Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φλερτ, προσκλήσεις και…  χυλόπιτες με φόντο τη ΔΗ.ΣΥ.

Μηνύματα από όλους προς όλους κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου. Οι παρουσίες Θεοχάρη και Καρρά, η ανταπόκριση Ραγκούση και οι αποστάσεις Διαμαντοπούλου – Φλωρίδη.

Φλερτ, προσκλήσεις και…  χυλόπιτες με φόντο τη ΔΗ.ΣΥ.

Σε γραφείο πολιτικών… συνοικεσίων μετατράπηκε χθες το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Από τη μία η παρουσία του όλου ΠΑΣΟΚ (πλην Ευάγγελου Βενιζέλου) και από την άλλη των πολιτικών αρχηγών και κορυφαίων στελεχών των κομμάτων που απηύθυναν χαιρετισμούς, αποτέλεσαν καλές αφορμές για «ανοίγματα», προσκλητήρια συνεργασίας, ανταποκρίσεις αλλά και απορρίψεις.

Στο ρόλο της περιζήτητης νύφης, η οικοδέσποινα Φώφη Γεννηματά, στην οποία «έκλεισαν το μάτι» τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς όμως η ίδια να δείχνει ανταπόκριση.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έτεινε χείρα φιλίας στον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος από την πλευρά του δήλωσε ανοιχτός σε εποικοδομητικές συνεργασίες, αφήνοντας όμως εκτός τους δύο σημερινούς κυβερνητικούς εταίρους. Κάτι που έκανε και ο πρόεδρος της ΝΔ, που επιχείρησε να βάλει στην ίδια πλευρά του λόφου το κόμμα του και το ΠΑΣΟΚ, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. 

Την γνωστή, πάγια θέση του ΚΚΕ «όχι σε όλα και σε όλους» επανέλαβε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, ενώ άξια αναφοράς είναι και η παρουσία στην πρώτη γραμμή δύο ανεξάρτητων βουλευτών. Του Χάρη Θεοχάρη και του Γιώργου Καρρά (πρώην βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων), οι οποίοι φέρονται να βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ένταξή τους στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Και μέσα σε όλα αυτά, προέκυψαν και εξελίξεις με τον Γιάννη Ραγκούση, που μέσω διαδικτύου, μετά την ομιλία της Φώφης Γεννηματά, ανακοίνωσε ότι τελικά θα παραστεί στο συνέδριο και μάλιστα θα μιλήσει, γεγονός που προκάλεσε το άμεσο διαζύγιό του από την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Γιώργο Φλωρίδη στην πολιτική τους κίνηση «Ώρα Αποφάσεων». Εκ των πραγμάτων, η επιστροφή του κ. Ραγκούση στο ΠΑΣΟΚ θεωρείται πλέον πιθανή εξέλιξη, σε συνέχεια της σχετικής πρόσκλησης της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης «προς νυν και πρώην συντρόφους», αλλά και προς όσους «εγκλωβίστηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας πίστη και  χρόνο στις δήθεν αριστερές μεγαλοστομίες».

Νέου ισχυρού πόλου

Η κ. Γεννηματά θέλησε να κρατήσει διακριτές αποστάσεις από τα δύο κόμματα εξουσίας, εμφανιζόμενη σφόδρα επικριτική απέναντί τους και θέτοντας ως στόχο την δημιουργία ενός νέου ισχυρού πόλου της Κεντροαριστεράς «με αυτόνομο ρόλο και αυτοδύναμη στρατηγική». Παρουσία του Κώστα Σημίτη τον οποίο ευχαρίστησε ιδιαιτέρως, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε το χρονοδιάγραμμα για το νέο κόμμα, ενώ ζήτησε και πάλι εκλογές, ως τη μοναδική λύση για τον τόπο.

«Θέλουμε να συναντηθούμε με όλους αυτούς που επιθυμούν να είναι συναγωνιστές στις προσπάθειές μας. Με όλο τον προοδευτικό κόσμο, και με αυτούς που χτυπημένοι και απογοητευμένοι από τις βαριές συνέπειες της κρίσης απείχαν συνειδητά στις εκλογές,.. Εμείς σε όλους αυτούς έχουμε σταθερά απλωμένο το χέρι μας. Τους λέμε: Εδώ είναι ο χώρος σας», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέχεια του πολιτικού «φλερτ» του Αλέξη Τσίπρα προς την Φώφη Γεννηματά κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, διαμήνυσε ότι «η κεντροαριστερά δεν έχει την πολυτέλεια των ίσων αποστάσεων, της ουδετερότητας και των σχεδίων εθνικής συνεννόησης». Αναφερόμενος στον ρόλο της Αριστεράς στην Ευρώπη, σημείωσε ότι «δεν πολιτεύεται ούτε ως ρομαντική φωνή στον ορυμαγδό της real politik, ούτε όμως ως συμπλήρωμα στα κόμματα της νεοφιλελεύθερης δεξιάς. 

«Στα μεγάλα, στα δύσκολα»

Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε προς την Φώφη Γεννηματά και τα στελέχη της ΔΗ.ΣΥ. πως «παρά τις διαφορές μας, πρέπει να αντισταθούμε στο δηλητήριο με το οποίο η κυβέρνηση καθημερινά, συστηματικά προσπαθεί να ποτίσει τους απλούς πολίτες. Σήμερα είναι, περισσότερο παρά ποτέ, απαραίτητο να συνεννοηθούμε στα μεγάλα, στα δύσκολα. Όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν, σημείωσε, «τα ιστορικά Κόμματά μας μπορούν να κάνουν τις υπερβάσεις που το εθνικό συμφέρον απαιτεί. Και αυτό είναι κάτι που δεν μετριέται βραχυπρόθεσμα με το μέτρο μιας εκλογικής αναμέτρησης, αλλά από το πολύ σημαντικότερο ζύγι της ιστορίας».

Την ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου κινήματος που θα εκπροσωπεί τις δυνάμεις του «πολιτικού φιλελευθερισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της εναλλακτικής πολιτικής», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης. « Ένα προοδευτικό κίνημα απέναντι στους αριστερούς και δεξιούς συντηρητικούς, απέναντι στους αριστερούς και δεξιούς λαϊκιστές . Ένα Κίνημα που δεν θα είναι άθροισμα επιτελείων. Ένα Κίνημα  που θα καθορίσει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα επαναφέρει τη Λογική και θα τολμήσει ριζοσπαστικές αλλαγές». Το Ποτάμι, συνέχισε, «έχει αξίες. Θέλουμε καθαρές κουβέντες και καθαρούς προοδευτικούς στόχους. Γι’ αυτό άλλωστε στη δική μας Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει θέση για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v