Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση ετοιμάζει η αντιπολίτευση

Με ποιες θέσεις προσέρχονται στη σημερινή συζήτηση οι αρχηγοί των κομμάτων. Τα επιχειρήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ενισχυμένη από το Συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ. Φώφη Γεννηματά. Το «σημείο εκκίνησης», κατά τον Σταύρο Θεοδωράκη και η «οικουμενική κυβέρνηση» του Βασίλη Λεβέντη.

Βουλή: Μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση ετοιμάζει η αντιπολίτευση

«Κόκκινο» αναμένεται να κτυπήσει και ο πολιτικός… υδράργυρος κατά τη σημερινή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή που ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή το Eurogroup. Είκοσι σχεδόν μέρες μετά την επίσημη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τις αποφάσεις των εταίρων για τη χώρα μας, οι πολιτικοί αρχηγοί θα επιδιώξουν να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους ενώπιον των πολιτών, σε μια -βάσει των εκτιμήσεων- από τις πιο σκληρές κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις του καλοκαιριού. Οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για μία ακόμη φορά, σκοπεύουν να κινηθούν σε πολύ υψηλούς τόνους, έχοντας προετοιμαστεί για μετωπική, πολύπλευρη επίθεση κατά της κυβέρνησης, με διευρυμένη την ατζέντα και στα υπόλοιπα μείζονα πολιτικά ζητήματα, εκτός της οικονομίας.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει, όπως λέει, «να μάθει ο ελληνικός λαός όλη την αλήθεια», αναδεικνύοντας «την καθολική αποτυχία της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό της κοινωνίας σε έναν αδιέξοδο δρόμο». Θα υπενθυμίσει ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε ορίσει με σαφήνεια τους στόχους της διαπραγμάτευσης, κανένας όμως από τους οποίους δεν επετεύχθη. Συγκεκριμένα, όπως θα πει, δεν υπήρξε ούτε γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα, ούτε ταυτόχρονη ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Για το χρέος, θα σημειώσει ο πρόεδρος της ΝΔ, δεν υπήρξε επίτευξη συμφωνίας, ούτε υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά και μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα. 

Με την καθυστέρηση της ελληνικής πλευράς, λένε στη αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση υιοθέτησε τελικά όλα τα μέτρα που ζητούσε το ΔΝΤ ήδη από το 2016, έχοντας όμως οδηγήσει την οικονομία πολλά βήματα πίσω και κάνοντας τους Έλληνες φτωχότερους. «Μιλάμε, δηλαδή, για 43 χρόνια λιτότητας, που προστίθενται στην τεράστια προσπάθεια προσαρμογής που κάνει η χώρα από την αρχή της τρέχουσας δεκαετίας», υπογράμμισε κατά την πρόσφατη ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, πέραν των αποτελεσμάτων του Eurogroup, θα επιχειρήσει έναν συνοπτικό απολογισμό των κυβερνητικών πεπραγμένων στην οικονομία κατά τα τελευταία 2,5 χρόνια. 

«Για το πού βρισκόμαστε, για το πού πηγαίνουμε και για το τι θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει εάν ο κ. Τσίπρας δεν είχε διαπραγματευτεί έτσι όπως διαπραγματεύτηκε», είχε πει ο πρόεδρος της ΝΔ σε πρόσφατη συνέντευξή του. Έμφαση αναμένεται να δώσει και στα θέματα νόμου και τάξης, με κυρίαρχο αυτό της πλατείας Εξαρχείων, καθώς και στην υπόθεση του NOOR 1, καταγγέλλοντας τις «εξωθεσμικές», όπως τις χαρακτηρίζει, παρεμβάσεις του Πάνου Καμμένου με τις συνομιλίες του με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη.

Διακριτές αποστάσεις

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά αισθάνεται δυναμωμένη μετά την ολοκλήρωση των τριήμερων εργασιών του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και θα επιμείνει στις διακριτές αποστάσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ. «Πραγματική αντιπολίτευση στη χειρότερη κυβέρνηση μετά τη μεταπολίτευση κάνουμε εμείς», τόνισε κατά τη χθεσινή ομιλία της με την οποία ολοκληρώθηκε το συνέδριο, προειδοποιώντας τους ιδεολογικούς αντιπάλους ότι «επιστρέψαμε και ξαναπιάσαμε το νήμα». 

Με φόντο και την εκλογή του νέου προέδρου στη νέα κεντροαριστερά παράταξη τον προσεχή Οκτώβριο, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επαναλάβει ότι «η λύση για τη χώρα περνάει μέσα από εκλογές», ενώ ειδικά για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, θα πει ότι τρεις εβδομάδες μετά την προηγούμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, «η κυβέρνηση συμφώνησε σε αυτά που για επικοινωνιακούς λόγους απέρριπτε». Θα καταγγείλει δε πως χρειάστηκε ένας χρόνος διαπραγματεύσεων και «4,5 δισ. νέα δυσβάσταχτα μέτρα, προκειμένου να επαναληφθούν οι εξαγγελίες του Μαΐου του 2016 ότι ρυθμίσεις για το χρέος θα γίνουν στο μέλλον, μετά τη λήξη του προγράμματος, εάν και εφόσον…».  Η κυβέρνηση Τσίπρα, θα πει η κ. Γεννηματά, «κοστίζει ακριβά στον τόπο» και θα αναφερθεί στη συνολική οικονομική πολιτική της συγκυβέρνησης.

«Σημείο εκκίνησης»

Για «ανεπίτρεπτη καθυστέρηση» στην υπόθεση της διαπραγμάτευσης θα κάνει λόγο ο Σταύρος Θεοδωράκης, με αποτέλεσμα -κατά τον ίδιο- να χάνει έδαφος η πραγματική οικονομία και η ανάπτυξη, αφού «θα χρειαζόμαστε κάθε μήνα περισσότερα δανεικά». Εφόσον είχε κλείσει νωρίτερα η αξιολόγηση, θα σημειώσει ο επικεφαλής του Ποταμιού, «οι θυσίες του ελληνικού λαού θα είχαν πιάσει και λίγο τόπο. Γιατί αυτούς τους μήνες χάσαμε θέσεις εργασίας και ένα μικρό βηματισμό που είχαμε βρει στην ανάπτυξη, γυρνώντας και πάλι στο σημείο εκκίνησης».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης θα τονίσει εκ νέου ότι το καλύτερο κατά την άποψή του θα ήταν «να πάμε σε συμφωνία, αλλά όχι προσφέροντας τα πάντα», ενώ θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι ήξερε πως δεν θα πάρουμε τίποτα όσον αφορά στη ρύθμιση για το χρέος, ωστόσο είχε ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλότερα απ’ όσο μπορούσε να πετύχει. Θα επαναλάβει εξάλλου την πρότασή του για τη δημιουργία μιας οικουμενικής κυβέρνησης, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Για «αντιλαϊκά μέτρα και Μνημόνια διαρκείας που φέρνει η κυβερνητική πολιτική», θα μιλήσει ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και για «επιπλέον δουλεία των τόκων που θα συνεχίζεται έως το 2060 εις βάρος του ελληνικού λαού», ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v