Με περισσή αισιοδοξία, αλλά πάντα και με την ανησυχία τυχόν νέων εσωκομματικών παραφωνιών, το ΠΑΣΟΚ και οι συνεργαζόμενες με αυτό δυνάμεις δηλώνουν έτοιμες για το τριήμερο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που ξεκινά σήμερα το απόγευμα. Περίπου 3.000 σύνεδροι, εκ των οποίων 1.500 κομματικά στελέχη (700 από το ΠΑΣΟΚ, 300 από το ΚΙΔΗΣΟ, 300 από τη ΔΗΜΑΡ και 200 από τις υπόλοιπες κινήσεις) και άλλα 1.500 θεσμικά στελέχη (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Επιμελητήρια κ.α.), θεωρούν ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για να σημάνει η αντεπίθεση και ο διεμβολισμός του διπόλου ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ.
Ωστόσο, πρώτα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα... του οίκου τους και να αποσαφηνιστούν οι προτεραιότητες, η μορφή και η πολιτική φυσιογνωμία του νέου φορέα, ακόμα και το σύμβολο αυτού, ενώ θα πρέπει να καθοριστεί ο οδικός χάρτης διαμόρφωσης του νέου εγχειρήματος.
Η επικρατούσα γραμμή, αυτή της Φώφης Γεννηματά, προβλέπει συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο, εκλογή του προέδρου του νέου φορέα από τη βάση στα τέλη Νοεμβρίου και στη συνέχεια ιδρυτικό συνέδριο τον Φεβρουάριο, πιθανόν με τη διατήρηση της αυτοτέλειας όλων των συμμετεχόντων σχηματισμών.
Αντίθετα, η εσωκομματική αντιπολίτευση της ομάδας Ανδρουλάκη προτείνει πρώτα τη διενέργεια του ιδρυτικού συνεδρίου και στη συνέχεια να γίνει η εκλογή αρχηγού, ενώ μια άλλη πρόταση που υποστηρίζεται από τη ΔΗΜΑΡ καθώς και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο θέλει μαζί με την κάλπη για τον αρχηγό να στηθεί μία ακόμα για τη διάλυση ή διατήρηση των συνεργαζόμενων δυνάμεων.
Ζητούμενο είναι εξάλλου αν η ιδεολογική μορφή του νέου φορέα θα είναι περισσότερο κεντρώα και φιλελεύθερη (πιο κοντά στη ΝΔ, όπως θέλουν οι σημιτικοί εκσυγχρονιστές και ο Βαγγέλης Βενιζέλος), ή θα κινείται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας (κλείνοντας το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ).
Στο πλαίσιο αυτό, τη δική της σημασία έχει η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να παραστεί και να χαιρετίσει ο ίδιος στο συνέδριο, ενώ αρχικά ήταν προγραμματισμένο να δώσει το παρών ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη μετά το άνοιγμα που του έκανε πρόσφατα η κ. Γεννηματά. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Ο πράσινος ήλιος
Δεν αποκλείεται στο συνέδριο να τεθεί προς συζήτηση και το θέμα του συμβόλου, με το ΠΑΣΟΚ να επιθυμεί τη διατήρηση του πράσινου ήλιου, κάτι όμως στο οποίο δεν συμφωνούν όλοι οι υπόλοιποι.
Θα συζητηθούν επίσης και ίσως μπουν σε ψηφοφορία η πολιτική εισήγηση την οποία επιμελήθηκε ο Χρήστος Πρωτόπαπας, το σχέδιο «Ελλάδα» που συντόνισε ο Κώστας Σκανδαλίδης, καθώς και η οργανωτική εισήγηση, το πώς δηλαδή θα λειτουργήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη μέχρι τη δημιουργία του νέου φορέα.
Από το περιβάλλον της Φώφης Γεννηματά εκπέμπεται αισιοδοξία για την πορεία του εγχειρήματος και την ενότητα της παράταξης. «Κανένας δεν περίμενε πριν από 20 μέρες ότι θα προσέλθουν στο συνέδριο όλοι όσοι έχουν ταυτιστεί με την ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Οι κήποι της παράταξης είναι μεγάλοι και θα αποδειχθεί περίτρανα τις τρεις αυτές μέρες», σχολιάζει σχετικά στενός συνεργάτης της προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα, πρώτη μέρα του συνεδρίου, εκτός από την κ. Γεννηματά θα μιλήσουν επίσης οι επικεφαλής και των άλλων πολιτικών δυνάμεων που συναποτελούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, δηλαδή ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιάννης Τούντας και ο Απόστολος Πόντας, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ομιλία του Κώστα Σημίτη, τελευταία χρονικά.
Ως ο τελευταίος πρωθυπουργός του κραταιού ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σημίτης αναμένεται να επαναλάβει την άποψή του ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας με νέα πρόσωπα, αφήνοντας αιχμές τόσο κατά της Φώφης Γεννηματά όσο (κυρίως) κατά του Γιώργου Παπανδρέου. Αύριο, Σάββατο, το μεσημέρι θα μιλήσει ο κ. Βενιζέλος και πιθανόν και ο Νίκος Ανδρουλάκης.