Η αναμενόμενη εκταμίευση κατ’ αρχήν των 7,7 δισ. ευρώ τη Δευτέρα, όπως ενέκρινε o ESM, ως επιστέγασμα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, επαναπροσδιορίζει τις στρατηγικές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και ανοίγει έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης με νέα δεδομένα και διαφορετικές προτεραιότητες από την κάθε πλευρά. Επί της ουσίας, ενώ μέχρι τώρα η ΝΔ προέτασσε στον δημόσιο διάλογο κατά βάση τα θέματα της οικονομίας, πλέον μετά την αποπεράτωση του παρόντος σταδίου της διαπραγμάτευσης, διευρύνει την ατζέντα αναδεικνύοντας και ζητήματα ηθικής τάξης, «θεσμικών εκτροπών» -όπως καταγγέλλει- της κυβέρνησης, καθώς και θέματα που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη.
Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου στρέφεται περισσότερο στην οικονομία, επικαλούμενο συγκεκριμένους δείκτες, τους οποίους ερμηνεύει ως ενδείξεις για δυναμική ανάκαμψη και προετοιμασία της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.
Το νέο αφήγημα της κυβέρνησης εστιάζει, μεταξύ άλλων, στην πορεία αποκλιμάκωσης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, στη «δίκαιη ανάπτυξη» με στόχο τον διαμοιρασμό των ωφελειών στους πολλούς, στην μείωση της ανεργίας, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΡΓΑΝΗ, καθώς και στο θετικό ισοζύγιο συστάσεων – διαγραφών επιχειρήσεων. Πεποίθηση του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του είναι ότι έχουν διαμορφωθεί πλέον οι τάσεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και εμπέδωσης της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών σε αυτήν.
Οι αγορές, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αυτήν τη στιγμή αισθάνονται πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και ασφάλεια, εκτιμώντας πως η 15η Ιουνίου, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup, «αποτέλεσε ένα βήμα μπροστά για τη χώρα, ένα θετικό ορόσημο για τη συνέχεια». Το συγκεκριμένο αισιόδοξο μήνυμα, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να το μεταδώσει και από την Κοζάνη την προσεχή Τετάρτη, όπου θα πραγματοποιήσει ανοιχτή ομιλία στο Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα, στο πλαίσιο συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Τέταρτο μνημόνιο
Τα παραπάνω δεδομένα δεν βρίσκουν πάντως καθόλου σύμφωνη τη ΝΔ, η οποία υπενθυμίζει ότι η χώρα μας, με βάση το πρόγραμμα χρηματοδότησης του 3ου μνημονίου, θα έπρεπε να λάβει 22,9 δισ, ευρώ. Παρόλα αυτά, με τις επιλογές της -όπως καταγγέλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης- η αξιολόγηση έκλεισε με 16 μήνες καθυστέρηση και με επιπρόσθετα μέτρα ύψους 5,1 δισ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να συνοδευτούν από την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και από την επίτευξη συμφωνίας για μείωση του χρέους.
«Τελικά, μας έμεινε το 4ο μνημόνιο χωρίς μέτρα για το χρέος», σημειώνει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που διαπιστώνει αποτυχία της κυβέρνησης στους στόχους των ρυθμών ανάπτυξης και των πλεονασμάτων.
Η ΝΔ διατηρεί στην κορυφή της αντιπολιτευτικής ρητορικής το θέμα του Noor1 και κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι αρνήθηκε να συναινέσει στο αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, προκειμένου να ριχθεί φως σε όλες τις πτυχές αυτής της «σκοτεινής ιστορίας».
Καταγγέλλει δε ότι ο Πάνος Καμμένος «κρύβεται πίσω από τον κ. Τσίπρα, όπως ακριβώς ο κ. Τσίπρας κρύβεται πίσω από τον κυβερνητικό του εταίρο. Είναι ο ένας όμηρος του άλλου και κρατάνε και οι δύο μαζί εγκλωβισμένη τη χώρα», σημειώνουν στο γαλάζιο στρατόπεδο. Κάτι που, όπως υποστηρίζουν, «οδήγησαν τον πρωθυπουργό να επιδοθεί σε ένα κρεσέντο αντιπερισπασμού επενδύοντας στο σύνηθες θέμα της σκανδαλολογίας».
«Εκ του μη όντος»
Για «αντιπερισπασμό» πάντως κατηγορεί και η κυβέρνηση τη ΝΔ, όσον αφορά την κατάθεση της πρότασης για την εξεταστική επιτροπή. Μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση στα ζητήματα της οικονομίας και της καθημερινότητας και γι’ αυτό επέλεξε να προχωρήσει σε πολιτικό αντιπερισπασμό, φτιάχνοντας ένα θέμα εκ του μη όντος».
Καλύπτουν απόλυτα τον υπουργό Άμυνας, λέγοντας πως «έχει απαντήσει με πολύ μεγάλη σαφήνεια», ενώ και ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος κάνει λόγο για «συγκάλυψη της μεγαλύτερης υπόθεσης εμπορίας ναρκωτικών των τελευταίων χρόνων» και για επιδίωξη δημιουργίας κλίματος εκφοβισμού στη Δικαιοσύνη.
Η Δικαιοσύνη σχετίζεται και με ένα από τα επόμενα μέτωπα αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αυτό της Συνταγματικής Αναθεώρησης, με το Μέγαρο Μαξίμου να επιδιώκει να δεσμεύσει τη ΝΔ να ψηφίσει τις προτεινόμενες αλλαγές. Η Επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος αναμένεται να παραδώσει την έκθεσή της στον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια το θέμα θα έρθει στο Κοινοβούλιο για τα περαιτέρω.
Η Επιτροπή γνωστοποίησε πρόσφατα και το ερωτηματολόγιο της νέας και τελικής φάσης που περιλαμβάνει ζητήματα μείζονος σημασίας όπως η εκλογή και οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, το ασυμβίβαστο βουλευτικής και υπουργικής ιδιότητας, ζητήματα σχετικά με τις ανεξάρτητες αρχές και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.