Το μήνυμα ότι είναι έτοιμος να κυβερνήσει και με την πολιτική του να οδηγήσει τη χώρα σε ασφαλή μονοπάτια, θέλησε να εκπέμψει χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist. Αποδέκτες του συγκεκριμένου μηνύματος ήταν κυρίως οι εταίροι και οι αγορές, με τον πρόεδρο της ΝΔ να παρουσιάζει τους βασικούς άξονες του οικονομικού σχεδίου του κόμματός του και τις εγγυήσεις που παρέχει ο ίδιος προκειμένου να προχωρήσουν σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας.
Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα προσπαθήσει να εφαρμόσει εφόσον κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά δηλώνει ως… εν αναμονή πρωθυπουργός και θεωρεί δεδομένο ότι «αργά ή γρήγορα» η πολιτική αλλαγή στη χώρα θα πραγματοποιηθεί.
Το διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής που επαγγέλλεται είναι εφικτό να εφαρμοστεί -εκτιμά- και προαναγγέλλει καλύτερη και πιο αποδοτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές από αυτήν που κάνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ επαναφέρει σε μεγάλη δοσολογία το θετικό αφήγημα και τις προτάσεις της παράταξής του, με δεδομένη τη διαπίστωσή του ότι μόνο η κριτική στην κυβέρνηση δεν αρκεί για να πείσει την κοινωνία. «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Εμείς μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα», είναι το σήμα το οποίο θέλει να στείλει προς πάσα κατεύθυνση, εκτιμώντας ότι «και στο πεδίο της οικονομίας υπερέχει εμφανώς του Αλέξη Τσίπρα», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στενός του συνεργάτης.
«Κλειδιά» για την επιτυχία και την προσέγγιση της «εξόδου του τούνελ» ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί την αξιοπιστία, καθώς και το μεταρρυθμιστικό προφίλ που εκπέμπουν η ΝΔ και ο ίδιος προσωπικά. Η χθεσινή ομιλία του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά πολλούς, αποτελεί μια πρόγευση για το τι θα πει στα μέσα Σεπτεμβρίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου, όπως έχει προαναγγείλει, θα δώσει σε μεγαλύτερη ανάλυση την οδό που προτείνει η ΝΔ για το πέρασμα στη μεταμνημονιακή εποχή.
Ενδιαφέρον επίσης παρουσίασε η ιδιαίτερη αναφορά που έκανε κατά τη χθεσινή του ομιλία στο θέμα της παιδείας. Ήταν το μοναδικό ζήτημα -εκτός οικονομίας- στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης και το οποίο αποτυπώνει τον εξέχοντα ρόλο που επέχει για τη ΝΔ η εκπαίδευση και ειδικά η ανώτατη. Μεταξύ άλλων, μίλησε για μεγαλύτερη αυτονομία των πανεπιστημίων σε όλα τα επίπεδα, για ποιοτική αξιολόγηση, για εξωστρέφεια και για αποχώρηση των κομμάτων από τη διοίκηση των ιδρυμάτων, ενόψει και της επικείμενης συζήτησης και ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «με σχέδιο, σκληρή δουλειά και με όπλο την πίστη των πολιτών θα κάνουμε ξανά την Ελλάδα φάρο ανάπτυξης στην περιοχή μας». Υπερασπίστηκε για μία ακόμη φορά τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά, επικαλούμενος το «e-mail Χαρδούβελη», ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε στα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup, στους «πανηγυρισμούς» της κυβέρνησης και στην «αποτυχία του πρωθυπουργού να υλοποιήσει τους στόχους που είχε θέσει αρχικά».
«Παραίτηση Τόσκα»
Ταυτόχρονα, η ΝΔ προτάσσει στη ρητορική της το θέμα της απεργίας των εργαζομένων στους Δήμους, αλλά και την απαγόρευση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα της σημερινής συγκέντρωσης των αστυνομικών στα Εξάρχεια. Με αφορμή μάλιστα το θέμα αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτηση του κ. Τόσκα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αποτυχία στον τομέα της ασφάλειας και σημειώνοντας ότι «επιβεβαιώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι τα Εξάρχεια αποτελούν άβατο». Η ΝΔ χαρακτηρίζει την απόφαση του υπουργού «πρόκληση», τονίζοντας ότι, παρά τις επιφυλάξεις που είχε εκφράσει για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία των αστυνομικών, ο κ. Μητσοτάκης είχε επισημάνει ότι «η Πολιτεία έχει υποχρέωση να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την έκφραση του δικαιώματός τους, από τη στιγμή που έχει ληφθεί η νόμιμη άδεια για τη διοργάνωση της συγκέντρωσης».
Όσον αφορά στην απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ και στο πρόβλημα των σκουπιδιών, η ΝΔ εγκαλεί την κυβέρνηση για κοροϊδία των πάντων, καθώς και για προσπάθεια να μετακυλίσουν λίγους μήνες παρακάτω το πρόβλημα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, την οποία όμως θα αποφασίζουν οι δήμοι, χωρίς να υπάρχει παρέμβαση από την κυβέρνηση. «Η συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα μπορεί υπό προϋποθέσεις να δώσει λύσεις με χαμηλότερο κόστος, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και χωρίς φαινόμενα ταλαιπωρίας ούτε των πολιτών ούτε των εργαζόμενων, όπως αυτά που ζήσαμε αυτές τις μέρες», σημείωσε.