Η χθεσινή γνωμοδοτική απόφαση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ) για τις επτά τηλεοπτικές άδειες που τελικά θα δοθούν, αναζωπύρωσε μετά από μήνες την κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και στο συγκεκριμένο πεδίο.
Ο παραπάνω αριθμός δεν συμπίπτει ούτε με την αρχική πρόταση του Μεγάρου Μαξίμου, που έκανε λόγο για τέσσερις άδειες, ούτε με αυτήν της ΝΔ, η οποία ζητούσε απεριόριστο αριθμό αυτών. Ωστόσο τελικά ούτε η ενδιάμεση λύση έδειξε να αφήνει ευχαριστημένη κάποια από τις δύο πλευρές, τουλάχιστον στις αρχικές τους δημόσιες τοποθετήσεις, ενώ εντύπωση προκάλεσε η επιμονή τους στον αριθμό των αδειών και ελάχιστα στα κριτήρια λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών.
Η κυβέρνηση, δια του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, μίλησε για ένα «πρώτο σημαντικό βήμα στον δρόμο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, η οποία έχει καθυστερήσει δεκαετίες, στερώντας από το δημόσιο χρήματα τα οποία έπρεπε να έχουν εισπραχθεί».
Η γνωμοδότηση του ΕΣΡ, κατά το Μέγαρο Μαξίμου, βάζει «...ταφόπλακα στην άποψη της ΝΔ και των λοιπών συνηγόρων των καναλαρχών περί δυνατότητας παροχής απεριόριστων αδειών», οι οποίες θα πρέπει να δημοπρατηθούν το επόμενο διάστημα. Η Ανεξάρτητη Αρχή, κατά την κυβέρνηση, μπορεί και οφείλει να προχωρήσει τάχιστα τη διαδικασία και να εξασφαλίσει το τίμημα, το οποίο το Δημόσιο «δικαιούται να εισπράξει».
Από την πλευρά της, η ΝΔ χαρακτηρίζει την απόφαση του ΕΣΡ «ταφόπλακα στη μελέτη της Φλωρεντίας που προέβλεπε τέσσερις τηλεοπτικές άδειες». Σύμφωνα με την αρμόδια τομεάρχη, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, «είναι πλέον σαφές ότι το καθεστωτικό σχέδιο της κυβέρνησης για τον έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης και τον περιορισμό του πλουραλισμού έχει πέσει στο κενό. Σε κάθε περίπτωση, "έχουν γνώση οι φύλακες"…».
«Αλληλοκαλύπτονται»
Την ίδια ώρα, κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις εξεταστικές που ζητά η ΝΔ, αυτή για τους χειρισμούς στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και αυτή για την υπόθεση του Noor1. Δια της επισήμου οδού, η ΝΔ κατέθεσε χθες το σχετικό αίτημα, ζητώντας τη διερεύνηση της υπόθεσης και των συνομιλιών του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου με κατάδικο για εμπόριο ναρκωτικών.
Η αίσθηση που υπάρχει στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι αλληλοκαλύπτονται προκειμένου να διατηρηθούν στην εξουσία. «Είναι ο ένας όμηρος του άλλου και κρατάνε και οι δύο μαζί εγκλωβισμένη τη χώρα», αναφέρει συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό «αδύναμο να πείσει με τα επιχειρήματά του».
Η απάντηση της κυβέρνησης άρχεται δια της άποψης ότι το αφήγημα της ΝΔ πως αυτή η κυβέρνηση θα κατέστρεφε τη χώρα έχει καταρρεύσει. Η ΝΔ, εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου, φοβάται ότι μια αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και προσπαθεί να μεταφέρει τον δημόσιο διάλογο οπουδήποτε αλλού πλην οικονομίας.«Ούτε Siemens, ούτε Novartis, ούτε Ερρίκος Ντυνάν, ούτε εξοπλιστικά, ούτε θαλασσοδάνεια. Το μόνο που θυμάται ο κ. Μητσοτάκης είναι να στοχοποιεί τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, κατ’ εντολή φίλων του επιχειρηματιών», σημειώνουν στην κυβέρνηση, διαμηνύοντας ότι «σε αυτή την απεγνωσμένη επιχείρηση αντιπερισπασμού είναι προφανές ότι δεν θα συμμετέχουμε».
Το κρας τεστ ανάμεσα στις δύο πλευρές θέλει τη ΝΔ να επιμένει να διατηρεί το θέμα του Πάνου Καμμένου στα ύψη και την κυβέρνηση να αποκρούει τις διαρροές της Πειραιώς, περνώντας στην αντεπίθεση με το δικό της αφήγημα.