Χωρίς εκπλήξεις, με υψηλούς τόνους και με τα αφηγήματα των πολιτικών αρχηγών να έχουν εμφανώς προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, η χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία (και όχι μόνο) βρήκε τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και την οδό Πειραιώς να δηλώνουν την απόλυτη ικανοποίησή τους. Οι εκατέρωθεν διαρροές μετά τη συνεδρίαση και τη μονομαχία Τσίπρα - Μητσοτάκη έδωσαν και πήραν και, ως είθισται, όλοι στο τέλος εμφανίστηκαν ως νικητές.
Ο πρωθυπουργός θέλησε να προτάξει με έμφαση το θετικό αφήγημα που, σύμφωνα με τον ίδιο, διαμόρφωσε η «κατά γενική ομολογία καλή» συμφωνία με τους δανειστές, βάλλοντας ταυτόχρονα κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία χαρακτήρισε «ψευδοπροφήτες της καταστροφής που θα πρέπει να απολογηθούν». Το νέο δίλημμα που έθεσε ο κ. Τσίπρας προς τους πολίτες είναι από τη μία το φιλολαϊκό προφίλ του ίδιου και από την άλλη το «νεοφιλελεύθερο» του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Μας χωρίζει άβυσσος με το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά του», σημείωσε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση κινείται με γνώμονα να παραμείνει η κοινωνία όρθια «κι εδώ -όπως είπε- βρίσκεται η διαφορά ανάμεσα σ’ ένα προοδευτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση από ένα νεοφιλελεύθερο». Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος και για τη «βιώσιμη και οριστική» έξοδο της χώρας στις αγορές, την οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα ετοιμάσουμε με προσοχή και όχι με επικοινωνιακούς όρους. Με τρόπο που η Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία».
Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέραν της κριτικής στην οικονομία, εστίασε στη «θεσμική εκτροπή» της κυβέρνησης και στην «εξωθεσμική» -όπως είπε- λειτουργία του Πάνου Καμμένου όσον αφορά στις συνομιλίες του με τον καταδικασμένο σε ισόβια για την υπόθεση Noor 1, κάτι που εκτίμησε ότι «δεν είναι θέμα αισθητικής αλλά λειτουργίας της δημοκρατίας». Έκανε λόγο για παραβίαση της διάκρισης εξουσιών, ζητώντας μάλιστα από τον πρωθυπουργό να συμφωνήσει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνηθεί τυχόν εμπλοκή του υπουργού Άμυνας στην υπόθεση. Στις κατηγορίες που του απέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας περί «ανέξοδης αντιπολιτευτικής κριτικής», ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε τη στάση του κόμματός του το καλοκαίρι του 2015, όταν «εμείς κρατήσαμε τη χώρα στο ευρώ». Επί αρκετή ώρα ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στο θέμα της τρομοκρατίας και τη σχεδόν αποκλειστική αριστερή της προέλευση, όπως είπε. Ήταν ένα από τα πεδία έντονης ιδεολογικής αντιπαράθεσης με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο συμφώνησαν σε ένα: την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και τον χαρακτηρισμό της ως «εγκληματικής οργάνωσης».
Εκ διαμέτρου αντίθετες
Η εικόνα που θέλησαν να βγάλουν προς τα έξω τα περιβάλλοντα των δύο πολιτικών αρχηγών ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες.
Στην κυβέρνηση εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού, ο οποίος, κατά τις ίδιες πηγές, έδωσε πειστικές απαντήσεις για όλα και ειδικά για το χρέος και την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, την ίδια ώρα που κατηγορούσαν τον κ. Μητσοτάκη ότι «απέφυγε να μιλήσει για την οικονομία». Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, ο πρόεδρος της ΝΔ «ξέχασε όλα όσα έλεγε ότι καταστρεφόμαστε και ότι διαλυόμαστε. Και επειδή ακριβώς δεν είχε τι να πει για την οικονομία, συνέχισε τις ανοησίες που συγκροτούν την αντιπολιτευτική γραμμή της ΝΔ τις τελευταίες δύο εβδομάδες». Έκανε δε λόγο για «στρατηγικό αδιέξοδο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι ο κ. Μητσοτάκης «επανέλαβε το success story Σαμαρά, το οποίο αποδόμησε για ακόμη μία φορά ο πρωθυπουργός».
Τελείως διαφορετική ήταν η εικόνα που αποτύπωνε η ΝΔ. «Στη συζήτηση δεν απαντήθηκαν τα πέντε βασικά προτάγματα που είχε θέσει ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του τον περασμένο Ιανουάριο για την ελληνική οικονομία. Δεν απαντήθηκαν επίσης τα ερωτήματά μας για τη διαφάνεια και τους θεσμούς, ενώ -κατά γαλάζιους κύκλους- «ακόμα και όταν η ΝΔ έθεσε το θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής, η κυβέρνηση ακολούθησε τη μέθοδο στρίβειν δια του αρραβώνος». Δεν αποκλείεται μάλιστα η ΝΔ άμεσα να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες για τη σύσταση της Επιτροπής, με συνεργάτη του προέδρου του κόμματος να τονίζει πως «ούτως ή άλλως η σχετική δικογραφία θα έρθει από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή, λόγω εμπλοκής πολιτικού προσώπου». Στην οικονομία, εκτιμούν στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρόεδρος της ΝΔ «ανέδειξε τα διαρκή ψέματα και την πλήρη αναξιοπιστία της κυβέρνησης στα θέματα που η ίδια αναδείκνυε. Απέδειξε την πλήρη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής και τα μεγάλα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει στους Έλληνες πολίτες».