ενδεικτική των ζυμώσεων που προηγήθηκαν είναι η επιλογή να εκδοθεί 5ετές ομόλογο καθώς και να επιχειρηθεί άντληση 4,03 δισ. ευρώ. Κι αυτό διότι οι αρχικές βλέψεις (όπως τουλάχιστον τις μετέφερε παράγοντας του οικονομικού επιτελείου λίγο πριν από τη συμφωνία στο Eurogroup) μιλούσαν για μικρότερης διάρκειας ομόλογο, με στόχο άντλησης «το πολύ ένα δισ. ευρώ».
Επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν με το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών, οπότε και θα επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξες κυβερνητικές εκτιμήσεις.