Σε νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να εξελιχθεί από σήμερα η πολυπόθητη... ανάπτυξη. Με δεδομένη πλέον την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να θέσει σε εφαρμογή το νέο κυβερνητικό αφήγημα περί έναρξης της διαδικασίας εξόδου από τα προγράμματα επιτήρησης και τα μνημόνια.
Αφετηρία του, η Κοζάνη και η σημερινή ομιλία του στο πρώτο από τα 13 Περιφερειακά Συνέδρια που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο του αποκεντρωμένου διαλόγου με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, με αντικείμενο την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας. Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσπαθήσει εξαρχής να αποδομήσει τη συγκεκριμένη πρόθεση του πρωθυπουργού, αρχής γενομένης από την απογευματινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Από το βήμα της, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπογραμμίσει ότι δεν υπάρχει ούτε ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, ούτε μία μεγάλη επένδυση που να γίνεται αυτή τη στιγμή στη χώρα, η οποία δεν είχε ξεκινήσει επί των ημερών διακυβέρνησης του κόμματός του.
Μετά το χθεσινό... διάλειμμα και το συναινετικό κλίμα στη Βουλή για το Κυπριακό (όχι πάντως και για το Σκοπιανό, όπου οι τόνοι ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πάνο Καμμένο ήταν πολύ υψηλοί), Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς δηλώνουν έτοιμοι για τη νέα μετωπική σύγκρουση, εκφέροντας εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Παραγωγικό μοντέλο
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επεξεργάζονται σχέδιο για την άμεση, δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές, εκτιμώντας ότι η εμπιστοσύνη στη χώρα μας έχει ήδη ξεκινήσει να ανακτάται. Το νέο στοίχημα που θέτουν -μείζον εθνικό θέμα, το αποκαλούν χαρακτηριστικά- είναι η οικοδόμηση ενός νέου δίκαιου και βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου, το οποίο θα επέλθει μετά τον απαραίτητο διάλογο με τους παραγωγικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες κάθε Περιφέρειας, τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τους αρμόδιους υπουργούς των σχετικών υπουργείων.
Το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, θα πρέπει να θέτει σαφείς στόχους με κοινωνικά κριτήρια και θα εκπονηθεί μέσα από έναν διευρυμένο διάλογο, σε περιφερειακό επίπεδο και χωρίς αποκλεισμούς. Σε συνδυασμό με την ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υποστηρίζουν στο Μαξίμου, θα καταστεί εφικτή η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων, προς όφελος της κοινωνίας.
Αντίστροφη λογική
«Μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη με τις ιδεοληψίες του χθες δεν μπορούν να υπάρξουν», είναι η απάντηση της ΝΔ στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Με τη σημερινή εφαρμοζόμενη πολιτική, σημειώνει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, «είναι αδύνατη η ανάπτυξη» και επαναλαμβάνει τη δέσμευση ότι η παράταξή του θα «εφαρμόσει» την εντελώς αντίστροφη λογική, με τη μείωση των κρατικών δαπανών και των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων. Ως αντιπρόταση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδιορίζει σε τέσσερις τους βασικούς άξονες του εθνικού σχεδίου δράσης της ΝΔ για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη: Πρόκειται για την πρόκληση ενός θετικού σοκ εμπιστοσύνης, την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία, τη μείωση του φορολογικού βάρους και τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, καθώς και την εφαρμογή τολμηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Κατά τη σημερινή παρέμβασή του ενώπιον των γαλάζιων στελεχών, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιχειρήσει να αναδείξει την αποτυχία της κυβέρνησης στην οικονομία αλλά και τη βαθιά βλάβη που προκαλεί η παραμονή της στην εξουσία στη λειτουργία του κράτους και των θεσμών. Θα αναφέρει ότι «η χώρα γύρισε πίσω και τώρα τρέχει να καλύψει ένα μικρό μέρος της τεράστιας ζημιάς που έχει γίνει» και θα επαναλάβει το αίτημα για πολιτική αλλαγή προκειμένου -όπως θα πει- «να κλείσει ο κύκλος της πολιτικής τοξικότητας των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».