Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτικός καύσωνας διαρκείας με… γ' αξιολόγηση και δικογραφίες

Το Μαξίμου μπαίνει στο δεύτερο ημίχρονο χωρίς ανάσα από τη λήξη του πρώτου. Τα προαπαιτούμενα-φωτιά της νέας δοκιμασίας και τα μηνύματα Σόιμπλε-Ρέγκλινγκ εν αναμονή, με τις ιδιωτικοποιήσεις σε πρώτο πλάνο. Χωρίς Θερινά Τμήματα η Βουλή, αλλά με νέες δικογραφίες και εκπλήξεις στη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Πολιτικός καύσωνας διαρκείας με… γ αξιολόγηση και δικογραφίες

Με όρους ποδοσφαιρικής αναμέτρησης, η κυβέρνηση μόλις τώρα βγήκε από το πρώτο δύσκολο ημίχρονο και μετράει τις αντοχές της για να μπει στο δεύτερο, που δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από τον εφιαλτικό καύσωνα που μόλις ζήσαμε.

Το κακό για τους επιτελείς της είναι ότι δεν θα έχουν ούτε τον ελάχιστο χρόνο να χωθούν στα αποδυτήρια για να πάρουν δυνάμεις: η περίφημη «καθημερινότητα», τα συνεχή χτυπήματα του αντιπάλου, δηλαδή σύσσωμης της αντιπολίτευσης με επικεφαλής την αξιωματική, αλλά και η σφοδρή πολεμική των περισσότερων μέσων ενημέρωσης, υποχρεώνουν παίκτες και προπονητή να παραμείνουν στο «χορτάρι» μέχρι... τελικής νίκης ή πτώσης.

Ως προς την κόντρα με την αντιπολίτευση, μία γερή γεύση θα δοθεί σήμερα κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup, που προκάλεσε με αίτημά της η ΝΔ.

Κι αυτό διότι οι πληροφορίες επιμένουν ότι, από κυβερνητικής πλευράς τουλάχιστον, θα αναδειχθούν ζητήματα που ξεπερνούν τη συμφωνία αλλά «άπτονται της δεινής οικονομικής κατάστασης που βρέθηκε η χώρα» -με πρώτα τα υπό διερεύνηση σκάνδαλα.

Η τρίτη (και φαρμακερή;) αξιολόγηση

Η πρόσφατη δήλωση του Ευρωπαίου αξιωματούχου Ντέκλαν Κοστέλο «μετά το καλοκαίρι θα επιστρέψουμε για την τρίτη αξιολόγηση» ακούσθηκε περισσότερο σαν απειλή παρά σαν απλή επισήμανση του προφανούς.
Κι αυτό διότι το Μαξίμου εμπέδωσε (πλέον) ότι η κάθε αξιολόγηση δεν θα είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη, όπως έλεγαν οι αξιωματούχοι του τον περσινό Οκτώβριο.

Και όχι μόνο: η επόμενη αξιολόγηση δεν θα δώσει μόνο το πράσινο φως για την εκταμίευση μιας δόσης αλλά για την έξοδο της χώρας από το τρίτο δανειακό πρόγραμμα. Ή για την ένταξή της στο τέταρτο.

Στις πρόσφατες δηλώσεις τους, οι Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και Κλάους Ρέγκλινγκ «έδειξαν» και τη δεύτερη εκδοχή καθώς συνήρτησαν ευθέως την πρώτη από την τήρηση (όλων) των προαπαιτουμένων -αυτών που συμφωνήθηκαν κι εκείνων που θα ζητηθεί να συμφωνηθούν τους ερχόμενους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

Μια ματιά να ρίξει κανείς στα προαπαιτούμενα που αναφέρονται στην «έκθεση συμμόρφωσης» (μετά τη συμφωνία στο Eurogroup), θα καταλάβει τα «ζόρια» που θα περάσει πάλι η κυβέρνηση -και οι «153»: άνοιγμα επαγγελμάτων (των μηχανικών, αυτή τη φορά), αλλαγή του τρόπου απόφασης για απεργία (50% στα πρωτοβάθμια σωματεία...), μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο και, κυρίως, ιδιωτικοποιήσεις -για τις οποίες μάλιστα το σημείο αναφοράς θα είναι το πέρασμα του ελέγχου των ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο, με αλλαγή του οργανογράμματος και έλεγχο ανά μήνα.

Η δυσφορία που εξέφρασε προ ημερών ο κ. Ρέγκλινγκ για υπουργούς οι οποίοι, κατά τον ίδιον, δεν ενθαρρύνουν τις ιδιωτικοποιήσεις, έδωσε το στίγμα της επερχόμενης «μάχης».

Δικογραφίες στη Βουλή

Παράλληλα με τα παραπάνω θα «τρέχει» η επίσημη διαδικασία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και η δικαστική-κοινοβουλευτική διερεύνηση σκανδάλων του προηγούμενου πολιτικού προσωπικού -με ή χωρίς εμπλοκή επιχειρηματιών.

Δεν διέλαθε της προσοχής (κάθε άλλο…) η απόφαση του προεδρείου της Βουλής, με εισήγηση του προέδρου της Νίκου Βούτση, να μη λειτουργήσουν ούτε φέτος τα Θερινά Τμήματα αλλά, αντιθέτως, να συνεχίσει κανονικά τις εργασίες της το καλοκαίρι η Ολομέλεια.

Πέραν του συμβολισμού («η Βουλή δεν πρέπει να λειτουργεί με το πρόγραμμα των σχολείων»), οι γνωρίζοντες παρέπεμπαν στην εν εξελίξει Εξεταστική επιτροπή για την υγεία και στις δικογραφίες υποθέσεων που έφτασαν και φτάνουν στο Κοινοβούλιο καθώς οι εισαγγελείς προσέκρουσαν σε πολιτικά πρόσωπα.

Προς επίρρωση, μόλις τις προηγούμενες ημέρες έφτασε η δικογραφία για το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, C4I, το οποίο προμηθεύτηκε η χώρα πανάκριβα και ουδέποτε χρησιμοποίησε καθώς ήταν... ελαττωματικό. Εν προκειμένω, υπήρξε κατάθεση που «δείχνει» και τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, με αποτέλεσμα η δικογραφία να φτάσει στη Βουλή.

Αμείωτη εξάλλου αναμένεται να μείνει η ένταση γύρω από τη σκοτεινή υπόθεση του Noor 1 (σ.σ. του πλοίου που μετέφερε τρεις τόνους ηρωίνη), που αυτή τη στιγμή αποτελεί το πεδίο μάχης κυβέρνησης-ΝΔ.

Αναθεώρηση για γερά νεύρα

Τι σχέση με τα παραπάνω έχει η προετοιμασία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, δεδομένου ότι η κυβέρνηση προτίθεται να κηρύξει την επίσημη έναρξη στη Βουλή τον Σεπτέμβριο;

Κατά τις πληροφορίες, εκτός από τις γνωστές αλλαγές που προτείνουν όλες οι πλευρές (π.χ. αλλαγή της... μη ευθύνης υπουργών) ή της αντιπαράθεσης σε άλλα πεδία (όπως η απευθείας εκλογή από τον λαό του Προέδρου της Δημοκρατίας, εάν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες στη Βουλή), η κυβέρνηση θα στρέψει το ενδιαφέρον και αλλού.

Δηλαδή, σε ζητήματα που δεν βρίσκονται στα top της δημόσιας συζήτησης, αλλά ανασύρονται κάθε φορά που το ΣτΕ καλείται να αποφανθεί επί της συνταγματικότητας ενός νόμου.

Για παράδειγμα το γεγονός ότι το ισχύον Σύνταγμα δεν προβλέπει τι γίνεται στην περίπτωση που μία Ανεξάρτητη Αρχή δεν μπορεί να επιτελέσει τον ρόλο της (π.χ. επειδή δεν υπάρχει η διακομματική συναίνεση για τη συγκρότησή της, όπως συνέβη τα προηγούμενα δύο χρόνια με το ΕΣΡ).

Ή εάν θα παραμείνουν ανοικτά «παράθυρα» διαφυγής π.χ. σε μεγαλοφοροφυγάδες, όπως έδειξε η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την παραγραφή εντός πενταετίας ακυρώνοντας τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς.

«Είμαστε σε ζώνη αναταράξεων»

Ανεξάρτητα από το πώς θα κινηθεί… ο Κέλσιος, το πολιτικό θερμόμετρο θα δείχνει υψηλές θερμοκρασίες και μετά το καλοκαίρι.

Από πλευράς ΝΔ, το σινιάλο το έδωσε ο αντιπρόεδρός της Κωστής Χατζηδάκης: «Είμαστε σε ζώνη αναταράξεων και οι πολιτικές εξελίξεις παραμένουν ανοιχτές»…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v