Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καύσωνας» στην κυβέρνηση λόγω αγορών και δικαστών

Το μπρος-πίσω με τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές και το ανοικτό μέτωπο με «τμήμα των δικαστών» ταλανίζουν την κυβέρνηση. Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Την Παρασκευή η Κεντρική Επιτροπή για το σχέδιο του επόμενου 12μηνου.

«Καύσωνας» στην κυβέρνηση λόγω αγορών και δικαστών

Με την έξοδο στις αγορές να παραμένει «επιχειρούμενη» προς αναζήτηση του καλύτερου timing, κυβέρνηση και κόμμα ανεβάζουν στροφές (με συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή), αξιοποιώντας το 20ήμερο που απομένει μέχρι τη ραστώνη του Δεκαπενταύγουστου.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή, προβληματισμό προκαλεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης το μπρος-πίσω με τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Παρότι κυβερνητικά στελέχη την τοποθετούσαν, από την προηγούμενη εβδομάδα, στο τελευταίο διήμερο (Δευτέρα-Τρίτη), το επίσημο σχόλιο τώρα είναι πως «η κίνηση δεν θα γίνει υπό τη δημοσιογραφική πίεση».

Πότε θα γίνει; Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες συνιστούν «υπομονή μέχρι να βγει η εβδομάδα», διότι: την Πέμπτη αναμένεται η απόφαση του ΔΝΤ για την κατ' αρχήν έγκριση της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα (με προεξοφλημένη την αρνητική ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους), ενώ την Παρασκευή η S&P θα γνωστοποιήσει τη νέα αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία.

Η εσωτερική κριτική για την αρχική βιασύνη δεν λείπει, με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος να καταλογίζει «κεκτημένη ταχύτητα» στους επιτελείς που την προέκριναν.

Όλες οι πλευρές πάντως συμφωνούν πως το μείζον τώρα είναι... να γίνει η κίνηση, να είναι επιτυχής («όχι επικοινωνιακή») και να διασφαλίσει κι άλλες εξόδους στο επόμενο διάστημα, ώστε να στρωθεί το έδαφος για τερματισμό της μνημονιακής επιτροπείας το καλοκαίρι του 2018.

Μέτωπο με «τμήμα των δικαστών»

Πέραν τούτου, μεγάλες διαστάσεις παίρνει η κόντρα της κυβέρνησης με τμήμα του δικαστικού χώρου.

Στελέχη της εκτιμούν ότι το εν λόγω τμήμα, μέσω δικαστικών αποφάσεων, φρενάρει ή τορπιλίζει το κυβερνητικό έργο -από την απόφαση του ΣτΕ για παραγραφή των φοροαδικημάτων μετά την πενταετία μέχρι εκείνη του Αρείου Πάγου για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων.

(Η απόφαση του δικαστηρίου για μη αποφυλάκιση της Ηριάννας δεν αφορά βεβαίως στο κυβερνητικό έργο, ωστόσο ήταν η αφορμή για νέες αναταράξεις στις ήδη ταραγμένες σχέσεις των δύο εξουσιών, με την «αποδοκιμασία» της απόφασης από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και τη στήριξή του από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη).

O κ. Κοντονής τόνισε χθες το βράδυ (μέσω της ΕΡΤ) ότι «η κυβέρνηση δεν αντιδικεί με τη Δικαιοσύνη και δεν παρεμβαίνει στο έργο της», διότι «οι αποφάσεις των δικαστηρίων θα κρίνονται αλλά θα γίνονται σεβαστές, είτε διαφωνούμε είτε όχι».

Επισήμανε δε, ότι «όλες οι συνταγματικές εξουσίες υπόκεινται στην κρίση και την κριτική», επικαλούμενος και πρόσφατο άρθρο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, καθηγητή της Νομικής Μιχάλη Σταθόπουλου, με το οποίο εξέφρασε τη διαφωνία του με την απόφαση του ΣτΕ για την παραγραφή των φοροαδικημάτων.

Μπαράζ συνεδριάσεων

Σ' αυτό το σκηνικό, ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί σήμερα το πρωί (η συνεδρίαση βρίσκεται σε εξέλιξη) το Υπουργικό Συμβούλιο, με βασικό αντικείμενο την οριστικοποίηση του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.

Κατά τις πληροφορίες, πλην του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ που ήδη συζητείται, παίρνουν σειρά οι νομοθετικές παρεμβάσεις των  υπουργείων Παιδείας (για τα ΑΕΙ) και Υγείας (για την Πρωτοβάθμια Υγεία).

Χθες συνεδρίασε επί τετράωρο το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον κ. Τσίπρα, για να διαμορφώσει την εισήγηση στη σημερινή Πολιτική Γραμματεία (5:00 μ.μ.) ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής (Παρασκευή-Σάββατο).

Κατά τις πληροφορίες, η εισήγηση περιλαμβάνει δύο άξονες:

- Αποτίμηση της προηγούμενης περιόδου (όπως διαμορφώθηκε με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης) και σχεδιασμός του κυβερνητικού έργου μέχρι το 2018, ώστε να επιτευχθεί η ολοκλήρωση του δανειακού προγράμματος και η έξοδος από «τα μνημόνια».

- Αποσαφήνιση του μοντέλου «της δίκαιης ανάπτυξης» και του «κοινωνικού κράτους», που αποτελούν τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου χθες, έλεγαν ότι μετά τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου στο Eurogroup, η κυβέρνηση μπήκε σε νέα φάση που χωρίζεται σε δύο στάδια: το ένα φτάνει μέχρι τον επόμενο Αύγουστο (που λήγει το τρίτο Μνημόνιο) και το άλλο ολοκληρώνεται τον μεθεπόμενο Σεπτέμβριο, το 2019, με την (κανονική…) εκπνοή της τετραετίας.

‘Η νωρίτερα, εάν προκριθούν πρόωρες εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v