Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πότε και πώς θα βγούμε στις αγορές ψάχνουν κυβέρνηση-Rothschild

Η κυβέρνηση ρίχνει το σύνθημα «Επιστρέφουμε στην κανονικότητα», με τρίπτυχο καθημερινότητα, επενδύσεις, έξοδος στις αγορές. «Καλώ την επενδυτική κοινότητα να έλθει στην Ελλάδα», το προσκλητήριο Τσίπρα από το βήμα του Economist.

Πότε και πώς θα βγούμε στις αγορές ψάχνουν κυβέρνηση-Rothschild

«Επιστρέφουμε στην κανονικότητα» τιτλοφορείται το σύνθημα του Μαξίμου για τη μετά τη συμφωνία στο Eurogroup εποχή -και αφού έκλεισε η πολυήμερη (δυσώδης) παρένθεση της απεργίας στην καθαριότητα.

Την εκτίμηση ότι «η χώρα επιστρέφει, ανακτά την αξιοπιστία και διατηρεί την ισχυρή γεωπολιτική της σημασία» εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας χθες, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Σύμφωνα με επιτελείς του, η κυβέρνηση μπαίνει «από χθες» στη μάχη, διεκδικώντας δύο λάφυρα:

* Την έξοδο στις αγορές και τις επενδύσεις.

* Τις ορατές αλλαγές στην περίφημη καθημερινότητα. Επ' αυτού, μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για αναστολή της απεργίας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί σήμερα το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να «παρουσιάσει», με τους Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη, τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

«Πότε» ή «πώς» η έξοδος στις αγορές;

Ως προς το πρώτο, το κυβερνητικό επιτελείο «γράφει-σβήνει» τα πλάνα για την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Οι βιαστικοί εξακολουθούν να σχεδιάζουν κίνηση μέσα στο καλοκαίρι («ακόμη και τον Ιούλιο») με μικρό ποσό («το πολύ ένα δισ. ευρώ») και μικρή διάρκεια ομολόγου, προκειμένου να σηματοδοτηθεί η… επιστροφή, αλλά και να μην την επισκιάσει η μη ένταξη στο QE.

Οι πλέον συγκρατημένοι (με ακόμη πιο συγκρατημένους τους… εκπροσώπους των δανειστών) περιορίζονται να μιλούν για έξοδο «μέχρι το τέλος του έτους», ώστε η κίνηση να είναι ουσιαστική και όχι επικοινωνιακή.

Σε σχετική ερώτηση που τέθηκε προ ημερών στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, δηλαδή πότε θα βγούμε στις αγορές, η απάντηση ήταν: «Παρακολουθήστε τις τιμές των επιτοκίων και θα το βρείτε».

Το βασικό επιχείρημα είναι ότι μια βιαστική έξοδος μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, εάν δεν αποδώσει τα προσδοκώμενα, «όπως συνέβη την άνοιξη του 2014 με τη σπουδή που επέδειξε η κυβέρνηση Σαμαρά».

Κάπου στη μέση δείχνει να κινείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς και στο συνέδριο του Economist χθες τόνισε: «ΔΑεν θέλουμε να πάμε υπερβολικά γρήγορα, αλλά θέλουμε οι αγορές να ξέρουν ότι έχουμε στρατηγική που θα οδηγήσει σε 2, 3, 4 εξόδους».

Σε κάθε περίπτωση, οι γνωρίζοντες δείχνουν ως αρμόδιο να εισηγηθεί τη χρονική στιγμή τον γαλλικό οίκο Rothschild, στον οποίον η κυβέρνηση έχει αναθέσει (από τις αρχές του έτους) τον ρόλο συμβούλου για την έξοδο στις αγορές.

Στα συν των ημερών καταγράφηκε το χθεσινό πανηγυρικό δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η αλλαγή στάσης των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα αντικατοπτρίζεται στην εικόνα των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που είναι χαμηλότερες από το 2009.

«Σας καλώ να επενδύσετε στην Ελλάδα»

Προσπερώντας το «πότε», ο πρωθυπουργός προτίμησε χθες να αναφερθεί στο «πώς»: η Ελλάδα, είπε, θα βγει στις αγορές με το σπαθί της και καθαρά «γι’ αυτό δεν θα αναζητήσουμε προληπτική γραμμή στήριξης με νέες δεσμεύσεις».

Αισιοδοξία που επέτρεψε χθες στον κ. Τσίπρα, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, μετά από μία άκρως… market friendly ομιλία (όπου κυριάρχησε η υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων) να απευθύνει μεγαλοπρεπές επενδυτικό κάλεσμα: «Καλώ την επενδυτική κοινότητα να έρθει στην Ελλάδα. Οι επενδυτές να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει. Να επενδύσουν και να στηρίξουν τη μεγάλη προσπάθειά μας. Τώρα. Και όχι στο μέλλον».

Απαρρίθμησε άλλωστε τα βασικά πεδία που ενδιαφέρουν τους επίδοξους επενδυτές όπως προκύπτει από τις επαφές που είχαν κυβερνητικοί παράγοντες μαζί τους. Κι αυτά είναι: Ενέργεια - ανανεώσιμες πηγές, Μεταφορές - διαμετακομιστικό εμπόριο, Πρωτογενής παραγωγή - μεταποιητική βιομηχανία, Τουρισμός - Ερευνητικά κέντρα - εξειδικευμένο ανθρώπινο κεφάλαιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v