Μόνο το Κυπριακό, ως φαίνεται, μπορεί να φέρει κοντά κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Είναι το μοναδικό ζήτημα στο οποίο παρατηρείται σύγκλιση ανάμεσα στις δύο πλευρές, την ώρα που σε όλα τα υπόλοιπα θέματα, ο πολιτικός υδράργυρος «κτυπάει κόκκινο».
Λίγο πριν από το μεσημέρι, ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τη Βουλή για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης της Ελβετίας, κάτι που έπραξε χθες το απόγευμα προς τους εκπροσώπους των κομμάτων και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Ο πρωθυπουργός, που συζήτησε για το Κυπριακό και κατά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πέινς, αναμένεται να αποδώσει την αποκλειστική ευθύνη του «ναυαγίου» στις συζητήσεις στην τουρκική πλευρά, δηλώνοντας την αμέριστη στήριξή του στον Νίκο Αναστασιάδη.
Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, κάνοντας χρήση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ανακοινώσει τη διαβίβαση των απόρρητων αρχείων του «Φακέλου της Κύπρου» στην Βουλή των Αντιπροσώπων.
Εξεταστική Επιτροπή
Πέραν τούτου, πάντως, το χάσμα μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και των κομμάτων της αντιπολίτευσης δείχνει αγεφύρωτο, με τους τόνους να ανεβαίνουν ιδιαίτερα μετά τη αποκάλυψη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη του γεγονότος ότι στους πρώτους μήνες του 2015, σε ένα από τα δύο πρώτα υπουργικά συμβούλια, έγινε από τον Γιάνη Βαρουφάκη η παρουσίαση του σχεδίου για το παράλληλο νόμισμα (IOU).
Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, κινούμενοι σε κοινή αντιπολιτευτική γραμμή, εξαπολύουν σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα. «Η Εξεταστική Επιτροπή γίνεται πιο αναγκαία από ποτέ», υποστηρίζει η ΝΔ, την ίδια ώρα που εννέα βουλευτές του κόμματος κατέθεταν στη Βουλή ερώτηση προς τον Αλέξη Τσίπρα και αίτηση κατάθεσης εγγράφων.
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε και συντόνιζε τις κινήσεις Βαρουφάκη, προγραμματίζοντας το σύστημα να τεθεί σε εφαρμογή μόλις κλείσουν οι τράπεζες. Υπενθυμίζουν δε τη φράση του πρώην υπουργού Οικονομικών ότι «το σύστημα θα ήταν σε ευρώ, αλλά μπορούσε εν μια νυκτί να μετατραπεί σε μια νέα δραχμή», βάζοντας μαζί του στο κάδρο των ευθυνών και τον κ. Τσίπρα.
Το ΠΑΣΟΚ, δια του εκπροσώπου του Παύλου Χρηστίδη, διαμήνυσε ότι «όσο κι αν προσπαθούν να αποφύγουν τη διερεύνηση αυτής της σκοτεινής περιόδου από τη Βουλή και ενδεχομένως από τη δικαιοσύνη, δεν θα τα καταφέρουν», ενώ και ο Δημήτρης Τσιόδρας εκ μέρους του Ποταμιού δήλωνε πως «οι πολίτες οφείλουν να μάθουν όλη την αλήθεια για εκείνη την περίοδο που πλήρωσαν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν πανάκριβα».
Κοινή συνισταμένη
Και η οικονομία δεν ήταν το μόνο ζήτημα που ένωσε την αντιπολίτευση απέναντι στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, αφού κάτι αντίστοιχο έγινε και σε εκδήλωση για την ανώτατη εκπαίδευση. Κάθισαν μαζί στην πρώτη σειρά των προσκεκλημένων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Άννα Διαμαντοπούλου, με κοινή συνισταμένη τους την απόλυτη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που φέρνει στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας.
Στα ύψη η ΝΔ διατηρεί και το θέμα των «παρεμβάσεων» της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, αλλά και αυτό του Noor1 και τις συνομιλίες του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη. Όποια εξεταστική και να έχει έρθει στη Βουλή με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, «είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε, εμείς ψηφίζουμε να πραγματοποιηθεί, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που αρνείται μονίμως». Από την άλλη, η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «άθλιο, κιτρινίστικο κατασκεύασμα» από τη ΝΔ την υπόθεση και κάνει λόγο για «πολιτικό αντιπερισπασμό» της Πειραιώς. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης της ΝΔ αναμένεται να πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου.